NOBB

?

Denkende romans

Studiemiddag voor openbare bibliotheken en andere belangstellenden ter gelegenheid van het verschijnen van het boek ‘Denkende romans’ van dr. Jeroen Vanheste
Woensdag 29 maart 2017 - 13.30-16.30 uur - Bibliotheek Veghel, Raadzaal  * U kunt hier de flyer downloaden. *


DENKENDE ROMANS

Kan literatuur een vorm van filosofie zijn? Kunnen gedichten, toneelstukken of romans helpen bij het beantwoorden van filosofische vragen over mens en cultuur? In het nieuwe boek ‘Denkende romans’ van dr. Jeroen Vanheste wordt aan de hand van bekende literaire werken verdedigd dat literatuur inderdaad kan bijdragen aan het filosofische denken over mens en cultuur.

Een specifiek vakgebied waarin wordt nagedacht over de betekenis van literatuur voor mens en cultuur is Literatuur en Geneeskunde. Prof. dr. Arko Oderwald onderzoekt hoe ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, poëzie, ervaringsverhalen en films worden uitgebeeld. Schrijvers zijn goede observatoren van de medische praktijk en de cultuur waarin die praktijk zich afspeelt. De beschrijving daarvan is dan ook waardevol voor zowel artsen als patiënten.

Wat kunnen bibliotheken hiermee? Of misschien beter gezegd: wat moeten bibliotheken hiermee? Als we de collectie als grondstof van onze bibliotheken beschouwen, dan moeten we in onze programmering ook aandacht besteden aan de betekenis van literatuur voor mens en cultuur. Hoe doen we dat nu en hoe kunnen we daar nieuwe vormen voor bedenken?


PROGRAMMA

  • 13.30 uur Inloop met koffie / thee
  • 13.45 uur Introductie door Marina Polderman
  • 14.00 uur ‘Denkende romans’ - door dr. Jeroen Vanheste -  * Voorafgaand aan de lezing vindt de presentatie van het boek plaats *
  • 15.00 uur Pauze
  • 15.30 uur ‘Literatuur en geneeskunde’ - door prof. dr. Arko Oderwald
  • 16.15 uur ‘Waarom bibliotheken denkende romans niet mogen vergeten’ - door Marina Polderman
  • 16.30 uur Afsluiting met een drankje


DE SPREKERS

Over dr. Jeroen Vanheste
Dr. Jeroen Vanheste is docent filosofie aan de Open Universiteit. Zijn expertisegebieden zijn de wijsgerige antropologie, cultuurfilosofie en de interacties tussen filosofie en literatuur. Hij publiceerde een aantal boeken over deze onderwerpen. Zijn nieuwste boek is ‘Denkende romans’, waarover hij deze studiemiddag zal spreken.

 

 

Over prof. dr. Arko Oderwald
Schrijver en medisch filosoof prof. dr. Arko Oderwald is Bijzonder Hoogleraar Literatuur en Geneeskunde bij VU Medisch Centrum. Naast boeken en artikelen schrijft Oderwald ook columns over (boeken over) ziekte en gezondheid. Meer over zijn werk is te lezen op www.literatuurengeneeskunde.nl.

 

 

Over Marina Polderman
Marina Polderman werkt als specialist innovatie bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Ze is lid van de Innovatieraad van de Koninklijke Bibliotheken en heeft een passie voor bibliotheken, literatuur en filosofie.

 

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum
De studiemiddag wordt gehouden op woensdag 29 maart van 13.30 - 16.30 uur.
Locatie
Raadzaal, Bibliotheek Veghel
Adres: Markt 1, Veghel
Doelgroep
De studiedag is bedoeld voor alle bibliotheekmedewerkers die hun collectie- en vakkennis op peil willen houden. Daarnaast is de middag ook open voor andere belangstellenden.
Toegangsprijs
Deelname aan deze studiemiddag is gratis. Leden van Brabantse bibliotheken hebben voorrang bij inschrijving.
Aanmelding
Aanmelden kan via dit formulier.
Boek
Tijdens deze studiemiddag zal uitgeverij Damon aanwezig zijn en kan het boek ‘Denkende romans’ worden aangeschaft (€34,90, betaling via pin).
Meer informatie
Marina Polderman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 06-22434914. U kunt hier de flyer downloaden.


* Deze studiemiddag is mede mogelijk gemaakt door het project Bieb Lab Brabant *