NOBB

?

Leesavontuur: Wat zegt ‘De Toverberg’ ons vandaag de dag?

Op woensdag 25 mei wordt door filosoof Martien Schreurs, verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, een lezing in de Bibliotheek Oss over het boek ‘De Toverberg’ gegeven.

In de maanden april en mei gaan we met een aantal mensen allemaal De Toverberg lezen. Dat zou vroeger onmogelijk zijn geweest, want de samenwerkende bibliotheken in Noord Oost Brabant hebben van dit boek drie exemplaren in de collectie opgenomen. Gelukkig kunnen leden van de bibliotheek de e-book-versie van De Toverberg lenen op www.bibliotheek.nl/e-books en kunnen tientallen mensen tegelijk deze klassieke Bildungsroman gaan lezen.

Doet u mee met ons leesavontuur?
Wilt u met ons meelezen en in gesprek gaan over onze tijd? U kunt zich aanmelden via dit formulier en aangeven of u via mail op de hoogte gehouden wilt worden van activiteiten rondom dit leesavontuur.


ACHTERGRONDINFORMATIE
De Belgische theatermaker Lucas De Man is als stadskunstenaar van ’s-Hertogenbosch volop bezig met de voorbereidingen voor het project WOLK, dat tijdens het Theaterfestival Boulevard van 4 t/m 14 augustus bezocht kan worden. Voor dit project vond hij inspiratie in ‘De Toverberg’ van Thomas Mann. Een van zijn klassieke romans. Een ideeën roman.

De Toverberg
Thomas Mann is een beroemd schrijver. Kreeg de Nobelprijs, mede voor zijn boek Der Zauberberg. Hij begon er al voor WWI aan, maar maakte het pas af nadat die eerste wereldoorlog voorbij was. De Toverberg speelt zich af in Zwitserland; op een berg. Waar in een sanatorium patiënten (al dan niet met tuberculose) worden verpleegd. Een gezonde, hoogopgeleide jongeman (Hans Castorp) gaat een kennis bezoeken. Wil drie weken blijven, maar blijft er uiteindelijk zeven jaar 'hangen'. En ontmoet in die periode uiteenlopende patiënten, die allemaal voor een bepaalde manier van 'in de wereld staan' model staan. Castorp voert gesprekken met hen en Thomas Mann laat zo de verschillende visies zien die in de jaren voor WWI leefden. Aan het eind van het dikke boek verlaat Castorp het hospitaal en gaat deelnemen aan gevechtshandelingen.

Lucas De Man is een Belgische theatermaker die in al zijn werk een link wil leggen naar onze huidige tijd, met haar veranderingen, dilemma's, uitdagingen. Op maandag 18 april speelt hij in theater De Lievekamp op verzoek van de bibliotheek een extra voorstelling van zijn De Man Door Europa. Daarin legt hij een relatie tussen het midden van de 16e eeuw én nu. De tijd van Bosch, Galilei, Luther en Erasmus waarin zich ook grote veranderingen afspeelden.

Een leesavontuur - Wat zegt De Toverberg ons vandaag de dag?
De Toverberg is een ideeën roman. Een dik boek. Een klassieker. Een boek dat zeker ook nog voor onze tijd relevantie heeft. De geschiedenis herhaalt zich zelden. Toch kan het geen kwaad om dit boek juist nu te gaan (her)lezen. Om als het ware te ervaren hoe de tijdgeest was in de jaren voordat Wereldoorlog I uitbrak. De door Thomas Mann bedachte personages staan allen voor een bepaalde kijk op de werkelijkheid. En waarschijnlijk kunt u vandaag de dag échte mensen (denkers, journalisten, wetenschappers, kunstenaars) aanwijzen die denken in de geest van een dr. Krokowski, kamerheer Behrens, Hermine Kleefeld, mevrouw Stöhr, de humanist Lodovico Settembrini, de Russische Clawdia Chauchat of de Nederlander mynheer Peeperkorn.

Lucas De Man heeft ongetwijfeld bedacht dat deze Toverberg juist ook over onze tijd gaat. Of hij daarin gelijk heeft? Of deze analyse klopt? Wie zal het zeggen. Er zit slechts ding op om daar achter te komen. Beter: twee. Het begint met dit boek te gaan (her)lezen. En ergens in augustus van dit jaar af te reizen naar het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Waar WOLK staat. Wat WOLK ook moge worden.