100 jaar Bibliotheek Oss


In 2021 bestaat de Bibliotheek Oss honderd jaar!

En dat willen we vieren. Samen met leden, bezoekers, collega's en alle Ossenaren. Het officiële startmoment was op woensdag 31 maart, dan is het precies honderd jaar geleden dat de leeszaal in Villa Josina aan de Molenstraat werd geopend. We blikken terug op het verleden, maar kijken ook naar het heden en vooral naar de toekomst. Door het jaar heen zijn er allerlei activiteiten.

Save the date! Feest op 25 september

Op zaterdag 25 september 2021 is het feest bij Bibliotheek Oss, met een leuk activiteitenprogramma voor alle (gemeente-) Ossenaren.

Bekijk flyer en programma

 

Bekijk hieronder onze jubileumactiviteiten:

Jubileumcongres

Jubileumcongres

Op 24-sept organiseren we een congres met livestream over de toekomstrol van de Bibliotheek en het thema ‘hoe kunnen we ons gedragen als een goede voorouder’. 

Lezing Doeken met Boeken

Stadswandeling Maasland Gilde

Speciale (gratis) minilezing uit de reeks Kijk!Kunst over Doeken met Boeken van kunsthistorica Marie Christine Walraven. Wel even reserveren.

Vraaggedichten van Liedfs

Jongeren Top 100

Je eigen vraaggedicht? Het kan tijdens de jubileumdag op zaterdag 25 september! Liedfs is deze dag aanwezig van 10.00-16.00 uur.

Stadswandeling za 25-sept

Geniet tijdens de feestdag van een van de drie stadswandelingen met het Maasland Gilde en ontdek de historie van o.a. de Osse Bibliotheek. 

Muizenhuis

Tot 11 oktober is het fantasierijke Muizenhuis Lith verhuisd naar onze jeugdafdeling. Er valt zoveel te zien, kom je snel kijken?! 

Meet & Greet

Dikkie Dik en Dolfje Weerwolfje zijn speciale gasten tijdens ons jubileumfeest! Ga samen op de foto én krijg de foto direct mee naar huis.  

Speurtocht

Speurtocht

Hallo speurneuzen! Vanaf juli 2021 is er voor kinderen en gezinnen een leuke gratis speurtocht door de Bibliotheek en het Osse centrum. 

Buitenexpositie

Buitenexpo

Vanaf medio juli 2021 is er naast het 1,5 meterbankje en de zwerfbibliotheek ook een buitenexpo! Kom je de expositie ook bewonderen?!

Jongeren Top-100

Project verzorgingstehuizen

Wat lees jij graag? Vanaf 25-sept kunnen jongeren stemmen en leuke prijzen winnen! Op 9-dec is de onthulling in het Top 100-café mèt pubquiz. 

Podcast 'De eeuw van mijn bieb'

In de vijfdelige podcast 'De eeuw van mijn bieb' nemen we de luisteraar mee naar het verleden, het heden en de toekomst van de Bibliotheek. In elke aflevering schuiven drie gasten aan: iemand die terugblikt, een collega en een toekomstdenker. Daarnaast laten we bezoekers aan het woord en krijg je elke aflevering boekentips van onze gasten.

Beluister de podcast

De Bibliotheek komt op bezoek!

Bent u slecht ter been? De Bibliotheek komt op bezoek in het verzorgingstehuis! Met o.a. de pop-up bieb, een voorlezer en een historische presentatie.

Nodig de bieb uit

Honderd minuten lezen

Lees 100 minuten

Heb je moeite met de Nederlandse taal? Doe dan mee met deze actie.
 

Minecraft

Bibliotheek Oss in Minecraft

Kobe Snijders van het TBL heeft bedacht om de Bibliotheek Oss na te bouwen in Minecraft.

100 Jaar Geschiedenis

Geschiedenis Bibliotheek Oss

Duik samen met Jurgen Pigmans van Stadsarchief Oss, in de geschiedenis van 100 jaar Bibliotheek Oss!

Talkshow 100 jaar Bibliotheek Oss

Onder de noemer De eeuw van mijn bieb organiseerden Bibliotheek Oss en Stadsarchief Oss op woensdag 16 juni in Groene Engel in Oss een avondvullend programma over 100 jaar Bibliotheek Oss. Samen met een groot aantal gasten werd gekeken naar het heden, verleden en toekomst van de Osse Bibliotheek.

Kijk de talkshow terug

Jubileumkrant 100 jaar Bibliotheek Oss

Speciaal voor het 100-jarige bestaan van de Bibliotheek Oss is er een jubileumkrant gemaakt. Deze krant was een eenmalige bijlage van Weekblad Regio Oss en is nu ook online te bekijken!

Lees de krant hier


Hoe is het gegaan met...

Onderstaande acties zijn inmiddels voorbij.
Graag geven we een update hoe het verlopen is. Lees het hieronder! 

Verhalenwedstrijd

Verhalenwedstrijd 100 jaar Bibliotheek Oss

Onze verhalenwedstrijd liep tot 1 juni 2021. Benieuwd naar de verhalen? We maken de winnaars op onze feestdag op 25 september bekend. 

 

Ontwerp je boekenlegger

Maak je eigen boekenlegger

De boekenleggerwedstrijd is inmiddels afgelopen en we hebben leuke ontwerpen ontvangen. Op 25 september is de prijsuitreiking. Benieuwd?? 

 

Lekker kleuren!

Download de kleurplaat

Onze kleurwedstrijd is inmiddels ook voorbij en we hebben veel mooie kleurplaten ontvangen. Op 25 september worden de prijzen uitgereikt.

 


In verband met de coronamaatregelen kunnen deze activiteiten aangepast worden. 
Vragen? Mail naar: 100jaarbibliotheekoss@nobb.nl