NOBB

?

Professoren Op het Podium - Homo Deus

Professoren Op het Podium - Homo Deus

Van 17 december 2017 14:00 tot 17 december 2017 16:00 Bewaar de kalender

Oss Groene Engel Kruisstraat 15, 5341 HA Oss, Nederland

Categorieën: Activiteiten

http://tw:443

Naar de kaartverkoop

Drie wetenschappers ontmoeten elkaar op het podium rondom het boek Homo Deus van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari (bekend van zijn bestseller Sapiens).
Een filosoof, een literatuurwetenschapper en een wiskundige geven hun visie op Harari's stelling dat het moderne denken en leven slechts 'informatieverwerking' is. En op zijn toekomstvisie, dat de mensheid afstevent op een scheiding in supermensen en gewone mensen.

Homo Deus : een kleine geschiedenis van de toekomst is een van dé boeken van 2017.
Yuval Noah Harari schetst een beeld van de toekomst, dat zowel positieve als negatieve kanten heeft. Theatermaker Jan van den Berg heeft de uitdaging aanvaard om 'zijn' formule Professoren Op het Podium (POP) 'los te laten' op dit boek. Drie hoogleraren zijn op de uitnodiging ingegaan om op zondag 17 december hun visie op dit belangrijke boek met elkaar en de zaal te delen. Elke professor krijgt tien minuten de tijd om zijn of haar kijk op dat boek in een mini-college naar voren te brengen.

Vervolgens gaat moderator Jan van den Berg met ze in gesprek over enkele fascinerende vragen die het boek aan de orde stelt: is het einde van het humanisme nabij?, leven wij in een illusie? zijn Big Data te vertrouwen? En dé vraag der vragen: wat is de betekenis van het leven?

Te gast zijn: filosoof Jan Bransen (Radboud Universiteit Nijmegen), psychaiter Dirk Geurts (Radboud Universiteit Nijmegen) en wiskundige Johan van Leeuwaarden (Technische Universiteit Eindhoven)

Jan Bransen is hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Filosofie is voor hem niet iets geleerds voor achter een bureau of voor in een bibliotheek, maar eerder een kwestie van gezond verstand. Met zijn boek Laat je niets wijsmaken.
Over de macht van experts en de kracht van gezond verstand won hij in 2014 de Socrates wisselbeker voor het “meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende” filosofieboek.
Zie: www.janbransen.nl


Johan van Leeuwaarden is hoogleraar wiskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij verricht met name onderzoek aan grootschalige netwerken zoals het internet, draadloze
netwerken, en verkeers-, energie- en lichtnetwerken, maar ook bijvoorbeeld netwerken van mensen of dieren die virussen of informatie verspreiden. Bovendien zet hij zich in als ambassadeur voor het belang van de wiskunde. “Wiskunde is leuk, moeilijk, prachtig, vormend en vooral bepalend voor onze welvaart.”

Dirk Geurts studeerde Geneeskunde en Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Aansluitend volgde hij een opleiding tot psychiater aan het Radboud UMC, Pro Persona, en the South London and Maudsley NHS foundation trust én verrichtte hij promotie-onderzoek aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour (Radboud Universiteit). Zijn onderzoek richtte zich voornamelijk op de neuro-chemische basis van het nemen van beslissingen. In het bijzonder hoe affectieve informatie, doelgerichte beslissingen beïnvloedt bij onder andere psychopaten en mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Momenteel is hij werkzaam als psychiater en post-doctoraal onderzoeker aan het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen.

Gespreksleider Jan van den Berg is als documentairemaker en ‘wetenschapsvriend’ onder meer bekend vanwege zijn filmdocumentaire HIGGS en de gelijknamige theatervoorstelling. Tevens organiseert hij door het hele land theater–talkshows met vooraanstaande wetenschappers; onder het motto Wetenschappers zijn als dansers. Ze dansen met hun materiaal, als een pas de deux met een open einde. Daarom heet het ook ‘onderzoek’, wat ze doen, omdat ze niet van tevoren weten wat de uitkomst zal zijn.

Zie: www.janvandenberg.org

Informatie over deze activiteit
Professoren Op het Podium - Homo Deus wordt gehouden in de Groene Engel, Kruisstraat 15 te Oss
Datum: zondag 17 december 2017
Tijd: 14:00-16:00 uur
Kaarten kosten €12,50. Leden van de bibliotheek betalen €10,--
Klik hier om kaarten via deze website te kopen

Leesavontuur Homo Deus
In het najaar van 2017 komt in de Bibliotheek Oss een groep volwassenen drie keer samen om over dit boek met elkaar van gedachten te wisselen.
Klik hier voor meer achtergrondinformatie. Deze pagina bevat ook verwijzingen naar talloze artikelen die een link met Homo Deus hebben.

Meer lezen?
POP - Professoren Op het Podium: Wetenschappers zijn als dansers  

2017-12-17 14:00:00
2017-12-17 16:00:00