NOBB

?

Taalhuis / Taalpunt

 

Als taal elke dag weer een probleem is

“Alsof ik blind was. Helemaal in mijn eentje op een Afrikaanse vlakte stond in het midden van de nacht. Een nacht zonder maan. Ik dwaalde door het donker. Op zoek naar een lichtknopje.”
 
Hoe kunnen we mensen die moeite hebben met lezen en schrijven laten weten dat ze niet alleen zijn? En hoe kunnen we meer mensen op de hoogte brengen van de problematiek rondom laaggeletterdheid? Dat vroegen de Noord Oost Brabantse Bibliotheken zich af. En ze bedachten er iets op: een verhaal. Geen verhaal in de vorm van tekst, maar een voorstelling.
 
Van 3 t/m 9 september is de Week van de Alfabetisering. Een week waarin elk jaar aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid: een probleem dat 2,5 miljoen volwassenen in Nederland raakt. In samenwerking met Van den Krommenacker Theaterproducties brengen de bibliotheken Oss, Uden en Meierijstad in die week de voorstelling ‘WAS’. Een liefdevolle vertelling over laaggeletterdheid, twijfels en angst. Over dat wat was en wat kan zijn. Over omkijken en doorgaan.

In WAS zien we een vrouw. Een vrouw zoals er zoveel zijn. Met haar eigen beslommeringen en overwegingen. En een verleden. Een verleden dat ze achter zich moet laten om vooruit te kunnen. Een vrouw die buiten zinnen leeft. Op zoek naar letters om woorden te rijgen. Om haar leven te kunnen rangschikken tot een nieuw verhaal.

De monoloog wordt gespeeld door Sofie van den Krommenacker. De tekst is geschreven door Jeroen Konings en de muzikale begeleiding is van violiste Iris van Nuland.

Er zijn vier voorstellingen in de regio:

De voorstellingen zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Stichting Lezen & Schrijven, Rotary Oss, Rotary Uden, Rotary Meierijstad, lokale Taalhuizen en de Noord Oost Brabantse Bibliotheken.

 

Taalhuizen in de regio
2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Wanneer je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen is het vaak ook ingewikkeld online de weg te vinden.

Samen met lokale organisaties zoals de gemeenten, taalaanbieders, welzijnsorganisatie ONS Welzijn en de Stichting Lezen en Schrijven werken onze bibliotheken aan een gezamenlijke aanpak van dit probleem. 

Oss, Uden en Veghel hebben een Taalhuis in de Bibliotheek. Hier kan iedereen terecht met vragen over een passende (digi)taalcursus, het aanbod in de buurt en er zijn computers om op te oefenen. In de bibliotheek in Heesch is een klein taalpunt te vinden.

 

Taalhuis Veghel