NOBB

?

Tegenlicht Meet Up Oss #01 Overvloed

Thema: Overvloed   Motto: Questioning is simply more powerful than answering (Kevin Kelly)

Eind december 2013 stond Tegenlicht stil bij de Amerikaanse Singularity University en liet daarin o.a. Peter Diamandis aan het woord. Hij is een van de founding fathers van die instelling en auteur van het niet in het Nederlandse vertaalde boek Abundance : the future is better than you think. Daarin betrekt hij de stelling dat we op weg zijn naar een wereld vol overvloed. Denk aan voldoende energie, schoon drinkwater, informatie, voedsel, vrije tijd, een langere gemiddelde levensverwachting et cetera. Een optimistisch man die heilig gelooft in de zegeningen die wetenschap en technologie ons de komende jaren, decennia zullen brengen.

Deze aflevering van Tegenlicht 
wordt op donderdag 22 september vanaf 19:00 uur in de bibliotheek vertoont.
U kunt ook thuis kijken en vanaf 20:00 uur aansluiten voor het tweede deel van de Tegenlicht Meet Up.

Daarin staan drie redelijk nieuwe boeken centraal die naadloos aansluiten bij die uitzending. 
Allereerst het in juni van dit jaar nieuwe verschenen boek van de Amerikaanse denker en tijdgeestvolger Kevin Kelly. In zijn 'The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future schetst hij hoe de wereld zich de komende dertig jaar op hoofdlijnen verder zal ontwikkelen. Centraal in dit boek staat dat hij het over werkwoorden heeft. Geen zelfstandige naamwoorden. Daarmee wil hij aangeven dat een megatrend voor de komende jaren is dat bijna alles continue aangepast of verbeterd zal worden. 

Hij borduurt hier ongezien verder op een eerder verschenen boek. Martijn Aslander en Erwin Witteveen hebben het in hun Nooit af : een nieuwe kijk op de fundamenten van ons leven: werk, school, zorg, overheid en management over hetzelfde fenomeen. Niets zal onveranderd blijven. Continue op weg anders te worden. Zo snel dat veel mensen moeite hebben om aan te haken, mee te blijven doen. We leven in een permanente beta-tijd.

In het derde boek dat op deze avond aan bod zal komen - Standvastig : onder alle omstandigheden jezelf blijven zet Svend Brinkmann - een Deense psychologieprofessor - grote vraagtekens bij onze accelerende samenleving. Wordt het geen tijd om een tandje terug te schakelen, iets meer tijd voor bezinning en reflectie in te bouwen. En afscheid te nemen van een té groot ego.

Programma
19:00 Vertoning Overvloed, Tegenlicht december 2013
19:45 Koffie-thee
20:00 Start programma 
21:30 Einde avond

Deelname is gratis. U hoeft geen lid van de Bibliotheek te zijn, alhoewel we dit natuurlijk wel op prijs stellen. U kunt dan ook boeken lenen die op de literatuurlijst van de Lezers van Stavast staan (ruim 400 medio september 2016)

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor een update van aankomende Tegenlicht Meet Ups in Oss. Dat is uiteraard niet verplicht, maar stellen we wel op prijs.

Nogmaals: indien u de Tegenlicht-aflevering reeds heeft gezien, mag u vanaf kwart voor acht binnenlopen voor het tweede deel van de avond.

Motto: Questioning is simply more powerful than answering (Kevin Kelly)

Klik hier voor een achtergrondartikel over de totstandkoming van de Tegenlicht Meet Up Oss en de link met de Lezers van Stavast

Overzicht alle data in het seizoen 2016-2017.

 

 

Homepage Tegenlicht Meet Up Oss 2016-2017