Kapper Tom - Danny de Vos

kappertomDe zaak van kapper Tom loopt prima, zijn soepkomkapsel is hip en hot bij jong en oud. Maar op een vreselijke pechdag heeft een klein ongelukje fatale gevolgen voor Toms knipkunsten. Wanneer hij de laatste klant gillend op de vlucht ziet slaan, vreest hij dat dit het einde betekent van zijn loopbaan als topkapper. De kappersstoel blijft leeg en Tom zit met de handen in het haar. Tot hij op een dag de antiekwinkel van buurvrouwtje Kaat binnenloopt. Boek op rijm.

 

 

 

 

Dit ga je niet geloven - Adam Baron

Dit ga jeDit ga je niet geloven niet geloven: op school haalt iemand verschrikkelijke streken uit met juf Martin! Timon is vastbesloten de boosdoener te ontmaskeren. Daarnaast probeert hij te ontdekken waarom Veronica's zieke oma zo mysterieus doet over haar verleden. Lukt het hem om de waarheid boven water te krijgen, voordat het te laat is? Eén ding is zeker: Timon zal ontdekken dat andere mensen je leven onverwachts een prachtige wending kunnen geven... 

Dit boek zit vol humor, maar tegelijkertijd is het ook spannend en mysterieus. Het verhaal leest heel prettig en houdt je tot het einde toe vast omdat daar alle verhaallijnen bij elkaar komen. Als lezer voelt het alsof je een grote puzzel moet oplossen! Van de auteur van het prachtige boek De jongen onder water. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

 

 

 

 

De gouden kokosnoot - Tosca Menten 

gouden kokosnoot"Ik heb mijn contactlens per ongeluk ingeslikt toen ik hem wilde schoonlikken omdat hij gevallen was"

Pom en haar neef Titus hebben een wel heel bijzondere familie. De familie Kokos bestaat namelijk uit ontzettende klunzen. Jaarlijks hebben zij een wedstrijd voor degene van de familie die dat jaar de grootste blunder heeft gemaakt. De winnaar van de wedstrijd krijgt de Gouden Kokosnoot.

Titus en zijn vader hebben de wedstrijd al verschillende keren gewonnen en maken de meest rare blunders.  "Ik ben in een restaurant zo hard op een stoel geploft dat ik erdoorheen zakte. Toen zat ik met mijn billen op de grond en mijn benen naast mijn orden. Ze kregen me er niet uit en toen hebben ze me er uitgezaagd"

Pom niet. Pom maakt nooit blunders. Poms moeder heeft een hekel aan blunders. Pom mag van haar moeder dan ook niet meedoen met de wedstrijd . Pom moet puzzels maken zodat alles netjes en geordend gebeurd, zodat er vooral geen blunders gemaakt worden. 

Dit jaar zal voor de 50ste keer de gouden kokosnoot worden uitgereikt. Titus en Pom  laten het er niet bij zitten en doen alles om Pom toch te kunnen laten meedoen met de wedstrijd... Hilarisch!

 

De bullebakbaas - Marte Jongbloed

bullebakbaasDe ouders van Wies hebben heel belangrijk werk in het undercoverteam. Zo belangrijk zelfs dat ze nooit thuis zijn. Helaas heeft Wies alle oppassen van de oppascentrale al weggejaagd. