De dementiebril

Hoe is het om dementerend te zijn? Met de VR (virtual reality) dementiebril kun je dat bij Bibliotheek Veghel ervaren. 

 

Hoe is het om met dementie te leven? Wat maakt iemand met dementie dagelijks mee? Met behulp van de virtual reality-bril van Stichting Into D’mentia kun je je verplaatsen in de belevingswereld van iemand met dementie.

In samenwerking met ONS Welzijn, Welzijn de Meierij, Alzheimer Nederland regio Noordoost-brabant, Dementievriendelijk Meierijstad en BrabantZorg biedt de Bibliotheek Meierijstad de mogelijkheid om deze bijzondere dementiebril te ervaren.


Wat houdt de dementiebril in?
De dementiebril is een virtual reality-bril, waarmee je een korte 360-graden simulatiefilm kunt bekijken. Je kruipt als het ware in het hoofd van een persoon met dementie. Voor een klein kwartier ben jij degene die dementie heeft. Je ziet de problemen waar iemand met dementie tegenaan kan lopen bij alledaagse dingen als koffie zetten, boodschappen doen of een verjaardag. Ook ervaar je hoe anderen hierop reageren en hoor je de gedachten van iemand met dementie. Door mensen zich te laten inleven, vergroot de VR-bril kennis en bewustzijn over dementie. Dat zorgt samen voor meer begrip.

Begeleiding door vrijwilligers
Een ervaring met de bril wordt altijd begeleid door een getrainde vrijwilliger. Samen bespreek je je ervaring met de bril. Mocht je behoefte hebben aan meer informatie of professionele hulp, dan kan de vrijwilliger naar de juiste instanties doorverwijzen.

Wil jij de dementiebril zelf ervaren?
Iedereen die meer wil weten over dementie of hier in zijn/haar omgeving mee te maken heeft, is van harte welkom om gebruik te komen maken van de dementiebril. Je moet hiervoor een afspraak maken, die plaatsvindt in de Bibliotheek. Om een afspraak te maken neem je contact op met de Bibliotheek. Dit kan telefonisch, door langs te komen in de Bibliotheek of door een e-mail te sturen. Gebruik van de bril is gratis, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

 

Meld je aan