Ik ben Luka

Terug

Ik ben!

 

Van juni 2023 tot en met juni 2024 loopt in Bibliotheek Oss het project Ik ben!. Een project over discriminatie en uitsluiting. Zes mensen uit de omgeving Oss met bijzondere én persoonlijke verhalen vullen een speciale kast met door hen gekozen boeken, films en tijdschriften. Onderwerpen die aan bod komen zijn afkomst, godsdienst, LHBTIQ+, lichamelijke beperking, geslacht en seksuele geaardheid.

Alle gastcollectioneurs hebben discriminatie en uitsluiting meegemaakt. Door een kast te vullen met verhalen over hun leven, willen ze mensen inspireren hun blik te verruimen. Want je kunt niet alle levens leven, maar je kunt wel over alle levens lezen. Dit project wordt mogelijk gemaakt door RADAR: vóór gelijke behandeling, tegen discriminatie. 


Ik ben Luka

Luka zit sinds haar tweede in een rolstoel. Dit vanwege een spierziekte waar ze mee is geboren. Hoewel deze ziekte progressief is, zit ze niet bij de pakken neer. Ze volgde een opleiding tot sociaal maatschappelijk dienstverlener en aansluitend nog een opleiding voor sociaal werk.

Inmiddels werkt ze sinds begin dit jaar als preventiewerker bij ONS welzijn. Voor deze welzijnsorganisatie organiseert ze overal in de regio ontmoetingsavonden voor mensen uit de LHBTIQ+-community. Met haar collectie hoopt Luka vooroordelen weg te nemen die ze zelf in het dagelijkse leven ervaart. Want ook als je een lichamelijke beperking hebt, kun je alles bereiken. Of zoals ze het zelf een beetje spottend zegt: Keep calm, it’s just a wheelchair.

Bekijk en reserveer hieronder Luka's boekentips!

Podcast gascollectioneurs

In deze podcast gaan we dieper in op de persoonlijke verhalen van de gastcollectioneurs én op de verhalen die in de kast staan.
 

 

Naar podcast