Inloggen

Beste lener, Onze bibliotheekautomatisering is aangepast.
  • Bent u gewend om in te loggen met uw pasnummer en wachtwoord? Dan is er niets veranderd.
  • Wilt u inloggen met uw gebruikersnaam in plaats van een pasnummer? Dit werkt voor een kleine groep leners misschien nu niet. Ga dan via "Hallo <uw naam>" naar het afrolmenu en kies "Mijn menu". Daarna kunt u in "Mijn gegevens" zelf een nieuwe gebruikersnaam instellen.
  • Op de app Bibliotheek Wise dient u opnieuw in te loggen met pasnummer en wachtwoord. Werkt het niet installeer de app dan opnieuw.

Bedankt voor uw begrip.

Citaten
Verdieping

Onlangs was filosofe en schrijfster Joke J. Hermsen in Oss te gast in de Blikopener Speciaal reeks met haar lezing “Herlevend Burgerschap door een ander tijdsbesef”, n.a.v. haar boek Stil de tijd : pleidooi voor een langzame toekomst.
Voor een uitverkochte zaal in de Groene Engel hield zij een inspirerend verhaal over tijd en tijdsbeleving.
Door wie laat deze schrijfster zich inspireren en wat leest zij zelf graag?

In het kader van de Boekenweek vroeg opinieweekblad De Groene Amsterdammer
literatuurkenners hoe zij over de roman in de 21ste eeuw denken. Tevens werd gevraagd naar hun top-vijf. Een van de literatuurkenners die benaderd werd, was Joke J. Hermsen.
Zij noemde  de volgende boeken:
Patricia de Martelaere. Het onverwachte antwoord . (2004) Naar mijn bescheiden smaak en oordeel een van de beste Nederlandstalige romans van de afgelopen tien jaar. Een roman die zowel een liefdesgeschiedenis als een ideeënroman en een loflied op de zintuigen is.
Erwin Mortier. Sluitertijd . (2002). In deze derde roman van de Vlaamse schrijver wordt de balans tussen de magie van de taal en diepgaande, filosofische reflecties op meesterlijke wijze bewaakt.
David Grossman. Haar lichaam weet het . (2002 Twee novellen, Waanzin en Haar lichaam weet het, bieden een even ontroerend als ontluisterend inkijkje in de meest duistere uithoeken van de menselijke ziel. Ook kan hier zijn laatste roman Een vrouw op de vlucht voor een bericht (2009), een schitterende en subtiele roman over de angsten en gevaren die het leven van een vrouw en haar zoons bedreigen in het huidige Israel, niet onvermeld blijven
Cormac McCarthy. The Road (De weg 2007) is het schitterend vertelde en aangrijpende relaas over de wanhopige tocht van een vader en een zoon door een postapocalyptisch Amerika. Naar mijn idee niet alleen Mc Carthy's, maar ook Amerika's  beste boek van het afgelopen decennium.
Zadie Smith. White Teeth (Witte tanden 2000)  Met dit kleurrijke en meesterlijk vertelde epos over enkele Indiaas-Jamaicaanse families in London luidde Smith op waardige wijze het begin van het eerste literaire decennium van de 21e eeuw in.
(bron:  De Groene Amsterdammer ‘De 21 beste romans van de 21e eeuw’ )

In haar lezing en in haar boek Stil de tijd geeft Hermsen ook een aantal inspiratiebronnen aan, die belangrijk voor haar zijn en waren. Zo noemt zij het werk van de filosofen Henri Bergson , Edmond Jabès, Ernst Bloch en Peter Sloterdijk . Maar ook werk van schrijvers, zoals Marcel Proust, Virginia Woolf , Thomas Mann en Frederik van Van Eeden. En van de kunstenaars Mark Rothko , Margriet Luyten  en de componist Simeon ten Holt .

Hermsen debuteerde in 1998 met de roman Het dameoffer , gevolgd door de romans Tweeduister, De profielschets en De liefde dus .
Tevens publiceerde zij de essaybundel Heimwee naar de mens.
Wilt u zich met Joke J. Hermsen verdiepen in leven en achtergronden van onze tijd dan vindt u in de collectie van BasiBibliotheek Maasland een goede aanvangscollectie.
Wilt u nog meer en nog dieper, dan kunt u gebruik maken van de Zoek& Boek dienst van de bibliotheek, die de landelijke collectie voor u toegankelijk maakt en de door u gewenste materialen naar uw eigen plaatselijke bibliotheek opstuurt.
Voor meer informatie en de voorwaarden, neem contact op met de bibliotheek.

Home Artikelen over lezen en de bibliotheek

Gewijzigde Corona maatregelen

Wel of niet de Coronamelder App

Laat je verrassen met een tas vol boeken

Kunstlezingen 2020

Bekijk goed welke lezing wel en niet doorgaat. We houden de website zo actueel mogelijk.