Tropical’ Kunstlezing over Gauguin in de Bibliotheek Oss

Tropical’ Kunstlezing over Gauguin in de Bibliotheek Oss

Van 09 augustus 2018 14:00 tot 09 augustus 2018 16:00 Bewaar de kalender

Bibliotheek Oss Raadhuislaan 10, 5341 GM Oss, Nederland

Categorieën: Activiteiten

http://tw:549

Naar de kaartverkoop


Op donderdagmiddag 9 augustus geeft kunsthistorica Marie Christine Walraven op uitnodiging van de Bibliotheek Oss een ‘tropical’ lezing over de kunstschilder Paul Gauguin.

De kunstenaar Paul Gauguin geniet op dit moment een warme belangstelling: de recente tv-serie ‘Krabbé zoekt Gauguin’, de huidige expositie ‘In de voetsporen van Gauguin’ in de bibliotheek Oss en komend najaar de veelbelovende tentoonstelling 'Gauguin en Laval op Martinique' in het Van Goghmuseum. Reden genoeg om u uit te nodigen voor een lezing in de bibliotheek om nader kennis te maken met het ‘tropische’ werk van deze beroemde kunstenaar; met zijn paradijs, zijn prachtige vrouwen, de wilde natuur, met Gauguins werkelijkheid maar ook met zijn mythe.

Paul Gauguin
Op de vlucht voor het decadente leven in Parijs vertrokken Paul Gauguin en zijn vriend Charles Laval in 1887 naar Martinique. In de korte tijd die ze op het exotische eiland verbleven, maakten ze een reeks bijzondere, warme en kleurrijke schilderijen die allesbepalend zouden zijn voor hun verdere artistieke ontwikkeling. Na dit verblijf  op Martinique had Gauguin de smaak van deze exotische wereld voorgoed te pakken en gaat - na een aantal omzwervingen- in 1891 naar Tahiti. Op dit tropische eiland ontstaan Gauguins belangrijkste werken. Daar wordt hij de schilder van het ‘primitieve' leven. Na een kort verblijf in Frankrijk, keert hij in 1895 terug naar zijn geliefde ‘atelier van de tropen’. Zijn laatste reis ging naar Hiva Oa één van de Markiezeneilanden, waar hij in 1903 overleed.

Marie Christine Walraven
Kunsthistorica Marie Christine Walraven studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Nu heeft zij reeds een jarenlange ervaring in het verzorgen van lezingen en cursussen. Zij heeft, zoals zij zelf zegt: "letterlijk het mooiste vak ter wereld".

Kaartverkoop
Kaarten voor de kunstlezing, die om 14.00 uur begint, zijn te koop via kaartverkoop én in alle vestigingen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken, deze kosten 5 euro voor bibliotheekleden en 7 euro voor niet leden, inclusief een zomercocktail.

Op het moment van de lezing is er in de bibliotheek een schilderijen-expositie te zien geïnspireerd op de werken van Gauguin. Vanaf 5 oktober is in het Van Gogh Museum de expositie Gauguin & Laval op Martinique te zien.

 

2018-08-09 14:00:00
2018-08-09 16:00:00