100 jaar Bibliotheek Oss


In 2021 bestaat de Bibliotheek Oss honderd jaar!

En dat willen we vieren. Samen met leden, bezoekers, collega's en alle Ossenaren. Het officiële startmoment is op woensdag 31 maart, dan is het precies honderd jaar geleden dat de leeszaal in Villa Josina aan de Molenstraat werd geopend. We blikken terug op het verleden, maar kijken ook naar het heden en vooral naar de toekomst. 

Door het jaar heen zijn er allerlei activiteiten. Een schrijfwedstrijd, speurtocht, stadswandelingen, een actie om 100 minuten te lezen. Eind september hopen we een feestweekend te kunnen organiseren. Met veel leuke activiteiten voor een breed publiek. Bekijk hieronder het activiteitenoverzicht.

Verhalenwedstrijd

Verhalenwedstrijd 100 jaar Bibliotheek Oss

Ben je dol op schrijven? Doe dan mee met de verhalenwedstrijd en schrijf een kort verhaal.

 

Ontwerp je boekenlegger

Maak je eigen boekenlegger

Als je verder wilt lezen in een superspannend boek, wil je natuurlijk wel weten waar je gebleven bent. Voor ‘100 jaar Bibliotheek Oss’ kun je zelf je boekenlegger ontwerpen.

Lekker kleuren!

Download de kleurplaat

Voor de jongste bezoekers is er een Osse kleurplaat, speciaal voor ‘100 jaar Bibliotheek Oss’. Hierop is Ossy te zien, van vormgever Roy Thijssen. Kleur je mee? Je kunt een leuke prijs winnen.

Podcast 'De eeuw van mijn bieb'

In de vijfdelige podcast 'De eeuw van mijn bieb' nemen we de luisteraar mee naar het verleden, het heden en de toekomst van de Bibliotheek. In elke aflevering schuiven drie gasten aan: iemand die terugblikt, een collega en een toekomstdenker. Daarnaast laten we bezoekers aan het woord en krijg je elke aflevering boekentips van onze gasten.

Beluister de podcast

Honderd minuten lezen

Lees 100 minuten

Heb je moeite met de Nederlandse taal? Doe dan mee met deze actie.
 

Minecraft

Bibliotheek Oss in Minecraft

Kobe Snijders van het TBL heeft bedacht om de Bibliotheek Oss na te bouwen in Minecraft.

Geschiedenis

Geschiedenis Bibliotheek Oss

Duik samen met Jurgen Pigmans van Stadsarchief Oss, in de geschiedenis van 100 jaar Bibliotheek Oss!

Jubileumkrant 100 jaar Bibliotheek Oss

Speciaal voor het 100-jarige bestaan van de Bibliotheek Oss is er een jubileumkrant gemaakt. Deze krant was een eenmalige bijlage van Weekblad Regio Oss en is nu ook online te bekijken!

Lees de krant hier


Speurtocht
Vanaf begin mei is er voor kinderen en gezinnen een leuke gratis speurtocht die door de Bibliotheek en het centrum van Oss gaat. 


Buitenexpo met leesbankje
Wil je meer weten over de bibliotheek in verleden, heden en toekomst? Bekijk dan de buitenexpo op het grasveld naast de bibliotheek. Met dank aan vormgever Gert-Jan Bloemers en Compleetprint. En als je even uit wilt rusten, kun je terecht op het 1,5 meter bankje met zwerfboekenkast, gemaakt door Deelgenoten Oss.

Talkshow 100 jaar Bibliotheek Oss
Op woensdagavond 16 juni 2021 is er in de Groene Engel een speciale avond over 100 jaar Bibliotheek Oss. Met een lezing over de historie van de Bibliotheek Oss, persoonlijke interviews over de veranderingen in de bibliotheekwereld, een blik op de toekomst en poëzie en muziek. 

Project voor verzorgingshuizen
Voor sommige mensen is het lastig om gebruik te maken van de bibliotheek. Zoals ouderen die in zorglocaties wonen. Daarom komt de bibliotheek naar hen toe. Met onder meer de pop-up bieb, een voorlezer, een historische presentatie door een stadsgids en informatie over de BoekenBezorgDienst en de Herinneringskoffers. Neem voor de mogelijkheden contact op met Gerard Schut: gs@nobb.nl

Congres ‘De bibliotheek van de toekomst’
In het najaar is er in Theater De Lievekamp een congres over de rol van de Bibliotheek in de toekomst. Aan de hand van het thema ‘hoe kunnen we ons gedragen als een goede voorouder’ zal een aantal sprekers ingaan op dit onderwerp en vertellen welke rol de bibliotheek daarbij speelt.

Feestweekend
Op zaterdag 25 september zijn er allerlei leuke gratis activiteiten in en rond de bibliotheek, zoals een speurtocht voor gezinnen, stadswandelingen, voorlezen, een historische expositie bij het Stadsarchief, fotomomenten, leesadvies en creatieve activiteiten.

Stadswandelingen door het Maaslandgilde
De gidsen van het Maaslandgilde maken een speciale bibliotheekwandeling door het Osse centrum. Langs de plekken waar de bibliotheek de afgelopen eeuw heeft gezeten en via andere plaatsen waar je leuke informatie krijgt over bijvoorbeeld boeken, geschiedenis en gedichten. Op 25 september kun je gratis met deze wandelingen meelopen, daarna worden ze opgenomen in het vaste aanbod van het Maaslandgilde.


In verband met de coronamaatregelen kunnen deze activiteiten aangepast worden. 
Vragen? Mail naar: 100jaarbibliotheekoss@nobb.nl