NOBB

?

Op verhaal komen

Voor mantelzorgers op zoek naar inspiratie

Ben jij mantelzorger? En wil je positief en geïnspireerd blijven? Dat kan door interessante verhalen in boeken, tijdschriften en films te ontdekken en door verhalen te delen met andere mantelzorgers. Dit idee vormt het uitgangspunt van Op verhaal komen in de Bibliotheek Oss en de Bibliotheek Veghel. Bijeenkomsten om letterlijk en figuurlijk even op verhaal te komen.

De bibliotheek biedt een ruime collectie op het gebied van (mantel)zorg: een collectie materialen over allerlei vormen van zorg, geschreven door professionals, instanties, maar ook door mensen die zelf in een situatie van mantelzorg zitten of hebben gezeten. Die collectie brengen de bibliotheken in Oss en Veghel graag onder de aandacht van mantelzorgers onder de titel: Op verhaal komen - Inspiratie voor mantelzorgers. Bijeenkomsten met aandacht voor verhalen die mantelzorgers kunnen inspireren, een steuntje in de rug kunnen geven, of nuttige informatie kunnen verschaffen. Elke bijeenkomst staat één thema centraal, zoals veerkracht, empathie, verantwoordelijkheid, je thuis voelen en geluk. Bovenal gaan we tijdens de bijeenkomsten in gesprek met elkaar; ervaringen worden uitgewisseld, ideeën aan elkaar verteld, successen en mislukkingen gedeeld.

De reeks Op verhaal komen bestaat uit 5 bijeenkomsten en wordt zowel in de Bibliotheek Oss als in de Bibliotheek Veghel gehouden. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Inschrijven (via het aanmeldformulier) kan per bijeenkomst of voor de gehele reeks.

Bibliotheek Oss
dinsdag 8 maart, 22 maart, 12 april, 26 april, 31 mei van 09.30 - 11.00 uur.

Bibliotheek Veghel
woensdag 9 maart, 30 maart, 13 april, 4 mei, 8 juni van 14.00 - 15.30 uur.
De bijeenkomst van 18 mei komt te vervallen.

Overzicht van de thema’s per bijeenkomst


  • Bijeenkomst 1: Op verhaal komen: wat delen we met elkaar? Deze bijeenkomst maken we kennis met elkaar en lichten medewerkers van de bibliotheek enkele interessante verhalen uit de collectie toe (8-3 Oss of 9-3 Veghel)
  • Bijeenkomst 2: Veerkracht: hoe blijf je veerkrachtig als je zorgen op je schouders hebt? Hoe vind je een goede balans? Welke boeken of films helpen om veerkrachtig te blijven? (22-3 Oss of 30-3 Veghel)
  • Bijeenkomst 3: Empathie: Wat is empathie en hoe leef je mee met de ander? Kun je je in een ander verplaatsen? En helpen verhalen hierbij? (12-4 Oss of 13-4 Veghel)
  • Bijeenkomst 4: Verantwoordelijkheid: Als mantelzorger rust er soms veel op je schouders, je voelt je verantwoordelijk op allerlei gebieden… hoe ga je daar mee om? (26-4 Oss of 4-5 Veghel)
  • Bijeenkomst 5: Je thuis voelen en Geluk: Waar voel je je thuis? Letterlijk maar ook figuurlijk: soms zijn er verhalen waar je jezelf zo in herkent dat je je er helemaal in thuis voelt. Daar gaan we met elkaar over in gesprek. Geluk is een mooi thema om de reeks mee af te sluiten… wat is geluk in het leven? En hoe kijkt iedereen daar weer anders tegen aan? Welke verhalen bieden ons hoop en geluk? (31-5 Oss of 8-6 Veghel)

Aanmeldformulier voor bijeenkomsten Bibliotheek Oss

Aanmeldformulier voor bijeenkomsten Bibliotheek Veghel

In dezelfde periode worden er ook een aantal publiekslezingen gegeven rondom het thema (mantel)zorg.

De reeks bijeenkomsten en de publiekslezingen zijn mede mogelijk gemaakt door het Fonds Sluyterman van Loo en het VSB Fonds.