Boekpresentatie: Jongens van de Corridor

Boekpresentatie: Jongens van de Corridor

Van 21 januari 2018 14:00 tot 21 januari 2018 16:00 Bewaar de kalender

Bibliotheek Veghel Markt 1, 5461 JJ Veghel, Nederland

Categorieën: Activiteiten

Tags: KennisMakers

Zondagmiddag 21 januari presenteren Jos Straathof en Twan van den Brand in Bibliotheek Veghel het boek De jongens van De Corridor.

Over het boek

In mei 1967 werd in het Brabantse dorp Zeeland het Penitentiair Trainingskamp De Corridor geopend. Het was een experiment in het gevangeniswezen dat vanuit de hele wereld belangstelling trok. Jongeren die een klein vergrijp hadden gepleegd, werden niet langer tussen de zware criminelen gezet: daar werden zij alleen maar slechter van. En de maatschappij uiteindelijk ook.

De Corridor gold als de meest open gevangenis van Nederland. Er waren geen cellen, maar kamers. Tralies ontbraken. Ontsnappen was onmogelijk: je liep gewoon weg. Het was de eerste gevangenis waar met groepsleiders werd gewerkt, die met hun lange haar overigens nauwelijks van de gedetineerden, de jongens, waren te onderscheiden. De jongens sportten, werkten in het bos, speelden Zwarte Piet op de lagere school, liepen stage en deden buiten de deur werkervaring op. En elke dag waren er confronterende groepsgesprekken over hun gedrag.

Over de auteurs
Twan van den Brand (1958) is onderzoeksjournalist. Hij was correspondent in Berlijn en adjunct-hoofdredacteur bij het Brabants Dagblad. Bij Balans verscheen eerder van hem De strafkolonie. Een Nederlands concentratiekamp in Suriname 1942-1946.
Jos Straathof (1959) is filosoof en journalist. Hij doceert aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Eerder werkte hij voor verschillende kranten, en was onder meer adjunct-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad.

Interview met twee groepsleiders
Tijdens de boekpresentatie worden twee groepsleiders geïnterviewd. Martien Vissers uit Erp komt in 1974 via via als groepsleider bij De Corridor binnen. Opgeleid tot grafisch ontwerper, maar een fanatiek sportman. En dat laatste is vooral van doorslaggevende betekenis. Hij maakt carrière: teamleider, hoofd begeleiding, adjunct-directeur, ook even in Grave. In februari 2005, nog geen jaar voor het einde, vertrekt hij. De Corridor wordt door hem ‘niet mee begraven’. De Corridor was een goed nest, volgens Vissers. Laag ziekteverzuim, mogelijkheden om je te ontwikkelen, personeel dat een hecht groep vormde.
 
Joep Adank uit Heeswijk-Dinther komt in 1986 De Corridor binnen, nadat hij even leraar lichamelijke opvoeding op het Zwijsen College in Veghel is geweest. Hij is één van de groepsleiders die worden aangenomen in verband met de uitbreiding van 60 naar 100 kamers. Hij wordt na vijf jaar afdelingshoofd, snuffelt even aan een managementtraject in Den Haag om uiteindelijk via Grave in de gevangenis in Vught te belanden, als plaatsvervangend directeur. De Corridor? Dat was het dorpje van Asterix en Obelix, aldus Adank.

Bibliotheek Veghel | 21 januari | 14.00 uur | gratis toegang, aanmelden via dit formulier

2018-01-21 14:00:00
2018-01-21 16:00:00