Citaten
Verdieping

 

Lezing/Debat

 zondag 20 oktober 2013

19e eeuw revisited?

AUKE VAN DER WOUD

   

Bibliotheek Oss – Themareeks "Oefenen voor een andere tijd"
op de 3e zondagmiddag van de maand

Locatie: Groene Engel (zaal)
Aanvang: 14.00 uur
Prijs: € 5,- voor bibliotheekleden, € 7,- voor niet-bibliotheekleden

Auke van der Woud verzorgt de eerste lezing in deze reeks.

Promofilmpje: https://www.youtube-nocookie.com/embed/VBBvnVSh8Tk

Deze historicus en schrijver van prachtige boeken over de 19e eeuw, gaat in op overeenkomsten en verschillen tussen die tijd en onze, snel veranderende 21e eeuw.

De ruimtelijke ontwikkeling van Nederland in de laatste anderhalve eeuw kan als een afgeleide van de negentiende-eeuwse communicatie- en mobiliteitsnetwerken worden beschouwd. Nieuwe media, zoals telegraaf en telefoon, en de introductie van vervoermiddelen als de trein en later de auto zorgden samen met de aanleg van kanalen en grootschalige werken als ontginningen ervoor dat de infrastructuur van Nederland snel veranderde na 1850. Maar ook in geestelijk opzicht bracht de nieuwe infrastructuur ingrijpende veranderingen met zich mee. Zonder massacommunicatie en massamobiliteit zouden ideeën en normen binnen de westerse wereld nooit zo'n universeel karakter hebben gekregen.
Ook in onze tijd veranderde en verandert de infrastructuur ingrijpend door internet en social media. Welke invloed hebben die veranderingen op de ideeën en normen binnen de westerse wereld, nu en in de toekomst? Kunnen we parallellen trekken met de ontwikkelingen in de 19e eeuw en kunnen we daar misschien iets van leren?

Auke van der Woud (1947) werkte als hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Eerder was hij conservator en adjunct-directeur in het Kröller-Müller Museum te Otterlo (1974-1981), universitair docent Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen (1981-1990) en hoogleraar Architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam (1990-2002). Auke van der Woud maakte furore met zijn proefschrift Het Lege Land (1987, 9e druk in 2013) waarin hij de Nederlandse ruimtelijke orde in de eerste helft van de negentiende eeuw schetste. Zijn boek Een nieuwe wereld. Het ontstaan van het moderne Nederland lijkt een vervolg, maar terwijl het eerste boek een wereld beschrijft die voorbij is, gaat het in het dit boek over een wereld die nog steeds bestaat en verder gaat.

 


Klik hier voor een artikel waarin Maarten van Rossem in 'zijn' Maarten stelling betrekt: "De negentiende eeuw is de wonderbaarlijkste periode uit de menselijke geschiedenis".

Klik hier voor de beginzinnen van het boek Een nieuwe wereld.

 

Terug naar Jaarthemareeks op zondag

Haal nu je verrassingstas

Lees (nog) meer YA boeken! En...

20 YA Boekenclub HwD

Meld je aan! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie

Openingstijden kerstvakantie 2020 - 2021

Meer weten over de Donorwet?