Tentoonstelling ‘Crimineel Oss?

Tentoonstelling ‘Crimineel Oss?

Van 20 maart 2018 11:00 tot 12 mei 2018 19:00

Stadsarchief Oss

Geplaatst door Hans Willems

Categorieën: Meerdaagse Activiteiten

Hits: 1628Van 20 maart tot en met 12 mei is bij het Stadsarchief Oss de tentoonstelling ‘Crimineel Oss? Het mes op de keel van het Osse imago’ te zien.

Wie kent er niet de beruchte termen als ‘de Bende van Oss’, ‘Donker Oss’ en de ‘messentrekkers’? In deze kleinschalige expositie is niet alleen aandacht voor de criminaliteit die eind negentiende eeuw en in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw rondwaarde, maar ook voor de tijd en de context waarin dit speelde. Hiernaast wordt gekeken naar de invloed die deze donkere perioden hebben gehad én nog steeds hebben op het imago en de identiteit van Oss.

De moord op Hoekman
De aanleiding voor de expositie, filmvertoning en lezing is het feit dat het maandag 26 maart 125 jaar geleden is dat wachtmeester van de marechaussee Geerard Hoekman (1848-1893) in Oss werd vermoord. De Zeeuwse Hoekman zat de leden van de criminele bende die actief was in Oss en omstreken, dicht op de hielen. Hij had zich met zijn felle opsporingsmethoden, waaronder gedwongen ontslagen voor fabrieksarbeiders die niet meewerkten aan zijn onderzoek, bepaald niet geliefd gemaakt in Oss. Na zijn moord, die zorgde voor landelijke ophef, werd het stilzwijgen rondom en over de bende van Oss door steeds meer mensen doorbroken. De Osse marechaussee werd in mankracht versterkt. Leden van de bende vluchtten naar de Verenigde Staten en er werden flinke straffen uitgedeeld. De grafsteen van Hoekman is recent gerestaureerd. Ook worden hierbij door de gemeente informatieborden geplaatst.

Op 26 maart is hiervoor een besloten bijeenkomst op de begraafplaats Hoogen Heuvel.
Van 27 maart tot en met 12 mei zal er ook in de aula van begraafplaats Hoogen Heuvel een kleine expositie te zien zijn met toelichting over de criminaliteit in Oss. Beide exposities worden georganiseerd in samenwerking met het Marechausseemuseum Buren.

Op maandagavond 26 maart geeft Jos Smeets om 19.30 uur een lezing over criminaliteit in Oss. Meer informatie