OSS

?

Ap Dijksterhuis - Het slimme onbewuste

Op maandagavond 26 september 2011 verzorgde  psycholoog en hersenonderzoeker Ap Dijksterhuis de eerste lezing uit de reeks " Who's in control?" in zaal de Linck, van 20.00-22.00 uur.
     
Professor dr. Ap Dijksterhuis (1968) is bij het grote publiek bekend geworden door zijn in 2007 verschenen boek Het slimme onbewuste : denken met gevoel  waarin hij de lezer 'bijpraat' over resultaten van recent hersenonderzoek. In dit boek ontvouwt hij zijn stelling dat mensen meer op hun onbewuste af zouden moeten gaan. Bewust nadenken, ergens voor gaan zitten levert niet altijd het gewenste resultaat op. Vaker is het zinvoller om 'er een nachtje over te slapen' en het onbewuste zijn werk te laten doen.
        
Het boek verscheen reeds in 2007. In 2010 verschenen andere boeken van andere auteurs waarin deels hetzelfde wordt beweerd. Denk vooral aan Victor Lamme (De vrije wil bestaat niet : over wie er echt de baas is in het brein) en Dick Swaab (Wij zijn ons brein : van baarmoeder tot Alzheimer). De publicatie van deze boeken heeft tot een felle polemiek geleid tussen hersenonderzoekers die beweren dat een mens geleid wordt door zijn onbewuste (en dat er weinig overblijft voor een ik) en anderen (filosofen, psychologen, psychiaters) die zich op het standpunt stellen dat er meer moet zijn of is dan hersenen die ons in de meeste gevallen sturen en leiden. Ap Dijksterhuis lijkt in dit debat een tussenpositie in te nemen.
Tijdens zijn lezing zal hij ingaan op deze controverse. Ook zal hij aangeven wat hij sinds de publicatie van zijn boek heeft gedaan en ontdekt.

Voor meer (uitgebreide achtergrond-) informatie klik hier

Youtube - Lezing Ap Dijksterhuis sept. 2011 (5:00)


Terug naar thema "Who's in control?"

Terug naar jaarthemareeks op zondag