Weekend van de Wetenschap

Ontdek de wetenschapper in jezelf!

Op zaterdag 7 oktober organiseert de Bibliotheek Oss samen met Museum Jan Cunen, Organon, Aspen en MSD van 11.00 tot 16.00 uur een gevarieerde dag boordevol proefjes, experimenten en workshops op het gebied van Wetenschap. Speciaal voor kinderen, maar leuk voor jong en oud!

Graag laten we jou op deze dag samen met allerlei experts zien en ervaren wat voor wetenschappelijke kennis ingezet wordt bij bedrijven en organisaties in de gemeente Oss. 

Kom ontdekken en verdien een ijsje!
Heb jij een wetenschapper in je? Kom het ontdekken bij Bibliotheek Oss en Museum Jan Cunen. Bij binnenkomst krijgt elk kind een stempelkaart. Elke activiteit die je doet levert een stempel op. Met een volle stempelkaart kun je tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 7 oktober en zondag 8 oktober een gratis ijsje halen bij ijssalon Alessandro in Oss.

 


Wat kun je doen in Oss?

Kom naar het Experience Center!

De afgelopen maanden hebben duizenden mensen - jong en oud – de interactieve tentoonstelling bezocht. Vanwege dit succes zijn we t/m het Weekend van de Wetenschap ook open voor publiek. In het Experience Center nemen we je mee naar het verleden, het heden en de toekomst van Organon. Hier ervaar je zelf hoe Organon zich al 100 jaar inzet voor een gezondere wereld en ontdek je hoe wij van plan zijn om de gezondheid van vrouwen verder te verbeteren.

Kom je ook een kijkje nemen en pak de kans om uit te blinken in het productiespel? Een bezoek aan het centrum is gratis, maar we vragen je wel om van tevoren aan te melden via de website.
 

Maak zelf slijm en test je kennis over techniek!

Bij Aspen API werken we elke dag hard om de wereld een stukje beter en gezonder te maken. Al meer dan een eeuw dragen wij bij aan de gezondheid van mensen over de hele wereld. Hoe doen we dat? We ontwikkelen en produceren complexe, hoogwaardige Actieve Farmaceutische Ingrediënten (API's). Dat zijn de speciale stofjes die in medicijnen zitten en ervoor zorgen dat mensen zich beter kunnen voelen.

Maar we praten niet alleen over techniek, we gaan het ook laten zien en je kan het zelfervaren! Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan naar de stand van Aspen. Wil je samen met ons slijm maken? Slijm is een bijzondere substantie die op magische wijze van vloeibaar naar stevig kan veranderen. En wist je dat techniek hier ook een rol in speelt? We gaan je laten zien hoe wetenschap en techniek samenkomen om slijm te creëren! Klinkt dat niet cool?

Maar dat is niet alles! Wij hebben ook een speciale techniek quiz klaarstaan. Doe mee en test je kennis over techniek. Wie weet ga jij naar huis met een van onze te gekke prijzen!

 

Dus kom langs en ontdek de fascinerende wereld van techniek en wetenschap. Leer over het maken van medicijnen en maak slijm als een echte wetenschapper! Onze deskundige begeleiders staan klaar om je te verwelkomen en al je vragen te beantwoorden.

 


 

Explicokids

De Explico Kids professor staat met zijn proefjeskist klaar om allerlei verrassende proefjes te laten zien. Hij verbaast je met kleuren, vertelt over gassen en doet spannende proefjes met vuur. En helemaal tof: samen met de professor maak je je eigen mini-raket om weg te schieten en mee naar huis te nemen!

Archeologie bij museum Jan Cunen

Benieuwd naar het onontdekte leven dat zich onder onze voeten afspeelt? De workshop Bodemleven neemt deelnemers mee op een fascinerende ontdekkingsreis. Uitgerust met microscopen duiken we in de intrigerende wereld van het bodemleven, vergelijkbaar met de avonturen van een ware archeoloog. Het doel? Op zoek gaan naar verborgen schatten en mysterieuze wezentjes die zich schuilhouden onder het oppervlak.

De andere spannende workshop is Scherven plakken! waarin ze zelf kunnen ervaren hoe het is om archeoloog te zijn. Samen met een begeleider gaan ze aan de slag met de scherven, puzzelstukjes afkomstig uit lang vervlogen tijden. Op dezelfde manier als een professionele archeoloog, gaan de kinderen zorgvuldig de scherven bij elkaar voegen en misschien zelfs nieuwe objecten ontdekken.

Deze interactieve workshops zijn van 11.00 t/m 17.00 uur en sluiten naadloos aan op de tentoonstellingen De Vorst van Oss & Tijdgenoten - Elite in de IJzertijd en The Animal Farmacy. Voor kinderen zijn beide workshops gratis, maar begeleidende volwassenen dienen een geldig museumticket te hebben voor toegang tot het museum.

Terwijl de kinderen meedoen aan de workshops, is er voor de ouders gelegenheid om te wachten in het sfeervolle café Cunen met een smakelijk kopje koffie of thee met taart. Speciaal voor deze dag staat er een spectaculaire Weekend van de Wetenschapslunch op de menukaart. Het café is vrij toegankelijk.

 

 

Experimenteren met vloeistoffen!

Bij MSD Biotech in Oss houden we ons bezig met biotechnologische productie van geneesmiddelen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Op 7 oktober laten we het zien en gaan we van jou een echte wetenschapper maken! Troebele stof laten veranderen in heldere stof? Toveren met een pipet? Een productiepak aantrekken zonder iets aan te raken? Een mini-bioreactor in werking zien? Allemaal dingen die je bij de stand van MSD kunt ervaren – natuurlijk in een echte lab-outfit!


 

Aan de slag met LEGO!

Stap binnen in de wonderlijke wereld van Isaac Newton en ontdek de magie van zijn Gravitatiewet terwijl je je eigen te gekke LEGO-zwaartekrachtraceauto bouwt! Heb je wel eens gehoord van de superslimme meneer Newton? Hij vond iets supercool uit - de gravitatiewet! En raad eens? We gaan die coole wet gebruiken om de snelste LEGO-raceauto ooit te maken. Durf jij het aan om te proberen?

Deze raceauto's gebruiken de kracht van de zwaartekracht om mega snel te gaan en een spannend parcours af te leggen voordat ze finishen. En weet je wat? Terwijl je dat allemaal doet, leer je ook nog eens iets over de wetenschap van Newton. Hoe gaaf is dat? En hier komt het allerleukste deel: we houden een lijst bij van de 10 aller-aller-snelste coureurs van de dag! Jouw naam kan zomaar op dat bord komen te staan als je heel snel bent. Je mag het wel drie keer proberen om de snelste tijd neer te zetten, en de allersnelste tijd telt.

Dus, wie wordt de snelste coureur van de racebaan en gaat er met de eeuwige roem vandoor? Mis deze te gekke kans niet om de wetenschap van Newton te ontdekken en je eigen racegeschiedenis te schrijven!

Meeeeeeeeeeeeeeeeer wetenschap

Wil jouw wetenschappertje nog meer weten? Ontdek onze uitgebreide jeugdcollectie over de wetenschap!

Naar de jeugdcollectie


Landelijke Weekend van de Wetenschap

Tijdens het eerste weekend van oktober kun je op meer dan 300 locaties door heel Nederland wetenschap & technologie beleven. Nieuwsgierige mensen van jong tot oud krijgen op deze manier de unieke kans binnen te kijken in de wereld van wetenschap en technologie. Zie voor meer informatie www.weekendvandewetenschap.nl.

Ook in Oss gaan we dit jaar laten zien wat voor wetenschap hier toegepast wordt. Zo wordt zaterdag 7 oktober een dag in Oss van ontdekken, leren, uitvinden, programmeren, toepassen, bouwen en creëren. Kom je ook?