OSS

?

Boekstart & vroegschools

Klik hier voor Boekstart

Aanbod voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Oss, Berghem, Haren, Macharen en Megen 2015-2016
Dit programma is hier te downloaden

Inleiding
Voor u ligt het programma 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Het jeugdbibliotheekwerk van de Bibliotheek Oss kent twee hoofddoelen:

* leesbevordering

* mediawijsheid en media-educatie


Leesbevordering
Leesbevordering is een belangrijke cultuur-politieke opdracht. Plezier in lezen moet met het oog op ontspannend en functioneel lezen gestimuleerd blijven. De “ontlezing” in de samenleving moet worden tegengegaan. Leesbevordering richt zich op de lees- en taalvaardigheid van kinderen. De bibliotheek wil op laagdrempelige wijze het leesplezier en de leesvaardigheid van de kinderen vergroten. Het gaat daarbij ook om het inlopen van taalachterstanden en het stimuleren van hun taalontwikkeling en woordenschat.


Mediawijsheid en media-educatie
Mediawijsheid duidt op het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee kinderen zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderende en fundamenteel gemedialiseerde wereld.
Voor peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en het onderwijs werkt de bibliotheek ondersteunend en verrijkend. Onder de mediawijze functie van de bibliotheek vallen alle activiteiten die het aanleren van vaardigheden en kennis tot doel hebben.
Doel is bibliotheekgebruikers en gebruikersgroepen in de gelegenheid te stellen op laagdrempelige wijze zich mediawijsheid eigen te maken, kennis en vaardigheden aan te leren op diverse gebieden, de weg te leren in de dienstverlening van de bibliotheek en ondersteund te worden bij eigen media-educatieve activiteiten.

 

Boekstart
De bibliotheekvestigingen Oss, Lith, Berghem en Ravenstein doen mee aan het project Boekstart.

Filmverslag op YouTube kort (56 sec) of Youtube lang (4 min) of filmverslag van DTV 

Dit project, ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby erg leuk en leerzaam is. Via een brief van de gemeente of een gesprek bij het consultatiebureau krijgen ouders een Boekstartwaardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis Boekstartpakket ophalen bij de Bibliotheek.

(Voor)lezen is leuk!
Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Samen  plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor het contact met de baby, en voor de taalontwikkeling van het kind.

Boekstart pakket
In het project Boekstart werken bibliotheek, gemeente en consultatiebureau samen. Wanneer een baby 3 maanden oud is, ontvangen ouders een brief van de gemeente met een Boekstartwaardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis Boekstartpakket met onder meer babyboekjes ophalen bij een van de vestigingen van BasisBibliotheek Maasland in de gemeente Oss (Oss, Berghem, Lith, Ravenstein).
Bij het 7-maanden gesprek op het consultatiebureau wordt nogmaals aandacht gegeven aan het plezier en het belang van lezen met baby’s. Ook de medewerkers van het consultatiebureau kunnen ouders een Boekstartwaardebon uitreiken.

Gratis lid van de bibliotheek
Naast een eenmalig Boekstartpakket heeft de Bibliotheek ouders met baby’s veel meer te bieden. Voorwaarde bij het in ontvangst nemen van het Boekstartpakket is dat de baby lid wordt van de bibliotheek. Een lidmaatschap van de Bibliotheek is voor kinderen t/m 12 jaar gratis. Daarnaast biedt de Bibliotheek ook de ouders een gratis proefabonnement aan voor een half jaar. Zo kunnen ouders en kinderen gebruikmaken van de hele collectie materialen in de Bibliotheek. Medewerkers van de Bibliotheek geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes.


Boekstart achtergrond

Boekstart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken en maakt deel uit van het ‘Kunst van Lezen’ beleid. ‘Kunst van Lezen’ moet bijdragen aan een meer geletterde samenleving. Boekstart is de Nederlandse variant van het succesvolle Engelse project Bookstart. Daar is gebleken dat Bookstart kinderen een voorsprong hebben bij aanvang van het aanvankelijke lees- en taalonderwijs en dat zij deze voorsprong behouden.