NOBB

?

Oktober - Maand van de Geschiedenis


Thema 2018: Opstand
Van voorzichtig opereren in de illegaliteit tot massabewegingen

De Maand van de Geschiedenis
De Maand van de Geschiedenis keert dit jaar terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden – en voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en de kracht om door te breken, én van onderdrukking, verraad en moord. Van Spartacus tot de Beeldenstorm en van de vergissing van Troelstra tot het verboden Catalaanse referendum: oktober 2018 staat in het teken van Opstand.

Thema 2018
De Maand van de Geschiedenis vindt jaarlijks plaats van 1 oktober tot 31 oktober.  Het is het grootste historische evenement van Nederland: honderden instellingen organiseren speciale activiteiten rond het thema van de Maand. Het thema voor 2018 is Opstand. De essayist is Nelleke Noordervliet. Zij schreef het essay Door met de Strijd, dat tijdens de Maand van de Geschiedenis voor € 3.50 te koop is in de boekwinkel.

* In de Noord Oost Brabantse Bibliotheken is vanaf 1 oktober het gratis Maand van de Geschiedenis magazine verkrijgbaar met achtergrondinformatie over het thema en een selectie van activiteiten.*

Bent u op zoek naar mooie boeken over Opstand? In de bibliotheken staan collectiepresentaties klaar.

Lezingen

Bibliotheek Veghel
Karin Anema | 2 oktober 2018 

Bibliotheek Uden
Nelleke Noordervliet | 10 oktober 2018

Bibliotheek Schijndel
Lucas en Prinsen | KennisCollege: de Opstand en 'ons' volkslied | 25 oktober 2018

Bibliotheek Nistelrode
Avond van de Protestsong! | 26 oktober 2018