NOBB

?

Leesexpeditie XL: nieuw leesproject voor jong en oud

Welzijnsorganisatie ONS welzijn, de Bibliotheek Oss en leesbevorderingspraktijk Lezenslust starten een project om ouderen en jongeren met elkaar in contact te brengen: Leesexpeditie XL.

In dit project gaan jongeren in het najaar van 2017 wekelijks op bezoek bij ouderen die om praktische redenen de deur niet of nauwelijks meer uitkomen. De jongeren lezen voor aan ouderen uit de krant, een boek of een tijdschrift en praten daar met elkaar over.

De bedoeling is dat er een wisselwerking tot stand komt waar beide leeftijdsgroepen iets aan hebben. Ouderen worden geïnspireerd door het contact met iemand van een jongere generatie, waardoor ze betrokken blijven bij de actualiteit. Andersom kunnen ouderen hun verhalen en levenservaring delen met jongeren, waar zij weer iets van leren.

Leesexpeditie XL is als het ware een uitbreiding op de Boekenbezorgdienst van de Bibliotheek en de diensten die ONS welzijn aanbiedt onder het motto ‘Graag gedaan!’. Potentiële oudere deelnemers worden dan ook met name vanuit deze instellingen benaderd. Jonge vrijwilligers worden geleverd door ROC De Leijgraaf, onder andere studenten van de opleiding Onderwijsassistent, in combinatie met leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Daarnaast worden scholieren uit het voortgezet onderwijs geworven in het kader van de maatschappelijke stage en/of het vak Nederlands. Het project Leesexpeditie XL is mede tot stand gekomen door ondersteuning vanuit ‘Oss innoveert’.

Het officiële startschot van Leesexpeditie XL is op vrijdag 6 oktober tijdens de Nationale Voorleeslunch.


Deelnemen?
Wilt u zelf deelnemen aan Leesexpeditie XL of kent u iemand die graag dit najaar wekelijks een jongere over de vloer krijgt om samen mee te praten en te lezen? Meld u dan aan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij de klantenservice in de Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss.