Drama Queen – Derk Visser

dramaqueenAngel is een echte straatvechter. Samen met haar moeder woont ze in een ruige wijk, en ze is trots dat ze zich weten te redden. Maar dat kost wel iets: om te kunnen overleven stelt Angel zich flink hard op. Jongens die een oogje op haar hebben hoeven niet in de buurt te komen en ook de rest van haar klasgenoten houdt ze met een grote mond op afstand.

Totdat één meisje door haar pantser weet te dringen: Kayleigh, die nieuw is in de klas en in de flat naast die van Angel blijkt te wonen. Ze maakt iets los in Angel wat ze zelf nog niet kende. Maar voordat Angel weet wat, is Kayleigh weer verdwenen. In drie delen - 12, 13 en 15 - beschrijft Derk Visser drie episoden uit Angels tienerleven, waarin ze langzaam durft te zijn wie ze is én eindelijk de liefde durft toe te laten. Een heel toegankelijk en vlot geschreven boek, waarin humor afwisselt met ontroering. Dit maakt dat het boek luchtig blijft, maar je tegelijkertijd toch raakt. Mooie Young Adult roman voor jongeren vanaf 14 jaar.

 

 

 

Instagirl – Annette Mierswa

instagirlHoe ver ga jij voor likes?

Kim ziet eruit als een YouTube ster. Ze is mooi, heeft een goedlopend kanaal met vele volgers maar niemand krijgt echt contact met haar.

Isi is een gewoon meisje met veel vrienden in de klas. Haar wereldje lijkt perfect. Als haar ouders besluiten uit elkaar te gaan, stort de wereld van Isi in. Ze maakt een nieuw Instagram profiel en ze krijgt meteen volgers. Dat smaakt naar meer...

Kim ziet Isi ook opeens staan en geeft haar tips om meer volgers te krijgen en om de allermooiste selfies te krijgen. Isi gaat steeds verder om een echte insta-queen te worden... Maar hoe ver gaat zij voor likes...?

Actueel en goed leesbaar boek dat jongeren zeker zal aanspreken!

 

 

De bijzondere woorden van Gioia - Enrico Galiano

Op de cover van 'De bijzondere woorden van Gioia' staat dat dit boek dé Young Adult-hit is in Italië, met meer dan 50.000 verkochte exemplaren. Hopelijk gebeurt dat ook in Nederland, want het is een mooi poëtisch én spannend verhaal over een eigenzinnig meisje. Gioia Spada is 17 en een buitenbeentje op school. Ze draagt versleten kleren (omdat ze niets anders heeft), praat met een niet bestaande vriendin en verzamelt woorden die onvertaalbaar zijn. Aan haar filosofieleraar (in wie de auteur te herkennen is) stelt ze levensvragen en met de antwoorden probeert ze een beetje vat te krijgen op het leven. Op een avond ontmoet ze Lo: een zielsverwant. Gioia wordt verliefd, maar er is iets vreemds met Lo aan de hand. Als hij verdwijnt, wordt het verhaal steeds spannender. Gioia probeert Lo te vinden, maar wordt - net als de lezer - steeds op het verkeerde been gezet. Een bijzonder en meeslepend verhaal voor lezers vanaf ongeveer 15 jaar.

 

 

 

 

 

Roes - Caja Cazemier

roesHet leven is een feestje dat gevierd moet worden!
Roes gaat over keuzes. Keuzes die voor jongeren belangrijk zijn. Wat doe je als iedereen drinkt en jij wil dit eigenlijk niet? Wat doe je als je verliefd bent en je vriend gebruikt meer en meer drugs? Hoe ga je om met groepsdruk? ​Het boek is geschreven vanuit meerdere personages, zodat de verhalen van verschilende kanten belicht worden. ​In dit mooi geschreven boek komen keuzes aan bod waar elke jongere zich in zal herkennen. Mede daarom is dit boek echt een aanrader om te lezen.

 

 

 

 

 

Nooit meer thuis - Martine Letterie

Martine Letterie Nooit meer thuis RecensieLily en haar familie vertrekken noodgedwongen uit Indië, dat voortaan Indonesië heet. Ze zijn niet meer welkom in het land waar Lily is opgegroeid. In Nederland is het koud – en heel anders dan alles wat Lily vertrouwd is. Zal ze zich hier ooit thuis gaan voelen? En wie is de man die ze soms voor zich ziet? Het lijkt alsof hij een boodschap voor haar heeft. Wat wil hij haar vertellen? Op een dag herkent ze hem op een foto… Gevoelige jeugdroman over afscheid nemen van je moederland.

 

 

 

Jinxed – Amy Mcculloch

jinxedLacey’s grote droom is om later bij het bedrijf te gaan werken dat de baku heeft uitgevonden, een robot-huisdier waarmee je honderd keer zoveel kunt doen als met een smartphone. Daarvoor moet ze dan wel eerst naar Profectus, een eliteschool waar alles draait om high tech. Ondanks haar hoge cijfers wordt ze afgewezen omdat ze zich geen baku kan veroorloven op level 3. Maar wanneer ze de kapotte resten vindt van een hele coole level-3 baku en ze het voor elkaar krijgt deze te repareren, verandert alles. Met haar kat baku Jinxed wordt ze alsnog aangenomen op Profectus. Maar al snel blijkt dat Jixed geen normale baku is, waardoor Lacey in de problemen raakt. Vlot leesbaar verhaal waarin moderne technologie een grote rol speelt. Het verhaal intrigeert, heeft een goede spanningsopbouw en wordt naar het einde toe steeds spannender. Je wil dit boek uitlezen! Voor jongeren vanaf 14 jaar zeker een aanrader en ook een boek dat jongens heel erg zal aanspreken.

