Inloggen

Beste lener, Onze bibliotheekautomatisering is aangepast.
  • Bent u gewend om in te loggen met uw pasnummer en wachtwoord? Dan is er niets veranderd.
  • Wilt u inloggen met uw gebruikersnaam in plaats van een pasnummer? Dit werkt voor een kleine groep leners misschien nu niet. Ga dan via "Hallo <uw naam>" naar het afrolmenu en kies "Mijn menu". Daarna kunt u in "Mijn gegevens" zelf een nieuwe gebruikersnaam instellen.
  • Op de app Bibliotheek Wise dient u opnieuw in te loggen met pasnummer en wachtwoord. Werkt het niet installeer de app dan opnieuw.

Bedankt voor uw begrip.

Citaten
Verdieping

In de zomer van 2010 werd filosoof en publicist Rob Wijnberg (28 jaar oud) benoemd tot hoofdredacteur van NRC Next. In september verschenen in verschillende kranten en opiniebladen artikelen over deze opmerkelijke benoeming (want de jongste hoofdredacteur van een krant) en de stelling die hij betrekt dat een krant er niet zo zeer (meer) is voor het nieuws maar meer voor de duiding daarvan. Die de achtergronden en de verhalen van losse nieuwsfeiten geeft.

Op maandag 27 september verscheen op de pagina Media & Mensen in De Volkskrant een interview onder de kop Nieuwsjagen is niet iets dat me erg ligt. Uit dat artikel een citaat over de manier waarop televisie mensen wijzer maakt.


 
   Op de vraag 'Kijk je televisie' geeft Rob Wijnberg het volgende antwoord:

Omdat het moet, maar als ik geen journalist maar timmerman zou zijn, zou ik de televisie al lang hebben uitgezet. Ik heb in De Wereld Draait Door, stom genoeg, een keer geprobeerd een stelling te verdedigen. De kredietcrisis bestaat niet - het domste wat ik ooit op tv heb gezegd, want het is totaal verkeerd begrepen. Ik begon met mijn betoog, en na 31 seconden, mind you, na 31 seconden, zei Matthijs van Nieuwkerk: 'wordt het een lang college?' Het gaat er op televisie niet om of je aan het eind van een programma wijzer bent geworden. Als er in zes minuten maar genoeg televisiehoogtepunten waren: een filmpje, een gekke uitspraak, een bekentenis en het liefst een ruzie. Dat is, en ik citeer elke producent in Hilversum, goeie televisie. Goeie televisie is in de regel beroerde journalistiek. Je moet als krant niet proberen net zo te zijn als De Wereld Draait Door.

De uitzending waar hij naar verwijst is terug te kijken op Youtube en vond plaats op 10 oktober 2008.

Rob Wijnberg heeft tot nu toe vier boeken gepubliceerd. Waarin hij op een zeer leesbare manier regelmatig uitspraken doet over media en hoe die (zouden moeten) functioneren. Rob Wijnberg was op zondag 18 oktober 2009 te gast in de reeks Draait de wereld om jou of om ons allemaal? van BasisBibliotheek Maasland.

In dubio : vrijheid van meningsuiting en het recht om te twijfelen (Prometheus 2008)
Boeiuh! (Prometheus 2009)
Nietzsche en Kant lezen de krant : denkers van vroeger over dilemma's (Prometheus 2009)
Dus ik ben (met Stine Jensen) (De Bezige bij 2010)


(dinsdag 28 september 2010)

Home Artikelen over lezen en de bibliotheek

Gewijzigde Corona maatregelen

Wel of niet de Coronamelder App

Laat je verrassen met een tas vol boeken

Kunstlezingen 2020

Bekijk goed welke lezing wel en niet doorgaat. We houden de website zo actueel mogelijk.