Weekend van de Wetenschap

Ontdek de wetenschapper in jezelf!

Op zaterdag 2 oktober organiseert de Bibliotheek Oss van 11.00 tot 16.00 uur een gevarieerde dag boordevol presentaties en doe-workshops op het gebied van Wetenschap. Speciaal voor de jeugd, maar leuk voor jong en oud!

Graag laten we jou op deze dag samen met allerlei experts zien wat voor wetenschappelijke kennis ingezet wordt bij bedrijven en organisaties in Oss. Hoogwaardige kennis om innovaties te realiseren, maar ook nieuwe technieken die toegepast worden of ontwikkelingen die op ons af komen.

Heb jij een wetenschapper in je? Kom het ontdekken!


Wat kun je doen in Oss?

Workshop 'Hoe word ik uitvinder' (8-12 jr)

Sandra van Dam van Curiosityworld vertelt over de passie en het uithoudingsvermogen van verschillende uitvinders en je gaat daarna zelf en met Innatoss aan de slag met verschillend materiaal. 

Kom experimenteren met deze profs

Proefjes doen, vloeistoffen stapelen, raketjes schieten, je eigen haargel maken.... het kan allemaal tijdens het wetenschapsweekend bij Bibliotheek Oss. Er zijn allerlei activiteiten, workshops en korte presentaties voor de jonge ontdekkers.

  • Neem een kijkje in een echte brandweerauto en ontdek de techniek in de auto! Deze blikvanger staat voor de ingang van de bibliotheek.
  • Explicokids laat jullie allerlei dingen zien en vooral zelf doen!
  • Bij de stand van STOOOM kun je je eigen beweegbare robot (BYOR) maken van afgeschreven boeken!
  • Xperium Oss is aanwezig met een echte Foodprinter, een lasergraveerder, maar ook met Virtual Reality en Augmented Reality. Ervaar zelf hoe dit werkt!
  • Maak kennis met chemie! De laboratoriumschool van ROC De Leygraaf vertelt je er vanalles over. 
  • Innatoss is aanwezig bij de workshop van Sandra van Dam van Curiosityworld. Let op: voor deze workshop zijn 20 plekjes. Reserveer dus snel je plekje

Museum Jan Cunen

Museum Jan Cunen sluit ook aan bij het Wetenschapsweekend:
Op zaterdag 2 oktober van 12:00-15:00 uur stelt het Museum Jan Cunen zijn deuren open voor nieuwsgierige kinderen. 

Speciaal voor het Weekend van de Wetenschap neemt amateurarcheoloog Piet van Lijssel van SAM (Stichting Archeologie Maasland) bijzondere scherven mee naar het museum. Piet daagt de kinderen uit om goed te kijken en te bedenken uit welke tijd de scherf komt, was het de Romeinse -, ijzer- of toch de bronstijd? En waar zie je dat dan aan? Piet weet er alles over en deelt graag zijn wetenschap met jonge wijsneuzen.

De activiteit vindt plaats in de tentoonstelling ‘Jan Cunen blijft thuis’ waar ook prachtige archeologische vondsten te zien zijn. De activiteit is op inloop en ouders mogen gratis mee naar de tentoonstellingsruimte waar Piet is.

Meeeeeeeeeeer wetenschap

Wil jouw wetenschappertje nog meer weten? Ontdek onze uitgebreide jeugdcollectie over de wetenschap! 


Landelijke Weekend van de Wetenschap

Tijdens het eerste weekend van oktober kun je op meer dan 300 locaties door heel Nederland wetenschap & technologie beleven. Nieuwsgierige mensen van jong tot oud krijgen op deze manier de unieke kans binnen te kijken in de wereld van wetenschap en technologie. Zie voor meer informatie www.weekendvandewetenschap.nl.

Ook in Oss gaan we dit jaar laten zien wat voor wetenschap hier toegepast wordt. Zo wordt zaterdag 2 oktober een dag in Oss van ontdekken, leren, uitvinden, programmeren, toepassen, bouwen en creëren. Kom je ook?