 

 

 

 

H@ck- Mirjam Mous

HACKPrissy en Holden leven in een volmaakte wereld. Na de jaren van onrust tijdens de bange jaren waarin de derde wereldoorlog op het punt van uitbreken stond, en de wereld bijna verging is de rust wedergekeerd en lijkt alles perfect. De leiders zorgen ervoor dat iedereen gezond is en dat de hele wereld veilig is. Als Holden op een dag in een oude bunker spullen ontdekt uit de bange jaren verandert er veel voor hem. De blikken met eten smaken beter dan de Vitashakes die hij ooit heeft geproefd en de vuurpijlen die hij afsteekt zijn prachtig. Holden kan dit niet ongestraft doen en hij wordt opgepakt door de handhavers. Ondertussen komt zijn zus Prissy in contact met hacker Tom die haar laat zien dat de wereld helemaal niet zo perfect is. Hoe komt het dat de vriendinnen van Prissy opeens zo raar doen? Wat gaat er gebeuren met Holden nu hij in de gevangenis zit?

Realistisch en spannend geschreven boek voor jongeren vanaf ongeveer 13 jaar. Het boek is het eerste deel van een tweedelige serie.

 

Niet te stoppen - Angie Thomas

niet te stoppenBri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri’s moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze móét het maken! De 16-jarige Bri zit op het Midtown College voor kunstonderwijs. Moeder Jay wil haar dochter een goede toekomst bieden, en vindt dat deze school meer kansen biedt dan de school in hun eigen arme buurt. Op school is Bri echter regelmatig betrokken bij incidenten. Bri droomt van een carrière als wereldberoemde rapper. En dan krijgt Bri de kans om te laten zien wat ze kan. Al haar frustraties uit ze in een eigen freestyle rap. Ondertussen raakt moeder haar baan kwijt en dreigen ze hun huis uitgezet te worden. Alles lijkt pas echt mis te gaan, als Bri's nummer viraal gaat.

Welkwoud -Tahereh Mafi

welkwoudLaylee woont in het magische Welkwoud, waar de bewoners een gouden huid hebben en de winter vieren met eindeloos veel feestjes.
Maar zij doet niet mee aan alle feestelijkheden. Laylee kan zich bijna niet meer herinneren hoe het was voor haar moeder overleed. Voordat haar vader door zijn verdriet zijn verstand verloor. Voor ze achterbleef als de enige mordeshoor van Welkwoud - degene met de taak de doden te wassen en klaar te maken voor het hiernamaals. Door het zware werk en de eenzaamheid die daarmee gepaard gaat, worden Laylee's handen stijf en verliest ze langzaam haar kleur. Maar als een stel vreemdelingen verschijnt, wordt Laylee's wereld op zijn kop gezet en herontdekt ze kleur, magie en de helende kracht van vriendschap. Vanaf 12 jaar.

Volle Maen - Luc Hanegreefs

volle maenDe eerste reis van het slavenschip Volle Maen lijkt wel vervloekt. Het schip wordt buitgemaakt door de Engelsen, de kapitein en bemanning worden ziek en het schip raakt uit koers. Op dit schip maakt Cornelis zijn eerste reis als scheepsjongen. Alles blijkt heel anders te zijn dan zijn oom hem voorhield. Cornelis gaat twijfelen. Terwijl een slavenopstand steeds dreigender wordt, winnen Cornelis en de slaaf Yao langzaam elkaars vertrouwen. Op het eiland Jamaica voert Emily intussen een strijd met haar vader, de eigenaar van een suikerrietplantage. Na het zoveelste conflict over de behandeling van de slaven, wordt ze gedwongen om per schip naar Engeland te vertrekken, ondanks een dreigende storm …Een fictief verhaal met een historische achtergrond, vol intriges en geheimen waarin het leven op met name een slavenschip goed wordt belicht. Voor lezers vanaf 14 jaar.

 

 

Hoe groot is de liefde - Anna van Praag

Mila (19) gaat Nederlands studeren in Amsterdam en ontmoet barman/dirigent Steffan. Ze wordt verliefd op hem, net als Jules, die in Steffans studentenkoor zingt. Mila en Jules zijn totaal verschillend, maar samen zijn ze perfect: Jules een muze en Mila een engel. Met z'n drieën lijken ze compleet en gelukkig, maar met Steffan gaat het langzaam slechter. Hij lijdt onder de zelfmoord van zijn broer en verliest zich in het aankomende grote optreden met het koor. De meisjes proberen hem te redden, maar verliezen hun grip op hem.

Hoe groot is de liefde is een ontroerende coming of age-roman. Fijn voor liefhebbers van young adult of voor op de leeslijst.

 

 

 

 

Heerestraat en Rozenlaan – Carlie van Tongeren

De ouders van Nina (16) zijn gescheiden. De ene week woont ze in Heerestraat, bij haar vader, zijn nieuwe vrouw, stiefzus Lindi (15) en stiefbroer Mark (17) en de andere week op de Rozenlaan, bij haar neerslachtige moeder die zichzelf en Nina verwaarloost. Nina mist haar moeder. Gelukkig heeft ze haar vriendinnen Iris en Mara waar ze het goed mee kan vinden. Maar dan wordt ze verliefd op haar stiefbroer Mark...

Vlot geschreven verhaal, dat ondanks de problemen die erin aan de orde komen luchtig en met de nodige humor geschreven is. Het verhaal leest prettig mede door de korte hoofdstukken. Goed uitgewerkte karaktertekening van de personages, wat zorgt voor meer inlevingsvermogen bij de lezer. Al met al een erg leuk boek dat mede door alle puberproblemen een glimlach op je gezicht tovert. Vanaf ca. 14 jaar.

 

 

 

Katvis - Tjibbe Veldkamp

katvisAte is een vriendelijke jongen van 14 jaar die in de klas eigenlijk geen vrienden heeft. Zijn enige vriend is een jongen die in België woont en die hij via het internet heeft ontmoet. Dagelijks heeft hij contact met Baptist en Ate heeft hier erg veel steun aan. Tot Baptist op een dag aangeeft niet meer te kunnen appen vanwege geldgebrek.

Ate heeft eigenlijk niets te verliezen en besluit stiekem om zijn Belgische vriend op te zoeken en hem een van zijn oude telefoons te geven.

In België aangekomen wordt hij opgewacht door een meisje dat zegt dat hij in gevaar is. Baptist blijkt niet te zijn wie Ate altijd dacht dat hij was en alles loopt opeens anders dan verwacht. Samen met het meisje slaat Ate op de vlucht, maar is zij te vertrouwen?

Dit prachtig geschreven boekje over vriendschap en vertrouwen blijft spannend en verrassend tot aan de laatste bladzijde.

 

 

 

Het meisje met de vlechtjes - Wilma Geldof

Het meisje met de vlechtjes is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Freddie Oversteegen, Nederlands jongste verzetsmeisje.Freddie is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Haar moeder vangt dan al enkele jaren gevluchte joden uit Hitler-Duitsland op. In 1942 wordt Freddie en haar oudere zus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. De meisjes verleiden hooggeplaatste nazi's en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool, en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. Gevaar voor verraad dreigt. Wie kan ze nog vertrouwen? En waarom sluit haar vriendje Peter zich niet aan bij hen aan?

 

 

 

 

Made by Indira – Caja Cazemier

Indrukwekkende jeugdroman over kinderarbeid in de kledingindustrie, om beurten verteld vanuit een Nederlands en een Indiaas meisje.
Terra houdt van shoppen. Al haar geld gaat op aan nieuwe kleding, en als ze die goedkoop kan scoren, is dat natuurlijk top!

De Indiase Indira is geronseld om in een spinnerij te gaan werken. Zo hoopt ze de schulden van haar familie af te kunnen lossen. Maar de mooie beloften van de fabriek blijken allemaal leugens te zijn geweest.

Als Terra's tante naar India moet voor haar werk en haar nichtje meeneemt, komt Terra in aanraking met de andere kant van de kledingindustrie. De ontmoeting met Indira verandert haar leven. Terug in Nederland start ze een actie om anderen bewust te maken van 'Schone Kleren'. 

 

 

Vermoorde onschuld - Jennefer Mellink

Stephan (18) zit in het huis van bewaring. Hij heeft zijn vader dood gevonden in een plas bloed en is nu verdachte van moord. Hij weet alleen zelf niet meer wat er gebeurd is. Met hulp van de knappe hypnotherapeut Stella probeert hij zijn herinneringen terug te krijgen. Daarvoor moet hij diep graven in zijn jeugd. Steeds komt Stephan een stapje dichter bij de waarheid, maar of hem die zal bevallen...

Vermoorde onschuld is een enorm spannende thriller van Young Adult-schrijver Jennefer Mellink. Hoewel haar taalgebruik niet altijd past bij dat van de 18-jarige scholier Stephan, is dit boek heel lastig weg te leggen. Je wilt steeds weer weten wat er in de volgende therapiesessie boven water komt. Voor lezers vanaf circa 15 jaar.

Veertien – Tamara Bach

 

VeertienTamaraBachDe eerste schooldag na de zomervakantie is alles vertrouwd, maar tegelijkertijd ook anders. Berenice heeft door de ziekte van Pfeiffer haat vriendinnen ruim twee maanden niet gezien. Zij hebben van alles meegemaakt, terwijl Berenice thuis zat. Toch heeft ook zij dingen meegemaakt waar haar vriendinnen niks van weten... ze werd voor de eerste keer verliefd, haar ouders gaan uit elkaar en haar vader sticht een nieuw gezin. Het verhaal laat één dag uit haar leven zien, namelijk de eerste schooldag na de vakantie. Mooie, kleine novelle, poëtisch geschreven in korte zinnen, waardoor tussen de regels door veel meer gebeurd dan in de tekst gezegd wordt. Het verhaal ontroerd, zit vol emotie, lijkt simpel, maar gaat over opgroeien, relaties en hoe je je als puber moet zien te redden in de maatschappij. Dit boek werd in 2017 genomineerd voor de Deutsche Jugendliteraturpreis. Vanaf ca. 13 jaar.

 

Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen - Susin Nielsen

De schrijfster van het boek prachtige boek "Woordnerd" schrijft met dit boek  opnieuw een prachtig, meeslepend verhaal.

Wat zal er gebeuren als ze HET ontdekken? De wat dikkige, slimme Henry moet na een ingrijpende gebeurtenis samen met zijn vader proberen een nieuw leven op te bouwen.  In een vreemde plaats, waar niemand Henry kent. Zijn therapeut geeft hem op een dag een dagboek. In het begin legt hij hem weg, maar op een gegeven moment begint hij toch maar te schrijven.

In het dagboek schrijft hij zijn worsteling om te gaan met HET zoals Henry het zelf noemt. Al snel in het boek wordt duidelijk wat HET is en wat de gevolgen hiervan zijn voor Henry en voor het gezin. Moeder die is opgenomen in een inrichting,ouders die uit elkaar groeien, wonen in een nieuwe flat met vele vreemde bewoners en alles wat Henry daarbij denkt en doet om HET een plek te geven in zijn leven.

Het dagboek is eerlijk, open, indrukwekkend en bevat humor. Een prachtig boek voor jongeren vanaf 13 jaar.

