De Noord Oost Brabantse Bibliotheken halen samen met individuen, (branche-)organisaties, bedrijven en instellingen sprekers naar deze regio die begrijpen dat onze samenleving aan het kantelen is. Die op hun manier handelen naar de uitspraak van Jan Rotmans dat we in een verandering van tijdperk zitten en dat er niets anders op zit als te Oefenen in (was: voor) een andere tijd.

Kantelcolleges
Bovenstaande tekst is de blikvanger van een blog dat in januari 2014 in de lucht werd gebracht.
De aanleiding was een spreekbeurt die op 25 februari 2014 door hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans in theater Markant in Uden zou worden gehouden. Deze Jan Rotmans was op dat moment voor veel Nederlanders nog een erg onbekende naam. Alleen insiders uit de wereld van duurzaamheid en transitie én kijkers naar Tegenlicht kenden hem wel. Anyway, als Noord Oost Brabantse Bibliotheek dachten we op dat moment zijn leizng te moeten afficheren als een kantelcollege. Allereerst natuurlijk omdat hij het doorlopend heeft over kantelen. Verder was het toen ook niet moelijk om in te zien dat er andere sprekers zijn die met heltzelfde onderwerp bezig zijn. Overal in onze samenleving gist het van de verandering. Onrust, disruptie, transitie. Ten derde sloot het verhaal van Jan Rotmans perfect aan bij het jaarthema van de bibliotheek: Oefenen voor een andere tijd. Overzal zagen (en zien!) we mensen die op hun manier in hun eigen omgeving bezig zijn met kantelen, veranderen, 'dingen' anders doen et cetera.

Nu ruim twee jaar later kunnen we constateren dat we sinds die tijd verschillende sprekers hebben laten spreken over aspecten van dit kantelen. En naar het zich laat aanzien zullen er nog vele volgen.

Hieronder een chronologisch overzicht van alle kantelcolleges

Dinsdag 25 februari 2014 Jan Rotmans in Theater Markant, Uden (samen met Udenaar de Toekomst)
In februari 2014 begon hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans aan een soort never ending tournee door Nederland om mensen attent te maken op het feit dat we midden in een verandering van tijdperk terecht zijn gekomen. Hij trok de aandacht van een iets groter publiek door een aan hem gewijde Tegenlicht-uitzending (september 2013) en twee boeken: In het oog van de orkaan : Nederland in transitie (2012) en Verandering van tijdperk : Nederland kantelt  (2014)
* Kantelaar - Krachten en tegenkrachten gaan zich op grote schaal mobiliseren. Het wordt een spannende periode. (april 2013)
* Van hagenpreek tot kantelcolleges (januari 2014)
* Het kantelcollege van Jan Rotmans (januari 2014)
* Wat gaat kantelen? Wat gaan we oefenen? (februari 2014)
* Een zadenkoopman in Uden (februari 2014)
* Constatering - We leven in een tijd van fundamentele veranderingen, een tijd waarin zelfs de veranderingen veranderen. (mei 2014)

Maandag 31 maart 2014 Joke Hermsen in De Linck, Oss
Kort na de verschijning van haar boek Kairos : een nieuwe bevlogenheid sprak Joke Hermsen in Oss over het zoeken naar een nieuwe balans
* Boekenweekmotto - 'A novel a day keeps the doctor away' (maart 2014)
* Kairos - ... lusten en driften in bedwang te houden () zodat er tussen het verlangen en de bevrediging een intermezzo ontstaat waarin we kunnen oefenen, nadenken en tot bezinning komen. (maart 2014)

Woensdag 16 april 2014 Pieter Lemmens in Bibliotheek Veghel
Deze aan de Radboud Universiteit Nijmegen verbonden filosoof sprak in de Maand van de Filosofie (met als thema  Mens en Techniek) over het feit dat de mens niet wil inzien dat de techniek een grote invloed heeft op ons doen en laten. In zijn lezing nam hij zijn boek Per toeval filosoferen (over de Franse filosoof Bernard Stigeler) mee.
* Moeilijke boodschap - Techniek helpt ons vooruit, maar kan ook onze ondergang betekenen. (april 2014)
* De mens wordt groot door volwassen dingen (april 2014)

Donderdag 11 september 2014 Tom Kniesmeijer en Bob Hutten in Theater Markant, Uden (samen met Udenaar de Toekomst)
Trendpsycholoog Tom Kniesmeijer adviseert niet alleen (grote) bedrijven over 'de toekomst' maar is ook de initiator van de TrendRede. In die hoedanigheid ging hij in op de vierde TrendRede. Ondernemer Bob Hutten van Hutten catering uit Veghel ging na de pauze op zijn verhaal in.
* Tijd van ondertussenheid - het kansenwalhalla voor elk van ons. Waarbij de bouwstenen bestaan uit samenhang, dwarsverbanden, zelforganisatie, deling, cirkels, complexiteit, afhankelijkheid en meekracht. (augustus 2014)
* Oefenen voor een andere tijd met Tom Kniesmeijer en Bob Hutten (september 2014)
* Quote uit TrendRede of Troonrede? - We veranderen van een verzorgingsstaat in een wegkijkstaat (september 2014)

