Inloggen

Beste lener, Onze bibliotheekautomatisering is aangepast.
  • Bent u gewend om in te loggen met uw pasnummer en wachtwoord? Dan is er niets veranderd.
  • Wilt u inloggen met uw gebruikersnaam in plaats van een pasnummer? Dit werkt voor een kleine groep leners misschien nu niet. Ga dan via "Hallo <uw naam>" naar het afrolmenu en kies "Mijn menu". Daarna kunt u in "Mijn gegevens" zelf een nieuwe gebruikersnaam instellen.
  • Op de app Bibliotheek Wise dient u opnieuw in te loggen met pasnummer en wachtwoord. Werkt het niet installeer de app dan opnieuw.

Bedankt voor uw begrip.

Citaten
Verdieping

Een voorstel waardoor je in 2014 gaat veranderen.

Elk jaar is het 't zelfde. Voornemens maken. Die half januari al weer vergeten zijn en het weer business as usual wordt. Vergeet het. Begin er niet aan. Probeer eens iets anders. Draai het eens om. En neem geestelijk voedsel tot je waar je de rest van het komende jaar mee vooruit kunt. Waar je af en toe aan zult terug denken. Geestelijk voedsel dat je helpt te begrijpen in wat voor tijd en samenleving we met z'n allen - of we het nu willen of niet - terecht zijn gekomen. Een maatschappij die in transitie is. Op weg naar een ander model. De 'oude' wereld is - zoals Daan Roosegaarde zo mooi formuleert - "kapot". En er zit niets anders op als een nieuwe te gaan maken. Helaas helpen de meeste boven ons gestelden niet hard mee. Zitten té vaak nog opgesloten in voorbije 20e eeuwse ideeën over hoe de wereld in elkaar zit en hoe onze crises (meervoud) opgelost zouden moeten worden. Dus komt de verandering van onderop. Lokaal, regionaal. In klein verband. Gezin, familie, buurt, op het werk. We gaan allen in 2014 verder met Oefenen voor een andere tijd.

Een voornemen voor nu, met impact op 2014 én daarna
1. Ga voor je zelf na welke DRIE mensen in je omgeving veel voor je betekenen. In de zin dat je die personen 'gebruikt' als je bezig bent 'iets' creatiefs te gaan doen. Van wie je feedback hoopt te krijgen, als je zelf nog maar half begrijpt wat je wilt of denkt. Mensen tegen wie je min of meer doorlopend 'aanpraat'. Die je informeert over 'dingen' die je zijn overkomen, 'iets' wat je gelezen, gezien of gehoord hebt. Mensen die aan een half woord genoeg hebben om te begrijpen waarover je het hebt. Familieleden, vrienden, collega's, bazen. Mensen op wiens 'oordeel' je prijs stelt.
2. Selecteer drie boeken die voor jezelf veel betekenen. Betekend hebben. Nog steeds 'inspireren'. Boeken die je bezig houden. Die bij jezelf steeds op achtergrond 'meelopen'.  Boeken die je goed denkt te kennen. Die je doorgrond hebt. Waarover je meerdere 'verhalen' kunt vertellen. Maar aan de andere kant ook boeken die je ondanks alles tóch nog niet helemaal kent, je eigen hebt gemaakt. Kortom: prachtige boeken, die je hen ook 'gunt'.
3. Koop deze drie boeken en geef ze aan die drie personen. En vraag ze die boeken snel te gaan lezen. Alle drie. Ze moeten indien nodig die boeken onderling gaan ruilen. Wellicht aanschaffen. Of ze - vanuit een bibliotheekperspectief gezien - gaan lenen bij de lokale bibliotheek.
4. Kom op een nader af te spreken moment samen en praat erover.

5. En - garantie! - in de rest van 2014 (en wellicht daarna ook nog) zullen deze vier mensen elkaar af en toe aanstoten en verwijzen naar hun lees- en ontdek-avontuur. 

Prachtig idee! Hoe origineel!
Nou ja, het is een idee dat perfect past in de nieuwe tijd waarin het niet langer gaat over hebben, kopen, bezitten (van spullen) maar meer om delen, consuminderen (alhoewel dat een woord uit de 20e eeuw is) en deugden als empathie, zelfkennis, vertrouwen, humor, hoop en veerkracht belangrijk zijn en worden. 
Maar het idee is niet origineel. Wel hier voor u naar voren gehaald omdat het in onze visie perfect past bij een 'moderne' Openbare Bibliotheek. Die mensen in haar omgeving wil verleiden kennis te nemen van informatie die hun 'filter bubble' (en iedereen heeft er een!) een beetje openbreekt.

Het idee is goed, maar wel gejat. Aangedragen door Seth Godin, op vrijdag 20 december 2013: Pick three.

Drie boeken (voor 2014) (en drie mensen)
1. Kevin Kelly. De wil van technologie (2010/2012)
2. Rutger Bregman. De geschiedenis van de vooruitgang (2013)
3. Peter Westbroek. De ontdekking van de aarde : het grote verhaal van een kleine planeet (2012)

Veel leesplezier toegewenst.

En succes om die drie mensen te vinden.

We doen - als bibliotheek - ons best om uw (3) boeken te 'leveren'.

(vrijdag 20 december 2013)
Hans van Duijnhoven

Homepage citaten   

Wel of niet de Coronamelder App

Lees (nog) meer YA boeken! En...

20 YA Boekenclub HwD

Meld je aan! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie

Kunstlezingen 2020

Bekijk goed welke lezing wel en niet doorgaat. We houden de website zo actueel mogelijk.