 

Het Dodenhuis - Sarah Pinborough

het dodenhuis pinboroughIedereen is wel eens ziek, meestal is dat niets om je zorgen over te maken. Dat is anders bij de kinderen in ‘Het Dodenhuis’. Zij hebben het mysterieuze Defect-gen. Het leven in het Dodenhuis lijkt heel normaal: de kinderen krijgen les en ze kunnen er spelen. Maar ze worden angstvallig in de gaten gehouden door Moeder en de verpleegsters of ze geen tekenen van ziekte vertonen. Als het eenmaal zover is, dan word je naar het sanatorium gebracht, op de bovenste verdieping van het Dodenhuis. Niemand die je dan nog terug ziet... Iedereen is dan ook als de dood om de volgende te zijn. Toby bemoeit zich vooral met zichzelf in het huis. Totdat de energieke Clara erbij komt. Door haar ontdekt Toby weer hoe het is om te leven. Maar hun tijd samen dringt…

 

De reis van Syntax Bosselman – Arend van Dam

 
Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende de historische verhalen op waar hij tijdens zijn zoektocht op stuitte. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. Met De reis van Syntax Bosselman schreef Arend van Dam niet alleen een boek vol indrukwekkende geschiedenisverhalen, hij doet ook verslag van zijn zeer persoonlijke zoektocht naar de mensen achter de geschiedenis.
Mireille Bregman in BK Geschiedeniskrant: ‘Door de uitgever wordt de reis van Syntax Bosselman gepresenteerd als kinderboek, maar volgens mij is het mede door de opbouw en vooral de inhoud juist geschikt voor de oudere jeugd vanaf twaalf jaar en volwassenen. Van Dam zwengelt namelijk enkele discussies aan die stof tot nadenken bieden en waarover in de klas gepraat kan worden. Wat moeten we bijvoorbeeld doen met woorden als ‘slaaf’en ‘neger’? ook de Zwarte Pietendiscussie wordt natuurlijk aangehaald.’
 
Livestream - Buddy Tegenbosch
 

Dat 24 december 2016 de langste dag uit mijn leven zou worden, wist ik van tevoren. Ik vloog van Amsterdam naar New York en de klok ging daarbij zes uur terug. Dat ik uiteindelijk drieëndertig uur wakker zou blijven, wist ik niet. Dat ik met een foto op de voorpagina van de New York Times zou komen, trouwens ook niet.' De nieuwste young adult roman van Buddy Tegenbosch, Livestream, wordt getipt door de Jonge Jury. Het verhaal, dat leest als een trein speelt zich af binnen de genoemde 33 uur; zelfs de zinnen zijn kort en geven een gejaagd gevoel. Livestream gaat over Havo-scholier Rick (17) die naar New York reist om kerstvakantie te vieren. In de metro ontmoet hij Kris, een intrigerend maar mysterieus meisje dat kort daarna ontvoerd wordt. Rick probeert haar te vinden in een zoektocht dwars door Manhattan. Het eind is een beetje rommelig, maar de levendige beschrijvingen van bijvoorbeeld Chinatown maken dat weer goed.

 

 
Thornhill – Pam Smy

Het is 2017. Ella is net verhuisd. Vanuit haar kamer kijkt ze op een groot vervallen huis, Thornhill. Ze denkt in de verwilderde tuin een meisje te zien en gaat op onderzoek uit.

Thornhill was een opvanghuis voor meisjes. Mary was een van de laatste bewoners, toen het huis in de jaren tachtig werd opgeheven. Wat is er precies gebeurd? Thornhill is een heel bijzonder boek met twee verhaallijnen. Het verhaal van Ella wordt verteld in grote paginavullende zwart-wit illustraties; het verhaal van Mary in dagboekvorm. Deze verhaallijnen wisselen elkaar steeds af waardoor je als lezer langzaamaan een beeld krijgt van wat er is gebeurd. Het boek ademt een geheimzinnige sfeer uit, die het hele boek behouden blijft.

 
Niemands meisje – Lydia Rood
 

Liesbeth is 17 en na een ernstig incident opgenomen in een jeugdinrichting.  Maar waarom? Dit  verhaal is met halsbrekende vaart verteld, niet weg te leggen. Fel, funky en betrokken, zinderend, opwindend, geestig, tikje voortvarend, tikje smerig.

Niemands meisje, de nieuwe jeugdroman van Lydia Rood, bestaat vrijwel volledig uit transcripties van de knetterende gesprekken die ze voert met de psycholoog en de lotgenotengroep.

Liesbeth groeit op in een bijzonder gezin, waarin ze voor haar gevoel niet genoeg gezien wordt. Haar vader is een populaire dramadocent op Liesbeths school, maar thuis is hij vooral een pestkop waarbij haar moeder en Liesbeth het moeten ontgelden. De autistische tweeling absorbeert veel aandacht en Liesbeth schreeuwt letterlijk om aandacht.
Liesbeth vindt zichzelf groot en lelijk en baalt dat haar ouders haar studie niet willen betalen. Ze is ervan overtuigd dat jongens haar toch niet als vriendin willen en ze voelt zich in de steek gelaten door haar beste vriendin, die wat krijgt met haar beste vriend. Als ze tijdens een vrolijke avond in de kroeg zoent met Beer en laat blijken dat ze zin heeft in meer, maakt de halve school haar uit voor slet en doet Beer ineens raar.

Ook in de lotgenotengroep krijgt ze het al snel aan de stok met de andere groepsleden. Langzamerhand daalt het besef dat haar problemen misschien ook wel voortkomen uit haar eigen gedrag.

Lydia Rood op haar best.

Voor 15+.

 
 Er is geen vorm waarin ik pas - Erna Sassen
 
"Het is niet zo heel leuk als iemand je een maniak noemt. Of als hij je beschuldigt van stalken. Zeker niet als die iemand belangrijk is voor jou."

P. is een nieuwe leraar Nederlands en het stuk van de school. Als hij het schooltoneel gaat organiseren en een regieassistente zoekt, hapt Tessel toe. Ze doet alles voor hem. Ze helpt hem bij zijn eigen cabaretvoorstelling en toert zelfs met hem mee door het land voor try-outvoorstellingen. Stiekem is ze smoorverliefd. Maar dat ontdekt ze pas als P. haar niet meer wil zien en haar zelfs een stalker noemt. Tessel schaamt zich dood. En daarna wordt ze boos.

