Uden

?

Boekstart & vroegschools

De bibliotheek Uden biedt een uitgebreid pakket van diensten en producten voor de voorschoolse periode. De activiteiten richten zich op het stimuleren van (voor)lezen, het
bevorderen van leesplezier en het kennismaken met de bibliotheek. In deze brochure geven wij u een overzicht van onze dienstverlening voor 0-4 jaar.
Voorlezen is leuk en belangrijk.

In de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor lezen en leesplezier. Kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen, zijn gemotiveerd om te leren lezen, ze blijken taalvaardiger te zijn, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school dan kinderen die niet of heel weinig zijn voorgelezen. De kansen die jonge kinderen krijgen, bepalen in belangrijke
mate hun verdere sociale en cognitieve ontwikkeling.

Klik op onderstaande link om het aanbod in pdf-vorm te openen en eventueel te dowloaden.

Vroeg- en voorschoolse educaties 2015-2016

 

Boekstart
De bibliotheek vestiging Uden doet mee aan het project Boekstart.

Dit project, ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby erg leuk en leerzaam is. Via een brief van de gemeente of een gesprek bij het consultatiebureau krijgen ouders een Boekstartwaardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis Boekstartpakket ophalen bij de Bibliotheek.

(Voor)lezen is leuk! 
Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Samen  plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor het contact met de baby, en voor de taalontwikkeling van het kind.

Boekstart pakket
In het project Boekstart werken bibliotheek, gemeente en consultatiebureau samen. Wanneer een baby 3 maanden oud is, ontvangen ouders een brief van de gemeente met een Boekstartwaardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis Boekstartpakket met onder meer babyboekjes ophalen bij een van de bibliotheek vestigingen.
Bij het 7-maanden gesprek op het consultatiebureau wordt nogmaals aandacht gegeven aan het plezier en het belang van lezen met baby’s. Ook de medewerkers van het consultatiebureau kunnen ouders een Boekstartwaardebon uitreiken.

Gratis lid van de bibliotheek
Naast een eenmalig Boekstartpakket heeft de Bibliotheek ouders met baby’s veel meer te bieden. Voorwaarde bij het in ontvangst nemen van het Boekstartpakket is dat de baby lid wordt van de bibliotheek. Een lidmaatschap van de Bibliotheek is voor kinderen t/m 12 jaar gratis. Daarnaast biedt de Bibliotheek ook de ouders een gratis proefabonnement aan voor een half jaar. Zo kunnen ouders en kinderen gebruikmaken van de hele collectie materialen in de Bibliotheek. Medewerkers van de Bibliotheek geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes.


Boekstart achtergrond

Boekstart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken en maakt deel uit van het ‘Kunst van Lezen’ beleid. ‘Kunst van Lezen’ moet bijdragen aan een meer geletterde samenleving. Boekstart is de Nederlandse variant van het succesvolle Engelse project Bookstart. Daar is gebleken dat Bookstart kinderen een voorsprong hebben bij aanvang van het aanvankelijke lees- en taalonderwijs en dat zij deze voorsprong behouden.