OSS

?

Anders Lezen Plein - Slechtziendheid

De bibliotheek Oss heeft een Anders Lezen Plein.                                                                                   


Op dit plein staan luisterboeken en daisy-rom’s, een collectie voor inburgeraars, een grote collectie Lees en Schrijf voor volwassenen met een taalachterstand en een grote collectie groteletterboeken.
Deze boeken zijn te leen in alle NOBB-vestigingen.

Soms kan lezen moeilijk zijn.
Bijvoorbeeld voor mensen die slechtziend of blind zijn, of dyslectisch, maar ook voor mensen met een spierziekte, MS of bepaalde andere chronische aandoeningen.

 

Wat heeft de bibliotheek te bieden?


Grote letterboeken
De naam zegt het al: de gebruikte letters zijn bijna twee keer zo groot als de letters in gewone romans. Daarom zijn grote letterboeken gemiddeld behoorlijk dik.

Luisterboeken
Een luisterboek is een gesproken versie van een boek op een compactdisc. U kunt het beluisteren met een gewone cd-speler en een daisy-speler.
Maak een keuze uit luisterboeken van Baantjer, Christie, Haasse, Noort, Bernlef, Campert of Erasmus. Voor elk wat wils!

Daisy-rom en -speler  
                                                                                                                                                         daisyspelerdaisyspeler
Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op compactdisc. Het verschil is dat een daisy-rom langzamer of sneller kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook in bladeren om te zoeken naar pagina’s, net als bij een boek.
Om deze daisy-rom's te kunnen lenen dient u een verklaring (PDF) in te vullen.

Om kennis te maken met de daisy-rom's heeft de bilbioktheek ook een kliene zichtcollectie. Deze mogen als uitzondering uitgeleend worden zonder dat u een verklaring leesbeperking hoeft te tekenen. U kunt deze dus geheel vrijblijvend uitproberen.

Voor het optimaal beluisteren is een daisy-speler nodig. Deze apparaten zijn speciaal gemaakt voor mensen met een leeshandicap, dus met grote knoppen voor het afspelen. Een daisy-rom kunt u
niet beluisteren met een gewone cd-speler.

Deze  daisy-speler* is - eenmalig - te leen via de bibliotheek. Geïnteresseerden kunnen zo kennis maken met de apparatuur en uitproberen of deze vorm van lezen
voor hen prettig is.
Leden van de bibliotheek lenen op vertoon van hun pas de speler inclusief enkele kennismakingsdaisy-rom’s voor € 3,- , voor een periode van 4 weken.
Niet-leden kunnen zich voor deze dienst - als gratis proeflid - in laten schrijven bij de bibliotheek (dit pasje dient wel aangevraagd te worden).
*
De daisy-speler blijft 'gewoon' uitleenbaar. Hiervoor hoeft geen verklaring getekend te worden.

De collectie daisy-rom’s bevat momenteel zo’n 370 titels voor jeugd en volwassenen. Het reserveren en lenen van een daisy-rom is gratis. De leentermijn is 4 weken.

Bij uw ziektekostenverzekeraar ontvangt u informatie over de aanvraagprocedure en de financiële vergoeding voor de Daisy-speler. Een Daisy-speler kost circa € 400,-.

Voor meer informatie over Daisy-spelers, de belangrijkste leeshulpmiddelen, overzichten van leveranciers en adviesorganisaties verwijzen wij u naar Klantencontact van Aangepast Lezen of op de website van Aangepast Lezen. Website: www.aangepastlezen.nl

Leeshulpmiddelen
Voor mensen met een leeshandicap zijn er hulpmiddelen om het lezen en/of beluisteren gemakkelijker te maken. Voorbeelden hiervan zijn leeslinealen, leesloepen, vergrotingsapparatuur,maar ook de daisy-speler.
Bij het inlichtingenbureau volwassenen in Oss is een leesloep beschikbaar.

Als u leeshulpmiddelen zelf wilt aanschaffen, kunt u bij uw zorgverzekering vragen of ze voor vergoeding in aanmerking komen.

Leveranciers van leeshulpmiddelen:

Lexima BV
Quo Vadis
Optelec Tieman Group
Worldwide Vision (WWV)
Iris Huys

 

Websites
Voor informatie over aangepast lezen kunt u terecht bij uw eigen vestiging in de BasisBibliotheek Maasland. Daar kan men u ook helpen met het zoeken van informatie op onderstaande websites als u zelf niet zo handig bent met het internet.

Aangepast Lezen

Aangepast Lezen is de landelijke organisatie van de openbare bibliotheekbranche voor mensen met een visuele beperking of een andere leeshandicap. Deze leent gesproken boeken, kranten en tijdschriften uit op een daisy-rom en in braille. Het is voor alle mensen met een leeshandicap voor wie het aanbod van de plaatselijke openbare bibliotheek te beperkt is. Ook als u tijdelijk niet in staat bent gewone boeken te lezen, kunt u hiervan gebruik maken. De cd’s worden u gratis per post toegestuurd en u kunt ze ook weer gratis terugsturen. Aangepast Lezen is te bereiken op telefoon 070-33 81 500 (van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur-16.00 uur).

 

Kenniscentrum Leeshandicaps
Het Kenniscentrum Leeshandicaps is het landelijk informatiepunt en de publieke vraagbaak voor mensen met een visuele handicap of een leesbeperking.Met informatie over leeshandicaps van A-Z, het lezen in de aangepaste vorm, leeshulpmiddelen en leveranciers.

Ooglijn
De Ooglijn is de landelijke advies- en informatielijn voor iedereen die vragen heeft over problemen met zien en biedt ondersteuning en praktische tips bij o.a. het kiezen en aanvragen van hulpmiddelen en bij revalidatie. De Ooglijn is een initiatief van Viziris, de netwerkorganisatie van mensen met een visuele beperking.
Telefoon 030-294 54 44

MEE
MEE biedt raad en daad aan mensen met een beperking of chronische ziekte, hun familie, verzorgers en andere betrokkenen.De informatiecentra zijn er voor iedereen die op zoek is naar informatie over onderwerpen die te maken hebben met handicaps zoals leveranciers van hulpmiddelen, vergoedingen e.d.

Studieboeken en vakliteratuur
Voor het aanvragen van studie- en vaklectuur in de aangepaste leesvormen kunt u terecht bij Dedicon, tel. 0486-486486

VISIO
Regionale instelling Noord-/Zuidwest Nederland voor onderzoek en revalidatie van slechtzienden en blinden. Geeft voorlichting over leeshulpmiddelen voor slechtzienden en anderszins gehandicapten.

Woortblind.nl

De website van Woortblind, de vereniging voor dyslectische mensen. Op de website is informatie te vinden voor mensen met dyslexie en direct betrokkenen. De website biedt informatie over problemen als gevolg van dyslexie, hulp en hulpmiddelen en een forum.