 

Arabische sprookjes – Rodaan Al Galidi
 
‘Arabische sprookjes' is een verhalenboek voor kinderen én volwassenen, met sprookjes verzameld en verteld door Rodaan Al Galidi en versierd met de prachtigste knipkunst van Geertje Aalders. Rodaan Al Galidi, weergaloze verhalenverteller, verzamelde niet alleen klassieke Arabische sprookjes, maar ook verhalen die via een omweg in het Midden-Oosten zijn beland en daar inmiddels niet meer weg te denken zijn. Met zijn humor en filosofische noten spreekt hij zowel kinderen als volwassenen aan. Knipkunst knipkunstenares Geertje Aalders, bekend van o.a. Flow Magazine, maakte de bijzondere beelden bij de sprookjes. Met haar schaartje en mesje wekt ze elk detail tot leven.

 

De Wonderlingen - Brian Selznick
 
De Wonderlingen is met ruim 600 pagina's een uitzonderlijk dik jeugdboek, maar daar hoef je zeker niet voor terug te schrikken. De eerste 400 bladzijden bestaan namelijk uit prachtige tekeningen. In zwart-witte potloodillustraties wordt het verhaal verteld van Billy Wonderling, een jongen die in 1766 schipbreuk lijdt. Hij wordt gered en groeit op in een Londens theater, waar hij uiteindelijk de stamvader wordt van een acteursfamilie: De Wonderlingen.

Het tweede deel speelt in 1990 en vertelt het verhaal van Joseph die in Londen op bezoek gaat bij zijn zonderlinge oom Albert. Zijn huis werd ooit bewoond door De Wonderlingen en lijkt wel een toneeldecor: de eetkamer ziet eruit alsof de gasten net vertrokken zijn en overal klinken vreemde geluiden. Joseph probeert samen met zijn vriend Frankie de familiegeschiedenis te ontrafelen en die blijkt verbonden te zijn met Billy Wonderling.

De Wonderlingen is een uitzonderlijk en bijzonder jeugdboek van Brian Selznick, die ook 'De uitvinding van Hugo Cabret' schreef.

 

 Het geheugenboek  - Lara Avery
 
De 17-jarige Sammie weet precies wat ze wil in de toekomst: haar eindexamen halen met de hoogste cijfers en daarna het dorp waar ze woont voorgoed verlaten. Maar dan hoort ze dat ze een zeldzame ziekte heeft waardoor haar geheugen snel achteruit gaat. En daarmee al haar herinneringen... Ze besluit op te schrijven wat ze de moeite waard vindt, voor nu en voor later. Sammie schrijft over waar ze haar studieboeken opruimt, op wie ze verliefd is, maar ook over haar oude jeugdvriend die er alles aan doet om haar aan het lachen te maken en haar tot het einde toe blijft steunen. De 17-jarige Sammie weet precies wat ze wil in de toekomst: haar eindexamen halen met de hoogste cijfers en daarna het dorp waar ze woont voorgoed verlaten. Maar dan hoort ze dat ze een zeldzame ziekte heeft waardoor haar geheugen snel achteruit gaat. En daarmee al haar herinneringen... Ze besluit op te schrijven wat ze de moeite waard vindt, voor nu en voor later. Sammie schrijft over waar ze haar studieboeken opruimt, op wie ze verliefd is, maar ook over haar oude jeugdvriend die er alles aan doet om haar aan het lachen te maken en haar tot het einde toe blijft steunen. Goed geschreven verhaal, waar je wel wat zakdoekjes bij kunt gebruiken. Voor de liefhebbers van de boeken van John Green zeker een aanrader! Vanaf ca. 15 jaar.

 

Het eos-project - Mirjam Mous
 
Mink en Jools hebben elkaar op een aparte manier leren kennen. Uit deze vreemde ontmoeting ontstaat een mooie vriendschap. Wanneer de klas van Mink en Jools stage moet gaan lopen, regelt Jools dat Mink stage kan gaan lopen bij haar oom, Herman. Herman is journalist van een suffig krantje maar is "iets groots" op het spoor.

Dan wordt Herman in een rustig natuurgebied in een rivier dood aangetroffen.  De politie is er al snel van overtuigd dat het een ongeluk was en doet de zaak daarmee af. Maar Mink, die dezelfde dag nog stage bij Herman liep, denkt dat er meer achter zit. Want wat deed de journalist bij de Blauwe Bosjes, terwijl hij helemaal niet van de natuur hield? En dan had hij het ook nog over een belangrijk artikel, dat zou inslaan als een bom.

Mink en Jools, het nichtje van Herman, zijn vastbesloten om erachter te komen wat er is gebeurd en volgen alle sporen die de journalist heeft achtergelaten. De wereld waarin hij zich begeven heeft, blijkt behoorlijk schimmig te zijn. Hoe meer Mink ontdekt, hoe dieper hij in de problemen raakt. Is hij zijn leven nog wel zeker?

 

 Onopgelost & waargebeurd - Guy Didelez en Frank Pollet
 
onopgelostVoor iedereen die van sterke verhalen houdt. Typische verhalen die zo ongeloofwaardig zijn dat ze bijna niet waar kunnen zijn, maar waar toch bewijs voor bestaat. Vaak is een verklaring voor de gebeurtenissen in de verhalen nog ver te zoeken. Want bestaat Nessie, het monster van Loch Ness echt? Of hoe zit het met de verhalen over ruimtemannetjes in ufo’s die in augustus 1945 in Roswell zijn gezien? En lees zeker ook het verhaal over het zoveelste mysterie rond de Mona Lisa.
 Bijzondere Vertelsels - Ransom Riggs
 
Net als iedereen in de bijzondere wereld groeiden de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine op met de unieke Bijzondere vertelsels. Welgestelde kannibalen die bijzondere ledematen als een ware delicatesse beschouwen. Een prinses met een slangentong. De herkomst van de eerste ymbryne ... Dit is nog maar een greep uit de vele geniale en angstaanjagende vertelsels in deze bundel, samengesteld en van aantekeningen voorzien door Millard Nullings (onzichtbare leerling van mevrouw Peregrine en onderzoeker van alles wat bijzonder is).

