Lezen doe je alleen, maar het is vaak erg boeiend om met anderen over boeken te praten. Dat kan in een leeskring. Als u graag met anderen over boeken van gedachten wilt wisselen kunt u zich aansluiten bij een leeskring.

Waar moet ik aan denken bij het opzetten van een leeskring?

Praktische tips voor leeskringen (van NBD/Biblion)

Wat zijn de voordelen van een leeskring die is aangesloten bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken?

Als u meerdere exemplaren van één titel tegelijkertijd nodig heeft, kunt u gebruik maken van de leeskringcollectie van de bibliotheek. U kunt van tevoren titels uit deze collectie reserveren zodat deze tijdig voor u klaar staan, voorzien van een leeswijzer met achtergrondinformatie. Lees meer hierover in het Leeskringreglement.

De leeskringcollectie is hier te vinden.

U kunt als leeskring ook gebruik maken van het ruime aanbod aan e-books. Per persoon kunt u het gewenste boek downloaden op e-reader of tablet. Hiervoor heeft u een lidmaatschap van de bibliotheek nodig.

Waar vind ik achtergrondinformatie over boeken en auteurs?

De Bibliotheek is daarvoor het beste adres. In al onze bibliotheken zijn gratis databanken over literatuur te raadplegen zoals LiteRom en de Uittrekselbank (uittreksels en auteursportretten). Natuurlijk heeft de Bibliotheek ook informatie in boekvorm over schrijvers en hun werk. Vraag ernaar bij onze bibliotheekmedewerkers. 

  • De UittrekselBank biedt romananalyses, leeskringvragen en algemene beschouwingen over leven en werk van auteurs. Is voor bibliotheekleden ook thuis te raadplegen. 
  • LiteRom bevat recensies van boeken en artikelen over schrijvers die zijn gepubliceerd in Nederlandse en Belgische dag- en weekbladen.     

Wat zijn de kosten en waar kan ik mezelf aanmelden?

Wilt u gebruik maken van deze service en u hebt het reglement gelezen, download dan hier het reserveringsformulier. De kosten voor ondersteuning van een leesclub zijn € 3,40 per boek (met ingang van 1 september 2020 € 3,50 per boek) (inclusief BTW).