Voor ouders

De Bibliotheek op School in het kort

Lezen is belangrijk. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Kinderen die goed kunnen lezen, zijn vaak beter in taal en dat helpt ook bij andere vakken. Lezen zorgt bijvoorbeeld voor een grotere woordenschat en helpt kinderen om zich beter in te leven in anderen. Daarom willen we bij de Bibliotheek graag dat ieder kind goed en met plezier leert lezen. Samen met het onderwijs doen we ons best om daarvoor te zorgen.

Daarvoor gebruiken we onder andere de aanpak ‘de Bibliotheek op school’. Er is dan regelmatig een leesconsulent van de Bibliotheek aanwezig op school. De leesconsulent doet projecten met kinderen rondom taal en lezen. Ook helpt de leesconsulent de leerkrachten met tips, voorbeelden en adviezen. Verder zorgen de leesconsulent en de school samen dat er voldoende mooie boeken aanwezig zijn. Zo werken we met elkaar aan meer leesplezier!

 

Ga ook thuis aan de slag

Om een goed leesniveau te krijgen en houden, is het belangrijk dat kinderen thuis lezen. Als ouder kun jij je zoon of dochter daarbij helpen. Met de onderstaande drie tips, maak je het verschil voor jouw kind:

  • Lees je kind regelmatig voor, ook als hij of zij zelf al kan lezen. Is Nederlands niet je moedertaal? Voorlezen is goed in iedere taal. Bij de Bibliotheek kun je ook boeken lenen in het Arabisch, Pools, Turks, Oekraïens en Engels. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid.

  • Zien lezen doet lezen! Als je zelf leest, laat je jouw kind zien hoe leuk en belangrijk lezen is. Kinderen die de volwassenen in hun omgeving regelmatig zien lezen, zullen dat goede voorbeeld volgen.

  • Praat samen over wat je leest. Dat kan een verhaal zijn, maar ook een nieuwsbericht of stuk in een tijdschrift. Samen praten over boeken en taal is niet alleen leerzaam, maar ook gezellig.

Op zoek naar meer tips? Spreek de leesconsulent op school aan of vraag om hulp in de Bibliotheek. 

Meer over de Bibliotheek op School

Op de landelijke website van de Bibliotheek op school vind je nog meer informatie over de Bibliotheek op school. Verder vind je daar nog meer tips om zelf met het leesplezier thuis bezig te zijn. 

Naar website de Bibliotheek op school