De tien prachtig geïllustreerde verhalen, bekend uit de internationale bestseller 'De bijzondere kinderen van mevrouwPeregrine', geven een uniek inkijkje in de geschiedenis van het bijzonderdom. Voor iedereen die houdt van beklijvende verhalen
 Er is geen vorm waarin ik pas - Erna Sassen
 
Enkele maanden nadat de relatie tussen Tessel (17) en haar leraar Nederlands tot een einde is gekomen, stort Tessel in. Ze piekert zich suf en heeft slapeloze nachten. Wat heeft ze verkeerd gedaan? Waarom heeft ze het niet zien aankomen? Langzaam dringt de waarheid tot haar door en zint ze op wraak. Een indringend, intiem verhaal over een onzeker, perfectionistisch jongvolwassen meisje dat kampt met een groot verdriet. Het taalgebruik is eigentijds, rauw en zit dicht op de huid. Het verhaal is geschreven vanuit Tessel in de ik-vorm. De zinnen zijn kort, concreet en denderen achter elkaar je hoofd in. De beschrijvingen van Tessels gevoelens zijn treffend, soms ronduit schrijnend en doorspekt met gitzwarte humor. Eerder schreef Erna Sassen voor jongeren 'Dit is geen dagboek' en 'Kom niet dichterbij'. Een heel mooie Young Adult-roman voor lezers vanaf circa 15 jaar.

 

 Boy 21 – Matthew Quick
 
BOY21Finley groeit op in Bellmont, een gure buurt in Amerika waar armoede heerst en gewelddadige bendes de straten onveilig maken. Finley helpt zijn alleenstaande vader met de zorg voor zijn opa en probeert berusting te vinden in het armoedige leven dat hij leidt. Basketbal en zijn vriendin Erin zijn de twee lichtpunten in zijn leven en zorgen ervoor dat hij ondanks alles blijft doorzetten. Zijn coach vraagt Finley om een nieuwe jongen onder zijn hoede te nemen. Deze jonge noemt zich Boy21 en heeft een fascinatie voor alles wat met ruimtevaart te maken heeft en is een groot basketbaltalent. Finley dringt moeilijk tot hem door, maar al gauw blijkt dat onder al zijn fantasie een gruwelijk geheim schuilgaat. 

Erg intrigerend boek, dat uitnodigt tot willen weten hoe het afloopt en dat als het uit is zeker nog blijft hangen. 

 

 Vijftien - Marlies Slegers
 
De vijftien jarige Elena komt via een chatsite in contact met de leuke, knappe Tim. In Tim vindt Elena een luisterend oor waardoor Elena haar eenzaamheid vergeet. De gesprekken tussen Elena en Tm worden steeds intiemer en uiteindelijk spreken Elena en Tim af elkaar live te ontmoeten. Niet lang daarna verdwijnt Elena spoorloos. 

In het boek maak je ook kennis met Job. Job is twee jaar geleden zijn vriendin kwijtgeraakt en is daardoor aan de drugs geraakt. Gelukkig is hij er met behulp van een vriend weer bovenop gekomen. Dan raakt Job ongewild betrokken bij de verdwijning van Elena…

Het boek leest prettig en is geschreven in dagboekvorm. Als lezer word je meegenomen in zowel het verhaal van Elena, als dat van de andere hoofdpersonen. Vijftien gaat over Grooming, een actueel thema dat jongeren zeker zal aanspreken. 


Slagveld - 50 Cent

In Slagveld vertelt 50 Cent het verhaal van de dertienjarige Burton. Sinds zijn ouders zijn gescheiden woont Burton met zijn moeder in een piepklein flatje in een saaie buitenwijk van New York. Tijdens de eerste dag op zijn nieuwe school krijgt hij meteen de bijnaam 'Dikzak'. Het liefst zou hij bij zijn vader in Harlem wonen, ook al heeft die nooit echt tijd voor hem. Nadat Dikzak een klasgenoot in elkaar heeft geramd met een sok vol batterijen, wordt hij naar maatschappelijk werkster Liz gestuurd. Maar Dikzak is niet van plan ook maar iets te zeggen over de reden van zijn daad. Sommige verhalen willen echter verteld worden. En dit is er een van.

 

 

 

Jongen - Marja Björk

Marion / Makke zit in het verkeerde lichaam. Dat voelt zij al haar hele leven. Als jong kind begrijpt zij niet waarom andere kinderen niet weten dat zij een jongen is. Het brengt haar al vroeg in de problemen: op school, in vriendschappen, thuis, in relaties. Haar/zijn leven is boordevol onbegrip, boosheid, rare voorvallen en misverstanden. Naarmate Makke ouder wordt, vallen de puzzelstukjes van zijn verwarrende leven steeds meer op zijn plaats. Met brutaliteit en soms ook humor vertelt Makke openhartig zijn verhaal. Een heftige Young Adult roman over een transseksueel. - het ware verhaal van het kind van de auteur. 

 

 

 

 


Altijd Anders - Ingrid Kluvers

De schrijfster van Altijd Anders, Ingrid Kluvers, was hoofdredacteur van het weekblad Tina. In die rol kreeg ze regelmatig brieven van meisjes die tot hun schrik verliefd werden op een ander meisje. Het heeft Ingrid zelf ook veel moeite gekost om hiervoor uit te komen en ook haar jongste zoon heeft er mee geworsteld om zijn homoseksualiteit te accepteren. Je wilt niet anders zijn dan andere mensen en het schoolplein is dan niet de veiligste plek om je te onderscheiden.
Altijd Anders is een romantisch verhaal over een eerste liefde die alles anders maakt. Maar dat is nog lang niet alles. Zo gaat de (bijna) zestienjarige Joop naar Parijs om voor het eerst haar opa te ontmoeten, gaat ze met haar grote zus op stap en leert ze allemaal nieuwe mensen kennen. Altijd Anders is in zekere zin het laatste deel van een trilogie. Ook Droomtuin en En ik dan gaan namelijk over Joop. Geen tijd om de andere twee te lezen? Geen probleem, Altijd Anders is ook prima als stand alone te lezen.

