Ik ben Zakiya

Terug

Ik ben!

 

Van juni 2023 tot en met juni 2024 loopt in Bibliotheek Oss het project Ik ben!. Een project over discriminatie en uitsluiting. Zes mensen uit de omgeving Oss met bijzondere én persoonlijke verhalen vullen een speciale kast met door hen gekozen boeken, films en tijdschriften. Onderwerpen die aan bod komen zijn afkomst, godsdienst, LHBTIQ+, lichamelijke beperking, geslacht en seksuele geaardheid.

Alle gastcollectioneurs hebben discriminatie en uitsluiting meegemaakt. Door een kast te vullen met verhalen over hun leven, willen ze mensen inspireren hun blik te verruimen. Want je kunt niet alle levens leven, maar je kunt wel over alle levens lezen. Dit project wordt mogelijk gemaakt door RADAR: vóór gelijke behandeling, tegen discriminatie. 


Ik ben Zakiya

Zakiya ontvlucht op haar twaalfde met haar moeder, twee zusjes en broertje de oorlog in Syrië. Via Turkije, waar zij als kind onder vreselijke omstandigheden in een textielfabriek moet werken, komt ze in Nederland terecht. Wat een veilige plek had moeten zijn, is in het begin een plek waar Zakiya tegen vooroordelen en uitsluiting aanloopt. Na een dieptepunt krabbelt ze gelukkig op.

Nu is het een sterke jonge vrouw met een verhaal en een doel. Met haar collectie voor jong en oud hoopt ze de vooroordelen waar zij zelf als kind mee te maken kreeg, weg te nemen. Een actueel thema nu er steeds meer mensen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

Bekijk en reserveer hieronder Zakiya's boekentips!

Uitgelicht: Kind van Aleppo - Wajih Rayyan

Een jong meisje en haar grootvader ontvluchten Syrië en komen uiteindelijk in België terecht. Hun reis is vervuld van angst en opluchting, vertrouwen en twijfel. Maar hoop is altijd nabij.

Reserveer hem hier

Podcast gascollectioneurs

In deze podcast gaan we dieper in op de persoonlijke verhalen van de gastcollectioneurs én op de verhalen die in de kast staan.
 

Naar podcast