Maandag 27 oktober 2014 Rutger Bregman in De Lievekamp, Oss  
De jonge historicus Rutger Bregman is verbonden aan De Correspondent. Voor dat online 'opinieblad' houdt hij 'de toekomst' in de gaten. In 2014 verscheen Gratis geld voor iedereen : en nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen. Hij sprak in De Lievekamp over dit boek en nam daarin zijn al in 2013 verschenen De geschiedenis van de vooruitgang mee.
Klik hier voor Tegenlicht, waarin hij ruim drie kwartier aan het woord was ('De noodzaak van een utopie') (23-2-2014)
Klik hier voor een lange inleiding ('Rutger Bregman, een opgewekte aanzegger')
Klik hier voor een filmpje van een eerder optreden in Oss (maart 2013) (10:40)
Klik hier voor een radio-interview (Kunststof, Radio 1 op 15 september 2014) (duur: bijna een uur)
Klik hier voor interview (We moeten opnieuw utopisch leren denken) (11-9-2014)

Maandag 19 januari 2015 Jan Rotmans in De Lievekamp, Oss (samen met gemeente Oss)
Bijna een jaar later na zijn optreden in Uden sprak Jan Rotmans in een overvolle Lievekamp.
* Krachten en tegenkrachten gaan zich op grote schaal mobiliseren. Het wordt een spannende periode (april 2013)
* Het kantelcollege van Jan Rotmans (januari 2014) (vooruitblik op lezing in theater Markant)
* Van hagenpreek naar kantelcolleges (januari 2014)
* Wat gaat kantelen? Wat gaan we oefenen? (februari 2014)
* Een zadenkoopman in Uden (februari 2014) (impressie van lezing in Markant)
* Als het jouw beurt is (21 januari 2015)

Maandag 2 maart 2015 Jan Jonker in De Kruisherenkapel, Uden (samen met Energie Uden en HLB van Daal & partners)
Hoogleraar duurzaam ondernemen Jan Jonker (verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen) sprak over zijn nieuwste boek  Nieuwe business modellen : samen werken aan waardecreatie. Een interactieve avond met standjes van instellingen, organisaties en bedrijven die met dit brede thema bezig zijn.
* 'De nieuwe economie, dat zijn wij' (december 2014)
* Duurzaamheid levert meer op dan geld (januari 2015)
* Een nieuwe autoriteit zal worden,het collectief (verslag bijeenkomst) (maart 2015)

Maandag 23 februari 2015 Joris Luyendijk in De Linck, Oss (samen met boekhandel Derijks)
Journalist/antropoloog verbleef twee jaar in The City om verslag te doen van de 'stam' bankiers en daaromheen zwermende mensen. Enkele dagen na de verschijning van zijn 'verslag' van dit onderzoek (Dit kan niet waar zijn : onder bankiers) sprak hij in een afgeladen De Linck. In de grote zaal van De Lievekamp stonden die avond helaas Nick & Simon, anders hadden meer verontruste burgers dit verhaal kunnen horen.
* Dit kan niet waar zijn (januari 2015)
Interview in De Morgen: "Politici zijn marionetten in handen van financiële sector" (10 oktober 2014)
"De vis gaat rotten bij de kop" (verslag bijeenkomst) (februari 2015)
Ook al zeg je er misschien niet zoveel over, door je manier van leven heb je invloed. (over Een @nder soort geld) (maart 2015)

April 2015 Ronald Tinnevelt & Marcel Wissenburg in Bibliotheek Oss en Veghel
In het kader van de Maand van de filosofie met als thema ongelijkheid ('... en da's niet eerlijk!') spraken rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt  en politiek filosoof Marcel Wissenburg (beide verbonden aan de Radboud Universiteit op twee verschillende avonden over dit thema.
* We moeten ons leven flink veranderen (door Bart Petersen, als introductie op deze avonden) april 2015)


Maandag 2 november 2015 Jan Rotmans in Theater Markant, Uden
In Uden werd op maandag 2 november een manifestatie in het kader van de G1000 Uden gehouden. De bibliotheek nodigde Jan Rotmans uit om terug te blikken op zijn spreekebeurt van ruim anderhalf jaar eerder.
Brabants Dagblad: G1000 viert feestje in theater Markant Uden (oktober 2015)
Brabants Dagblad: Vol theater voor G1000 Uden (november 2015)Dinsdag 19 januari 2016 Paul Verhaeghe en Christien Brinkgreve in Theater Markant, Uden (samen met Energie Uden)
Paul Verhaeghe en Christien Brinkgreve schreven los van elkaar over autoriteit en gezag. Toen Autoriteit van Paul Verhaeghe in het najaar van 2015 verscheen leek het een goed idee om Christien Brinkgreve (auteur van Het verlangen naar gezag : over vrijheid, gelijkheid en verlies van houvast) uit te nodigen.
In het artikel Een ander verhaal over autoriteit en gezag zitten verschillende links naar andere artikelen over deze lezing en andere, eerder verschenen boeken van beide sprekers.

Maandag 18 april 2016 Lucas de Man in Theater De Lievekamp, Oss (samen met De Lievekamp)
De performance lecture 'De Man Door Europa' van Lucas De Man, een jonge Belgische theatermaker, trok de aandacht omdat hij het in dat theatercollege heeft over 'the commons'. Een begrip dat een relatie heeft met het jaarthema 'Wat delen we met elkaar?' van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Dus benaderde de bibliotheek Lucas De Man en theater De Lievekamp om ene extra voorstelling te spelen.
Klik hier voor een dossier over De Man Door Europa.

(dinsdag 9 februari 2016)