Anders - Andreas Steinhofel

                   Felix Winter komt op een dag thuis uit school, als hem een verschrikkelijk ongeluk overkomt. Vanaf dat moment lijken tijd en werkelijkheid niet meer in de pas te lopen. Felix ligt 263 dagen in coma, precies het aantal dagen dat zijn moeder 11 jaar daarvoor zwanger van hem was. Felix ontwaakt uit zijn coma, wat door de meeste mensen om hem heen als een wonder wordt ervaren.  Felix is echter erg veranderd. Hij noemt zichzelf daarom vanaf nu 'Anders'. Hij heeft geen enkele herinnering aan de tijd van vóór het ongeval. Helaas zijn er veel mensen in zijn omgeving die er alles aan doen dat zo te houden... Mooi, aangrijpend verhaal, dat intrigeert en waarvan je wilt weten hoe het afloopt. Sterke karaktertekening van de personages, stilistisch erg mooi beschreven. Aanrader!

 

De kleur van bloed - Rom Molemaker

Is het leuk om een beroemde ouder te hebben? Misschien wel, maar wat als je vader het gezicht is van een politieke partij met extreme ideeën? Michiel wil zelf niets met politiek te maken hebben, maar kan hij zich wel afzijdig houden als “zoon van”?
Een spannend verhaal over een actueel thema voor jongeren vanaf 13 jaar.

Michiel gaat na hun verhuizing naar een nieuwe school. En nieuwe plek waarvan hij hoopt dat nog niemand weet wie hij is. Helaas is dat niet het geval en is al snel duidelijk dat zijn vader die extreem rechtse politicus is. Dat Michiel zelf niets met politiek te maken wil hebben, doet er niet toe.
Zijn vader wilde dichter bij ‘het hart van de macht’ in Den Haag wonen. En dus verhuisden Michiel, zijn ouders en zijn zusje vanuit Stadskanaal naar Utrecht. Op school wordt Michiel wel aangesproken op het werk van zijn vader en niet veel later volgen de bedreigingen. Dat is precies de reden waarom hij niets met politiek te maken wil hebben, maar hij laat zich niet bang maken en bijt van zich af. Als zijn enige vriend Ref gewond raakt bij een demonstratie van de PNB, wil Michiel bewijzen dat hij oké is. Maar zijn poging tot wraak brengt hem alleen maar verder in een diep donker moeras van spijt, angst en isolement. Hij moet vluchten. Ondertussen is Michiels vader overtuigd van een terroristisch complot tegen zichzelf en zijn gezin.

Dit verhaal laat duidelijk zien dat de keuzes die ouders maken hun stempel drukken op het leven van hun kinderen. Deze moeten hier maar mee om zien te gaan en dat valt niet altijd mee. Het verhaal is goed geschreven, je voelt de emoties en haatgevoelens. Het verhaal blijft een beetje aan de oppervlakte, de schrijver had er wat dieper in mogen duiken.
Voor jongeren is het een uitstekend boek om zich wat meer in te leven in de gedachten van iemand anders. Niemand is voor zijn plezier vluchteling of asielzoeker, er zit altijd een oorzaak achter. Aan de andere kant kun je iemand niet verantwoordelijk stellen voor de daden van zijn ouders.

Survival - Lydia Rood

Liesbeth (13), die thuis weinig aandacht krijgt, wordt tegen haar zin op survivalkamp gestuurd. Survivallen gaat haar goed af, maar contact leggen vindt ze moeilijk. Het lijkt net alsof op kamp ook niemand oog voor haar heeft. Liesbeth observeert de anderen in de groep en doet zo een belangrijke ontdekking over haar moeder. 'Survival' is een treurig verhaal, maar wel een fijn boek om te lezen, in een vlotte stijl. Liesbeth vertelt in de tegenwoordige tijd over het kamp en in cursief gedrukte flashbacks over haar familie. Haar moeder heeft het druk met de tweeling in het gezin die aan autisme lijdt. Haar vader is alleen met zichzelf bezig. Om controle te houden, snijdt Liesbeth zichzelf, maar op kamp lijkt zelfs dat niet genoeg. Vanaf ca. 12 jaar.

 

Daan en Nadia - Esther Walraven

Na een optreden met zijn band kan de zeventienjarige Daan niet meer op zijn benen staan.

Men denkt aan alcoholvergiftiging, maar het blijkt ernstiger. De onvoorstelbare diagnose zet het leven van de altijd optimistische en sportieve Daan op zijn kop: hij heeft een hersentumor. De vijftienjarige Nadia is in alles het tegenovergestelde van Daan: ze is somber, heeft geen goede band met haar ouders en snijdt zichzelf. De oorzaak hiervan ligt bij haar handtastelijke oom. Nadat Nadia opnieuw wordt lastiggevallen door hem, belandt ze door haar eigen toedoen in het ziekenhuis. Uit een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis ontstaat een voorzichtige band tussen de twee. Beiden leren langzaam een andere kant van het leven kennen. Terwijl Nadia worstelt met het leven, vecht Daan tegen de dood. Tijdens deze tegengestelde bewegingen in hun levens, verstevigt de band tussen Daan en Nadia. Maar voor hoe lang?

