Opvallend veel Leesmiljonairs

Opvallend veel Leesmiljonairs in Noord-Oost Brabant

Om de zomerleesdip terug te dringen verzamelt elke Bibliotheek gedurende de zomermaanden één miljoen leesminuten, samen met kinderen uit groep 3 tot en met groep 8. Het concept slaat aan, de tellers in de Noord-Oost Brabantse Bibliotheken blijven oplopen.


Hoe voorkomen we dat kinderen tijdens de zomervakantie terugvallen in hun leesontwikkeling? Op die vraag geven de Noord-Oost Brabantse Bibliotheken al enkele jaren succesvol antwoord met Leesmiljonairs. Lees hieronder de succesverhalen van onze jeugdbibliothecaris, vanuit het onderwijs en van ouders.


Foto: Julia en Kayleigh hebben allebei al 1000 minuten gelezen en ontvangen bij Bibliotheek Veghel een bronzen leesmiljonairs diploma.
 

Ook meedoen met Leesmiljonairs?

Goud, zilver en brons
Maartje Kroeze, bibliothecaris bij Bibliotheek Bernheze: “Met Leesmiljonairs willen we op een leuke manier de zomerdip voorkomen. Leesplezier staat centraal. We dagen de kinderen uit om zoveel mogelijk leesminuten te maken. Daarmee kunnen ze cadeautjes en diploma's verdienen. Nog voor de start van de zomervakantie komen de meest fanatieke lezertjes al vol trots hun bronzen, zilveren of gouden leesdiploma ophalen. Ze ontvangen dan een ticket voor het spetterende Leesmiljonairs eindfeest."

Klassenwedstrijd
Sinds vorig jaar is er ook een klassenwedstrijd gekoppeld aan Leesmiljonairs. Jasmijn Manders van basisschool de Vijfmaster in Veghel ging met haar groep 3 de uitdaging aan. "Zes weken zomervakantie is natuurlijk hartstikke lang. Om daarna een fijne start in de nieuwe groep te kunnen maken is het belangrijk om het leesniveau op peil te houden. Er is nu een fanatieke competitie ontstaan met groep 4. We willen allemaal de meeste leesminuten verzamelen!"

Stimulerend
Ronald van de Haterd uit Oss werd enorm verrast door het enthousiasme waarmee zijn dochter Keet thuiskwam na een bezoek aan de Bibliotheek. "Dat ze punten kan verdienen met lezen werkt stimulerend. Om nog wat extra punten te verzamelen koos mijn dochter bijvoorbeeld voor een hoger AVI-boekje. Weet je waar ik zo gelukkig van word? Dat er vaker rustig een boekje wordt gelezen, in plaats van al die vluchtige filmpjes. Lezen is gewoon heel belangrijk."