Inloggen

Beste lener, Onze bibliotheekautomatisering is aangepast.
  • Bent u gewend om in te loggen met uw pasnummer en wachtwoord? Dan is er niets veranderd.
  • Wilt u inloggen met uw gebruikersnaam in plaats van een pasnummer? Dit werkt voor een kleine groep leners misschien nu niet. Ga dan via "Hallo <uw naam>" naar het afrolmenu en kies "Mijn menu". Daarna kunt u in "Mijn gegevens" zelf een nieuwe gebruikersnaam instellen.
Bedankt voor uw begrip.
Citaten
Verdieping

Wetenschappers hebben een shockerende ontdekking gedaan!

De kracht van humor
De 'Zaak Diederik Stapel' houdt de gemoederen bezig. Terecht. Een van de pijlers van onze Westerse samenleving - dé wetenschap - ligt onder vuur. Sinds de  bekentenis van hoogleraar Diederik Stapel dat veel van zijn ontdekkingen gebaseerd zijn op verzonnen onderzoek verschijnen in kranten en tijdschriften achtergrondartikelen, analyses, columns, standpunten, cartoons. Serieus, ironisch, cynisch. Alle smaken, en af en toe kan er ook gelachen worden. Grimlachen om de column/cartoon van Pieter Geenen in Trouw van disndag 13 september 2011.

Who's in control?
In de reeks op de zondagmiddag treden twee personen op die in deze zaak genoemd worden. Uiteraard Roos Vonk, die inmiddels zoals dat het onder vuur ligt, en collega onderzoeker Ap Dijksterhuis uit Nijmegen, die op maandag 12 septembe ro.a. in NRC handelblad aan het woord kwam.

Het vraagteken achter de vraag Who's in control? wordt naarmate de tijd verstrijkt steeds belangrijker. Waarschijnlijk draait het daar om. Wie is in onze huidige sameleving, onze huidige tijd degene die leidt, waarnaaar of waartoe mensen zich wenden. Kan zo iemand of zo'n instantie überhaupt (nog) bestaan. Of is onze samenleving met haar in elkaar grijpende problemen dermate complex dat niemand het geheel (meer) kan overzien. En anderen voorhouden hoe te leven, hoe te handelen.

'De wetenschap' ligt nu onder vuur, maar anderzijds is ze dermate aanwezig dat ze heel veel zaken nog steeds wél bepaald. Ontdekkingen en daarvan afgeleide applicaties hebben immense gevolgen voor de manier waarop wij leven, hoe onze samenleving evolueert.

Wie is er schuldig - er moet (toch) een schuldige zijn!?
Als 'De zaak Stapel' iets aan ons allen heeft geleerd is dat er meerdere schuldigen zijn aan te wijzen. Uiteraard voorop natuurlijk Diederik Stapel die moedwillig op zeker moment heeft besloten (of gemerkt) dat hij weg kwam met verzonnen onderzoek. Zijn (naaste) omgeving ging er té vanzelfsprekend vanuit dat hij integer 'goed' bezig was. De opmerking van (een onderzoeker als) Roos Vonk of Ap Dijksterhuis dat je er vanuit moet kunnen gaan dat je mede-onderzoekers integer handelen is o zo menselijk en herkenbaar. Onze samenleving die toch al gekenmerkt wordt door ene gebrek aan vertrouwen zou er nog kaler uitzien als we onze naasten niet meer kunnen vertrouwen. Al te menselijk, kortom, maar daarom nog steeds 'een beetje dom'.

Andere schuldigen zijn ook de kringen rondom de wetenschap. Die onderzoekers opjagen om te scoren. Denk aan de bestuurders van universiteiten die hun naam graag verbinden aan sucesvol onderzoek of opvallende doorbraken in een bepaalde tak van sport. Boter op hun hoofd hebebn (ook) alle redacties van kranten, tijdschriften, tv- of radioprogramma's die graag zo'n onderzoeker of zo'n opzienbarend resultaat in hun medium naar voren halen.
In dit verband werd de Engelse journalist Nick Davies aangehaald die zijn beroepsgroep verwijt té vaak ongefilterd berichten van derden klakkeloos over te nemen. In NRC Handelblad probeert Sjoerd de Jong de receptie-geschiedenis van het schandaal rondom De zaak Stapel te achterhalen. Daaruit blijkt dat sommige redacties het persbericht waarin gewag werd gemaakt van het opzienbarende 'feit' dat vleeseters zich hufteriger gedragen als niet-vleeseters integraal overnemen, anderen deels en sommigen niet.

(dinsdag 13 september 2011)


Home Artikelen over lezen en de bibliotheek

Wel of niet de Coronamelder App

Lees (nog) meer YA boeken! En...

20 YA Boekenclub HwD

Meld je aan! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie

Kunstlezingen 2020

Bekijk goed welke lezing wel en niet doorgaat. We houden de website zo actueel mogelijk.