Citaten
Verdieping

Thema: De toekomst van voedselproductie  
Motto: voedselflats in de stad

In de Bibliotheek Oss is donderdag 8 juni de laatste Tegenlicht Meet Up van het seizoen 2016-2017. Centraal staat de aflevering Boer zoekt voedselflat, die onlangs bij de VPRO op televisie te zien was. Speciale gasten zijn deze avond Hendrik Hoeksema en Ton Oomen.

In Boer zoekt voedselflat gaat het over pogingen om voedsel weer dicht bij de consument te gaan produceren.

Op de website van Tegenlicht wordt het zo geformuleerd:

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven.

Om over 20 jaar voldoende voedsel te produceren voor de – naar schatting – negen miljard mensen, wordt er geëxperimenteerd met vertical farming, rooftop gardening en zelfs landbouw op zee. Voedsel wordt inefficiënt over de hele wereld versleept om steden te voeden en om mensen die leven op plekken waar geen voedsel verbouwd kan worden van eten te voorzien. Tweederde van al het beschikbare zoete water wordt nu ingezet voor de productie van voedsel. En tweederde van alle watervervuiling wordt veroorzaakt door het gebruik van pesticiden. Om de hoeveelheid foodmiles, de afstand die voedsel aflegt tussen plaats van productie en consumptie, terug te dringen en verspilling tegen te gaan zijn verticale landbouwbedrijven wereldwijd in opkomst.

Hendrik HoeksemaTon OomenOud-wethouder van Oss Hendrik Hoeksema is werkzaam als programmaleider transitie bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Ton Oomen is initiatiefnemer van de Stadse Boeren in Oss.

De Belgische onderzoeker en oud-politicus Dirk Holemans wijst in zijn in 2016 verschenen Vrijheid en zekerheid : naar een sociaalecologische samenleving (in het hoofdstuk 'De smaak van eerlijk voedsel') op de noodzaak om ons voedselsysteem te gaan veranderen. Eén citaat:

Voedsel maakt deel uit van wie we zijn, ons lichaam, onze cultuur, waar we wonen, ons landschap, hoe we omgaan met onze aarde. Kan iemand de meerwaarde uitleggen van het gegeven dat melkboeren in de Lage Landen failliet gaan omdat de prijs die ze krijgen tot stand komt op de wereldmarkt? ()

We moeten de zandloper, waar boeren en consumenten in vastzitten zonder dat ze kunnen samenwerken, openbreken. En vervangen door de ajuin van Jamie Oliver. De schubben staan voor de vele verbindingen tussen boeren en consumenten. Vanuit de bril van de noodzakelijke regionalisering bekeken, leidt dat tot een veelheid aan ajuinen op verschillende schaal. De melk-ajuin van Olga is heel klein, de cacao-ajuin van de Afrikaanse boer overspant continenten, maar telkens gaat het om een korte keten, om een rechtstreekse verbinding tussen autonome boeren en burgers. Zo zijn wij allemaal onderweg als compagnons: een woord dat etymologisch verwijst naar mensen die samen brood eten. (pagina 280)

Informatie
De aanvang van Tegenlicht Meet Up is 19.00 uur. Gezamenlijk wordt dan de aflevering Boer zoekt voedselflat bekeken. Aansluitend is er een pauze waarna om 20.00 uur Hendrik Hoeksema en Ton Oomen zullen vertellen over hun werk en inspanningen rondom deze voedseltransitie. We stellen het op prijs indien aanwezigen met elkaar en deze heren in gesprek gaan.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via dit formulier.

 

Lezing grote dataroof in Groene Engel

Lees (nog) meer YA boeken! En...

20 YA Boekenclub HwD

Meld je aan! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie