Jan Rotmans over Next Economy

Jan Rotmans over Next Economy

Van 19 september 2018 20:15 tot 19 september 2018 22:15 Bewaar de kalender

Cultuur Haven Veghel Verlengde Noordkade 10-12, 5462 EH Veghel, Nederland

Categorieën: Activiteiten

http://tw:570

Naar de kaartverkoop

Jan Rotmans over NEXT Economy

Op woensdag 19 september spreekt hoogleraar duurzaamheid en scientivist Jan Rotmans op verzoek van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken in de Cultuur Haven Veghel over de 'NEXT Economy'.

Vier jaar geleden begon Jan Rotmans aan een never ending tour door Nederland. Bedoeld om mensen ervan te doordringen dat we écht op zoek moeten naar een ander maatschappelijk model. Een samenleving waarin op tal van terreinen zaken heel anders geregeld moeten worden. Sinds die tijd heeft hij op honderden plekken voor zeer uiteenlopende gezelschappen gestaan. Ogenschijnlijk heeft hij de wind in de rug maar tegelijkertijd zijn er ook nog steeds velen die twijfelen aan de noodzaak om zaken anders te gaan regelen.

Transitie
Op woensdag 19 september zal Jan Rotmans betogen dat we midden in een transitiefase zitten waarin een nieuwe economie zal ontstaan. Deze next economy is een samensmelting van internet- en communicatietechnologie met nieuwe vormen van decentrale energie. Dat heeft verregaande gevolgen voor communicatie, mobiliteit, energieopwekking en -verbruik. Van een gecentraliseerde, verticaal georganiseerde economie bewegen we naar een decentrale en circulaire economie, gebaseerd op samenwerking. Dit betekent dat er een gehele nieuwe digitale, economische, sociale en kennisinfrastructuur moet worden opgebouwd.

Deze noodzakelijke transitie vindt plaats in een wereld vol grote uitdagingen: klimaatverandering, toenemende migratie, de groeiende ongelijkheid in de samenleving, technologische veranderingen, uitputting van grondstoffen en de komst van zelflerende systemen die werk en identiteit van de mens bedreigen.

In zijn betoog zal Jan Rotmans ingaan op zaken die specifiek in Noordoost-Brabant spelen.

Artikel: Next economy: de nieuwe economie heeft een wezenlijk andere structuur en schaalgrootte dan de oude economie (juli 2018)

Artikel over de reeks NEXT (augustus 2018)

Kaartverkoop
Kaartjes kosten € 12,50. Leden van de bibliotheek betalen € 10,- in de voorverkoop.
Kaartjes kunnen online worden gekocht, of in één van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken.


2018-09-19 20:15:00
2018-09-19 22:15:00