Voor professionals

Lezen is belangrijk. Meer (voor)lezen heeft een bewezen effect op taalgevoel, woordenschat, leesniveau en tekstbegrip. Goed lezen vormt de basis om ook op andere gebieden te kunnen leren en ontwikkelen. Verhalen prikkelen daarnaast de creativiteit. Ook kan een boek kinderen helpen om zich beter in te leven in anderen. Kortom: goed leren lezen is essentieel.

Ondanks dat lezen zo belangrijk is, zien we toch dat een deel van de kinderen lezen niet leuk of moeilijk vindt. Deze kinderen lezen minder en maken daardoor ook geen goede taalontwikkeling door.

De Bibliotheek en het onderwijs slaan de handen ineen om hieraan te werken. Dat doen we onder andere via 'de Bibliotheek op school'. Daarbij zetten we ons in om lezen te bevorderen en de leesmotivatie bij kinderen te vergroten. Daarin richten we ons niet alleen op kinderen, maar ook op jou als leerkracht.

De Bibliotheek op School in het kort

De Bibliotheek op school (dBos) is een succesvolle landelijke aanpak waarbij school en Bibliotheek nauw samenwerken aan leesmotivatie, leesbevordering en taalvaardigheid.

Onze leesconsulenten helpen jouw school graag bij het vergroten van expertise rond (voor)lezen, leesmotivatie en rijke taal. We zetten ons in om leerkrachten, ouders en kinderen te inspireren en adviseren. In nauwe samenwerking met de leescoördinator op school wordt er aan de hand van een leesplan gewerkt aan doelen en ambities op het gebied van taal en lezen.

Daarnaast wordt er gezorgd voor een aantrekkelijk, actuele collectie op school. Eventueel kan er ook gebruikt gemaakt worden van een professioneel uitleensysteem.
 

Bekijk de factsheet

Benieuwd naar het hoe, waarom en effect van de landelijke aanpak van de Bibliotheek op school? Bekijk dan deze factsheet.

Naar factsheet (PDF)

Lees meer over het landelijke concept

Vragen?

Vragen over de Bibliotheek op school? Neem dan contact op met Jolijn van Rossem, projectleider dBos.

Neem contact op met Jolijn


"Als een kind in de snoepwinkel, zo blij zijn kinderen wanneer ze al die mooie boeken in hun Bibliotheek op school zien"


- Leesconsulent Janneke Pepers -