Inloggen

Beste lener, Onze bibliotheekautomatisering is aangepast.
  • Bent u gewend om in te loggen met uw pasnummer en wachtwoord? Dan is er niets veranderd.
  • Wilt u inloggen met uw gebruikersnaam in plaats van een pasnummer? Dit werkt voor een kleine groep leners misschien nu niet. Ga dan via "Hallo <uw naam>" naar het afrolmenu en kies "Mijn menu". Daarna kunt u in "Mijn gegevens" zelf een nieuwe gebruikersnaam instellen.
  • Op de app Bibliotheek Wise dient u opnieuw in te loggen met pasnummer en wachtwoord. Werkt het niet installeer de app dan opnieuw.

Bedankt voor uw begrip.

Citaten
Verdieping

Titus Brandsma"In het najaar van 1918 brengt dr. Schoengen in een gesprek met hem te berde, dat leeszalen het volk kan verheffen, en nodigt hem uit tot realisering van een dergelijke leeszaal in Oss, te komen." Met deze lange regel opent het tiende hoofdstuk (De leeszaal en boekerij) van het onlangs verschenen boek Titus in Oss van Gerard Ulijn.

Op zondag 25 januari 2009 werden in de Jozefkerk de eerste exemplaren overhandigd aan burgemeester Klisie van Oss en pater provinciaal Wolbers. Dr. Schoengen was de toenmalige voorzitter van de landelijke vereniging van katholieke Openbare bibliotheken en leeszalen én een vriend van Titus.

In 1999 werden in het Zuiden van Oss twee parochies (de parochie van de Verrezen Christus in de Ruwaard en de parochie Oss-Zuid) samengevoegd. De parochianen kozen voor de naam Titus Brandsmaparochie Oss. Het boek van oud-wethouder en historisch onderzoeker Gerard Ulijn verschijnt ter gelegenheid van dit tienjarig bestaan.


In dit 80 pagina's omvattende boek zit een uitvoerig hoofdstuk over de in 1921 door Titus Brandsma opgerichte Openbare Bibliotheek van Oss. Op katholieke grondslag, uiteraard. Deze Openbare Bibliotheek op katholieke grondslag veranderde in 1975 van kleur; en werd een Openbare Bibliotheek op algemene grondslag. In juli 2004 ging de Openbare Bibliotheek Oss op in BasisBibliotheek Maasland. In 2011 kan het 90-jarig bestaan worden gevierd.

Een citaat uit het boek (pagina 52):

Gedurende het jaar 1922 worden in de Openbare Leeszaal acht "Wetenschappelijke voorlezingen voor de leden van de vereeniging" gehouden. Het programma vermeldt o.a. op 27 februari - als eerste - Titus die zal spreken over "Hoofdstromingen der hedendaagse wijsbegeerte". Behoudens één spreker zijn alle anderen paters karmelieten. Vóór en na de lezingen wordt daar uitgebreid aandacht in "De Stad Oss" aan besteed.

Sindsdien is er veel veranderd; maar sommige dingen zijn gebleven. Het woord volksverheffing is lang taboe geweest, maar lijkt een comeback te maken. De karmelieten verzorgen al lang geen lezingen meer in Oss. In het jaar 2008 werden ongeveer 35 lezingen (in 2012 waren dat er 134) verzorgd door uiteenlopende sprekers. Het Brabants Dagblad, Weekblad regio Oss of de Sleutel attenderen leden én niet leden op lezingen en andere door de Openbare Bibliotheek georganiseerde activiteiten. Activiteiten en een collectie die burgers in ons werkgebied kunnen "consumeren" voor ontspanning, informatie, educatie of om cultureel "bij" te blijven.

Zou, kortom, Titus tevreden zijn over de manier waarop medewerkers van BasisBibliotheek Maasland omgaan met zijn opdracht uit 1918?

Het boek Titus in Oss van Gerard Ulijn is te koop bij boekhandel Derijks en de Titus Brandsmaparochie of te leen in de bibliotheek. 

Klik hier voor informatie in de Wikipedia

 In de collectie van BasisBibliotheek zijn o.m. onderstaande titels over Titus Brandsma opgenomen

 Schrijver   Titel   Jaar 
#   Fundamenten : historische krachtvelden in de stad Oss   2008
#   Monument voor vrijheid, verdraagzaamheid en vrede : reader voor het onderwijs   2003
#   Titus Brandsma : zaligverklaring Rome 1985 (special Katholieke informatie)   1985
        z.j.
H.W.F. Aukes   Het leven van Titus Brandsma   1985 
Klaas Beuker   Titus Brandsma   1983
Ton Crijnen   Titus Brandsma : de man achter de mythe : de nieuwe biografie   2008
Constant Dolle   De weg van Titus Brandsma : biografie van een martelaar 1881-1942   2000
Joan Hemels   'Als het goede maar gebeurt' : Titus Brandsma, adviseur in vrijheid en verzet   2008
B. Meijer   Titus Brandsma   1951
Henk Nota   Titus Brandsma onder ons   2003
H.W. van Os   Titus Brandsma, de man Gods uit Bolsward : over heiligenverering vroeger en nu   1998
Gerard Ulijn   Titus in Oss   2009

 

 

Titus heeft in de Openbare Bbibliotheek Oss een speciaal ere-plaatsje in de koffieruimte gekregen

 Titus Brandsma - oprichter bibliotheek Oss 1881 -1942

 

Standbeeld van Titus Brandsma in Oss (lokatie: Titus Brandsmalyceum


Home Artikelen over lezen en de bibliotheek

 

 

 

Stem op jouw boek van het jaar

Wel of niet de Coronamelder App

Laat je verrassen met een tas vol boeken

Gewijzigde Corona maatregelen

Judith Koelemeijer over haar debuutalbum