Zuidoost-Molukse gemeenschap

In 1951 liet Nederland vierduizend Molukse militairen overkomen die voor het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) hadden gestreden tegen een onafhankelijk Indonesiƫ. Samen met hun gezinnen werden ze ondergebracht in kampen en kloosters. In 1958 kreeg een groep Zuidoost-Molukkers woonoord Donzel bij Nistelrode toegewezen. Hier woonden zo'n zeventig gezinnen. Toen werd besloten om het kamp te sluiten, kwamen de meeste families terecht in een speciale woonwijk in Nistelrode, waar een groot deel nog steeds woont.

Omdat steeds minder mensen het verhaal van de Zuidoost-Molukkers kennen, hebben de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) en de Zuidoost-Molukse gemeenschap in Nistelrode de handen in elkaar geslagen om een tentoonstelling te maken. Hier staan persoonlijke verhalen centraal uit de rijke Zuidoost-Molukse historie. Deze verhalen zijn ook op deze plek te vinden.


Lees meer over de Molukken

Tentoonstelling Sejarah

De tentoonstelling Sejarah verteld het verhaal over de geschiedenis van de Zuidoost-Molukse gemeenschap in Nistelrode in woord en beeld. De tentoonstelling is te bezoeken van 11 mei t/m 12 juli tijdens openingstijden van Bibliotheek Nistelrode.

Lees meer