Citaten
Verdieping

This magic moment : muziekfanaten spotifyen in de bibliotheek
In het winterseizoen 2013-2014 vertellen op vier zondagmiddagen in de Osse bibliotheek muziekfanaten over hun favoriete nummers en artiesten. De achterliggende gedachte is dat ondanks de komst van Spotify er niets gaat boven muziekliefhebbers die ‘live’ vertellen waarom ze een zwak hebben voor deze of gene muziek, artiest, album of nummer. De Osse bibliotheek heeft vier muziekfanaten bereid gevonden op de eerste zondag van de maand muziekliefhebbers bij te praten over artiesten die in hun ogen belangrijk zijn. Alle deelnemers hebben in hun leven meer dan de gemiddelde Nederlander naar muziek geluisterd en  zijn ieder op hun eigen terrein serieuze muziekliefhebbers én -kenners.

Tussen half twee en half vier uur laten ze tijdens zo’n zondagmiddag 21 muziekfragmenten horen van evenzovele artiesten en/of albums. De bibliotheek heeft hen nadrukkelijk gevraagd niet alleen met voor de hand liggende namen te komen, maar om de toehoorders attent te maken op ‘mindere’ muziekgoden, nummers en/of albums.  Magic moments.

This magic moment is een klassiek nummer van the Drifters, met leadzanger Ben E. King opgenomen in  december 1959 met daarin de zinnen:

And then it happened, it took me by surprise
I knew that you felt it, too, by the look in your eyes

In 1989 publiceerde de bekende Amerikaanse popjournalist Dave Marsh het boek The heart of rock and soul : the 1001 greatest singles ever made. Een prachtige inleiding in veel (pop)muziek. Ruim 700 pagina's. Zijn enthousiasme druipt van de pagina's. Hij maakt je niet alleen attent op de canon-songs uit de popmuziek tot die tijd , maar haalt ook onbekende pareltjes naar voren. Klik hier voor een artikel over dit boek, met als motto de hierboven genoemde regels uit This magic moment.

De toegang is gratis en iedereen kan binnen komen lopen. U kunt de muziekfanaten spotifyen op de tweede etage. Deze luisterbijeenkomsten maken deel uit van het zondagmiddagprogramma dat de Osse bibliotheek organiseert tijdens de wintertijd, wanneer de bibliotheek van eind oktober tot eind maart van een tot vier uur is geopend.

De deelnemers zijn Peet Kappen (docent geschiedenis Mondriaan, Wielercafé), Ria van der Veer (pianodocente, organiseert al luisteravonden bij haar thuis), Emile Wouters (ex-Via Via en liefhebber van buitenissige muziek) en Hans van Duijnhoven (bibliothecaris, muzieklijstjes.nl)

KennisMakers
Zoals wellicht bekend heeft de bibliotheek een oproep gedaan voor KennisMakers. Dat zijn mensen die van zich zelf menen over een bepaalde kennis te beschikken. En die bereid zijn die opgedane kennis met anderen te delen. In de praktijk zijn de vier benaderde This-magic-moment-personen ook KennisMakers. En op een zondagmiddag delen ze op een ontspannen manier hun kennis met iedereen die ongedwongen komt binnenlopen en open staat voor 'andere' muziek.

De Osse Bibliotheek
Is om meerdere redenen binnen de Nederlandse Openbare Bibliotheeksector een 'bijzondere' bibliotheek (geworden). Een voorbeeld is dat de sinds 1988 opgebouwde cd-collectie nog grotendeels beschikbaar is voor leden. Ruim 22 duizend titels, waarvan velen nog niet opgenomen zijn binnen Spotify. Veel andere bibliotheken (zelfs in grote plaatsen) hebben deze collectie voor een habbekrats uit hun collectie verwijderd.

Programma, zondag van half twee tot half vier
3 november 2013 - Hans van Duijnhoven (58 jaar), bibliothecaris, muzieklijstjes.nl
1 december 2013 - Peet kappen (46 jaar), docent geschiedenis Mondriaan collega, Brabants Wielercafé
5 januari 2014 - Emile Wouters (45 jaar) ex Via-Via en "full-on certified muziekjunk"
2 februari 2014 - Ria van der Veer (71 jaar), pianodocente en geeft lezingen over klassieke muziek en beeldende kunst

(woensdag 25 september 2013)

Haal nu je verrassingstas

Lees (nog) meer YA boeken! En...

20 YA Boekenclub HwD

Meld je aan! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie

Sluiting decemberdagen 2020

Meer weten over de Donorwet?