Stadsdichter Meierijstad

Meierijstad is een gemeente voor makers:

Meierijstad verrast, daagt uit, inspireert en is een voedingsbodem voor creatief talent. Ook als het gaat om woordkunst, literatuur en poëzie. Bibliotheek Meierijstad en festival Fabriek Magnifique zijn samen met de gemeente Meierijstad op zoek naar een nieuwe stadsdichter. 

Dicht jij Meierijstad naar nieuwe hoogten?

Er gebeurt veel in Meierijstad. Alle gebeurtenissen samen – of het nu gaat om herdenken, decoreren, onthullen of vieren – dragen bij aan de identiteit van onze gemeente. De stadsdichter kan met een positieve inbreng deze identiteit versterken en verder uitdragen. Met poëzie, spoken word, wrap ups of verhalen uit de nabije omgeving. Door zichtbaar te zijn op lokale momenten die belangrijk zijn voor iedereen. Door er te zijn op mooie momenten voor een kleinere groep. De stadsdichter verwoordt dus niet alleen het gezamenlijke gevoel, maar ook de ideeën van een enkeling. Eigenlijk ben je de ambassadeur van Meierijstad, de letterlijke woordvoerder van onze gemeente en al haar inwoners.

De afgelopen jaren heeft Rick Terwindt zich met veel schwung ingezet om alles waar Meierijstad voor staat om te zetten in woorden. Op 5 juli 2024, de vrijdagavond van Fabriek Magnifique, zit zijn termijn er écht op en draagt hij het poëtisch alfabet over aan een nieuwe stadsdichter.

En dus zijn wij op zoek. Niet alleen naar ervaren dichters, ook dichters met potentie komen in aanmerking. Zelfs dichters die nog niet zeker weten of ze een dichter zijn, maar wel deze mogelijkheid willen onderzoeken. Voel jij je geroepen? Dan kun je je tot 1 april 2024 aanmelden. 

 

Interesse? Sla je vleugels uit in Meierijstad en spreek je creativiteit aan. En bij twijfel zeggen wij: Doen! Nu is je kans om je (nieuwe) talent aan te boren. Als je de drie opdrachten en de toelichtingsbrief klaar hebt, kun je deze opsturen naar stadsdichtermeierijstad@nobb.nl.


Eventuele vragen kun je richten aan Sonja van den Heuvel of Jay Plaat, Bibliotheek Meierijstad, via bovenstaand emailadres of telefonisch via (0413) 342 705

Aanmelden

Handig om te weten:

 • Je komt bij voorkeur uit Meierijstad of hebt een aantoonbaar sterke binding met deze gemeente.

 • Je maakt 3 gedichten en schrijft / filmt het volgende:
  - Een gedicht of spoken word over Meierijstad waarbij je jezelf op de betreffende locatie in Meierijstad filmt terwijl je voordraagt.
  - Een gedicht met jezelf als onderwerp: jij staat dus in de spotlights.
  - Vrije keus uit eigen werk.

 • Een onafhankelijke commissie kiest uit alle inzendingen drie potentiële stadsdichters. 

 • We laten je zeker niet zwemmen, want Rick Terwindt begeleidt je naar de halve en hele finale, zodat je echt het beste uit jezelf kunt halen. Hij leert je bijvoorbeeld hoe je een gedicht voordraagt, hoe je jezelf presenteert en nog veel meer.

 • Op vrijdag 5 juli 2024 tijdens festival Fabriek Magnifique wordt de nieuwe stadsdichter bekendgemaakt. Dat doen we tijdens een gezellig, avondvullend programma in de Literatuin van de Bibliotheek Veghel.

 • 24 april 2024 worden de drie kandidaten bekendgemaakt.

 • Op woensdagavond 22 mei 2024 organiseren we in de Bibliotheek Veghel een halve finale. De drie overgebleven kandidaten mogen zich van hun beste kant laten zien:
  alles wat je hebt (bij)geleerd kun je nu inzetten om de harten van het publiek te veroveren. Op deze avond presenteer je jezelf dus aan het aanwezige publiek. Dat doe je met de drie werken waarmee je je hebt ingeschreven. Het publiek krijgt nu de kans om te stemmen. De publieksstem telt mee in het uiteindelijke oordeel.

 • De winnaar mag meteen van start op zaterdag en zondag tijdens Fabriek Magnifique, onder begeleiding van Rick Terwindt.

 • Na je benoeming word je een publiek figuur, een bruggenbouwer die op belangrijke momenten poëzie, spoken word, verhalen of wrap ups (poëtische samenvattingen) maakt van belangrijke momenten. Wil je je verder inzetten voor bepaalde doelgroepen dan is daar zeker ruimte voor.

 • De stadsdichter ontvangt een financiële vergoeding per opdracht.