OSS

?

Homo Deus - Leest u ook mee?

Onlangs verscheen de vertaling van Homo Deus : een kleine geschiedenis van de toekomst van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari.

Homo Deus
Honderden mensen hebben in de regio Noord Oost Brabant dit boek gekocht en gelezen. Het als geheimtip doorgegeven aan anderen. Terecht. Een belangwekkend boek, waarin hij een toekomst voorziet waarin wij mensen als een soort god - homo deus - door het leven zouden kunnen gaan bewegen. Daaraan zitten - om het eufemistisch te stellen - enkele 'kanten', waarover zeer nadrukkelijk gepraat moet worden.

Het boek kost afgerond €25,--.

Een leesavontuur
Dit boek schreeuwt om een gesprek over de implicaties van alles wat hij aansnijdt. De samenwerkende bibliotheken in Noord Oost Brabant organiseren in het najaar verschillende bijeenkomsten waar leden én niet-leden met elkaar in gesprek kunnen over dit belangrijke boek. Die bijeenkomsten worden bij voldoende belangstelling gehouden in de bibliotheken in Oss, Uden en Veghel. In dezelfde periode zal de bibliotheek verschillende sprekers uitnodigen om zich over bepaalde aspecten van hetgeen Harari aansnijdt uit te spreken. Doet allen mee aan dit leesavontuur!

Aanmelden
Middels dit formulier kunt u aangeven of u aan een leesavontuur rondom dit boek mee wilt doen. Dat houdt in:
1. U koopt of leent het boek (van een kennis) (de bibliotheek heeft té weinig exemplaren voor iedereen)
2. U gaat het boek lezen
3. U neemt deel aan nog te organiseren bijeenkomsten (met aanvullende informatie en debat)

Middels dit formulier kunt u aangeven of u mee wilt doen. Het verplicht u - uiteraard - tot niets.

Via het email-adres wordt u op de hoogte gehouden.

Bas Heijne
Publicist Bas Heijne heeft voor de Nederlandse editie een voorwoord mogen schrijven. En dat is geen toeval. Heeft te maken met een project waar hij in 2015 voor Human aan werkte: De volmaakte mens. Die ook op dvd geleend kan worden. Het boek bij deze 6-delige serie is: Kleine filosofie van de volmaakte mens.

Op zondag 30 april spreekt Bas Heijne op verzoek van de bibliotheek in schouwburg De Lievekamp. Klik hier voor een (lang) artikel over Bas Heijne. Hij spreekt over zijn boeken Onbehagen : nieuw licht op de beschaafde mens en Staat van Nederland : een pleidooi. Naar verwachting zal hij ook ingaan op Homo Deus.

Twee artikelen op deze website waarin Homo Deus wordt meegenomen
Homo Deus - de mens zal in zijn jacht naar gezondheid, geluk en macht steeds een van zijn eigenschappen veranderen, en dan nog een, net zolang tot hij niet meer menselijk te noemen is. (maart 2017)

Derde plek - hebbben niet door dat de twintigste eeuw moe en versleten is en dat de pijlers waarop we onze samenleving hebben gebouwd () op het punt staan om met een laatste fatale zucht in te storten (maart 2017)


Enkele artikelen over Homo Deus en Yuval Noah Harari
Recensie Engelse editie: Fascinerend boek over hoe wij allemaal in illusies leven (NRC september 2016)
Bespreking Nederlandse editie: De betekenis van het leven (de evolutie volgens Yuval Noah Harari) (De Groene Amsterdammer, februari 2017)
Recensie Engelse editie: Homo Deus by Yuval Noah Harari review – how data will destroy human freedom (Guardian augustus 2016)
Interview: 3 vragen aan Yuval Noah Harari over zijn nieuwste boek 'Homo Deus' (Kennisnet, febrauri 2017)
Interview: Het humanisme heeft zijn langste tijd gehad (NRC maart 2017)
Interview: Yuval Harari on why humans won't dominate Earth in 300 years (Vox, maart 2017)

Youtube - Yuval Noah Harari on the Rise of Homo Deus (1:13:17)(vrijdag 7 april 2017)
Hans van Duijnhoven