 

De kleur van bloed – Rom Molemaker


Michiel is 16 jaar als hij moet gaan verhuizen van Stadskanaal naar Utrecht. Zijn vader is een belangrijk lid van de extreem rechtse partij PNB, de Partij voor Nationaal Belang, en hij wil dichter bij het centrum van de macht gaan wonen. Zodra op school duidelijk wordt wie de vader van Michiel is, maakt dit Michiel niet populair. Zelf wil hij niets met politiek of met de partij van zijn vader te maken hebben, maar toch wordt hij hierop aangekeken. Al snel heeft Michiel nog maar één vriend over. Als deze vriend tijdens een demonstratie tegen het PNB zwaar gewond raakt, komt de partij van zijn vader wel heel erg dichtbij. Michiel, die als toeschouwer bij de demonstratie aanwezig is, ziet wie de steen tegen het hoofd van zijn enige vriend heeft gegooid. Michiel bedenkt een gruwelijke wraakactie waarbij zowel zijn vader als hijzelf in grote problemen komen...

Dit prettig leesbare boek laat de tweestrijd zien van een jongen die zowel zijn ouders als zichzelf loyaal wil blijven. Het is door zijn eenvoudige taalgebruik ook geschikt voor minder goede lezers.

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue - Becky Albertelli

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Het leven wordt steeds ingewikkelder en Simon zal uit de kast moeten komen voordat hij eruit wordt geduwd. Maar hoe doet hij dat zonder zichzelf en zijn vrienden in verlegenheid te brengen? En zonder zijn kans te verknallen bij de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit?

Schetsboek van Jeroen Bosch: anno 1463 - Annemarie Bon en Marie José van der Linden

Dat Jeroen Bosch een beroemde schilder was, weet natuurlijk iedereen. Maar de Jeroen in dit boek is nog jong. Hij heet officieel Jheronimus van Aken en mag van zijn vader helemaal geen schilder worden omdat hij te weinig talent zou hebben. Hij moet in de leer bij de messenmaker, terwijl hij zo graag wil weten hoe je verf maakt. Met zijn schetsboek dwaalt hij door de stad en in tekeningen en tekst vertelt hij over zijn leven in Den Bosch. Daar wordt bier gemaakt uit afvalwater, is de nieuwe Sint-Jan in aanbouw en vieren de mensen vastenavond. Jeroen doet inspiratie op voor zijn latere wereldberoemde schilderijen.
In dit  Schetsboek van Jeroen Bosch van Annemarie Bon en Marie José van der Linden krijg je op een beeldende, vrolijke manier informatie over het Bossche leven in de tijd van Jeroen Bosch, over de schilderkunst en over de latere kunstenaar zelf.

Oog om oog - Buddy Tegenbosch

In de opvolger van zijn succesvolle debuut Pokerface geeft Buddy Tegenbosch ons een beeld van de gevolgen die gepest worden op de basisschool kunnen hebben voor de rest van je leven. Jaap-Jan besluit, als hij gaat studeren, om zijn leven te gaan leven en niet meer vanaf de zijlijn toe te kijken. Dat lijkt te lukken, tot zijn kwelgeest van vroeger weer op zijn pad verschijnt.
Een spannende, vlot geschreven en hoopgevende roman voor de bovenbouw VO.

Van een boek met de titel Oog om oog verwacht je dat er in gevochten wordt op leven en dood. En dat gebeurt ook in dit boek, maar anders dan je zou verwachten.
Jaap-Jan gaat op zijn achttiende op kamers wonen en studeren en hij besluit vanaf nu niet meer aan de zijlijn te blijven staan. Vanaf de basisschool is hij stevig gepest en hij heeft zijn hele schooltijd zijn best gedaan zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Vanaf nu wil hij zijn leven weer gaan leven.
En dat lijkt te gaan lukken. Hij krijgt snel een paar leuke vrienden en ze nodigen hem zelfs uit bij hen in een fantastische huis te komen wonen. Met zijn studie gaat het goed en er valt hem zelfs een baan in een populaire club in zijn schoot.

De beschrijvingen van JJ’s (voor vrienden) leven van nu worden afgewisseld met flashbacks over zijn kindertijd, waardoor je begrijpt waarom JJ reageert zoals hij reageert, vaak onzeker en secondair.
Als plotseling in de club waar JJ werkt Ivar, de grote kwelgeest uit zijn jeugd voor zijn neus staat, besluit hij niet af te wachten wat Ivar van plan is, maar gaat hij zelf tot actie over.

Het is een realistisch boek met een duidelijke herkenbare boodschap voor jongeren die gepest worden. Het is toegankelijk geschreven en de verschillende karakters worden goed uitgewerkt . De personages komen helemaal tot leven. Gelukkig legt Tegenbosch niet alles uit en laat genoeg aan de verbeelding van de lezer over.
In het begin lijkt het een hedendaagse jeugdroman over de beslommeringen van een student die schoon schip wil maken na een getroebleerde jeugd. Nadat Ivar op het toneel is verschenen verandert het verhaal in een thriller met een verrassende plot. Met name de laatste hoofdstukken zijn zo spannend dat je op moet letten om niet te snel te lezen om niets te missen.

De jongen op de berg - John Boyne

Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden.

Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis, zijn hond en zijn beste vriend in Parijs verlaten om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen. Het huis op de berg is echter geen gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt.

Beatrix denkt dat Pierrot in dit huis veilig kan opgroeien, maar de jonge Pierrot is nog zeer naïef en plooibaar.

Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?

Dit pakkende verhaal is eenvoudig leesbaar voor jongeren en kan een prima introductie zijn om in gesprek te gaan over de gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog.

Survival - Lydia Rood

Liesbeth moet op survivalkamp met jongeren die ze nog nooit gezien heeft. Ze kan zich niets vreselijkers bedenken. Maar haar moeder heeft het al geregeld.  Raften, over touwbruggen een woeste rivier oversteken, midden in de nacht gedropt worden in een donker bos... Spannend!


Toch heeft niemand echt oog voor haar. Het lijkt wel alsof ze alleen maar de verkeerde dingen zegt en doet.  Maar is dat echt zo? Is er misschien toch iemand die kijkt, alleen naar haar?