Inloggen

Beste lener, Onze bibliotheekautomatisering is aangepast.
  • Bent u gewend om in te loggen met uw pasnummer en wachtwoord? Dan is er niets veranderd.
  • Wilt u inloggen met uw gebruikersnaam in plaats van een pasnummer? Dit werkt voor een kleine groep leners misschien nu niet. Ga dan via "Hallo <uw naam>" naar het afrolmenu en kies "Mijn menu". Daarna kunt u in "Mijn gegevens" zelf een nieuwe gebruikersnaam instellen.
  • Op de app Bibliotheek Wise dient u opnieuw in te loggen met pasnummer en wachtwoord. Werkt het niet installeer de app dan opnieuw.

Bedankt voor uw begrip.

Citaten
Verdieping

Nrc.next, een populaire krant onder hoogopgeleide jongeren, verstaat de kunst om een dagblad pakkend op te maken. Op woensdag 15 april 2009 opende de voorpagina met het gegeven dat meer en meer universiteiten noodgedwongen over moeten gaan om instromende young potentials een taaltoets af te nemen. Aan de Rotterdamse universiteit zakte daarvoor onlangs 83 procent van de eerstejaars studenten.

Deskundigen dragen uiteenlopende oorzaken aan. 

Eentje wordt niet genoemd: té weinig lezen. 

Of een opmerking dat iedereen pas goed wordt in "iets" na vele uren oefening. Malcolm Gladwell trekt die gedachtengang door naar zijn tienduizend uren regel. Iedereen die over een zekere mate van talent beschikt kan pas na tienduizend uren oefenen (gedurende tien jaar gemiddeld drie uur per dag) (dag ná dag) in die discipline kan uitblinken. We zijn de laatste om te zeggen dat iedereen die goed in taal wil worden daar tienduizend uren (gedurende tien jaar) mee bezig moet zijn, maar hoogstwaarschijnlijk lezen veel te veel pientere jongens en meisjes té weinig. Waardoor ze afgaan bij zo'n taaltoets.

 

Bovenstaande opmerking is afkomstig uit een interview van Tomas Vanheste met classicus Piet Gerbrandy die het essay voor De week van de klassieken schreef (Vrij Nederland 18 april 2009).

Vraag: Dat we verzuipen in de welvaart is fnuikend voor talent.
Gerbrandy: Ja. Ik heb aan mijn leerlingen in de loop der jaren gezien dat de aandacht steeds meer werd gericht op uiterlijkheden. Hoe je haar zit. Wat voor telefoon je hebt. Of je merkkleding draagt. Dat is iets waar ik in mijn eigen schooltijd nooit een seconde over nagedacht heb. Ik snap het gewoon niet. Het kost tijd, energie, het levert geluk over niks op. Ik denk dat je beter Vergilius kunt lezen dan de hele tijd sms'en.

(woensdag 15 april 2009)

Home Artikelen over lezen en de bibliotheek

Gewijzigde Corona maatregelen

Wel of niet de Coronamelder App

Laat je verrassen met een tas vol boeken

Kunstlezingen 2020

Bekijk goed welke lezing wel en niet doorgaat. We houden de website zo actueel mogelijk.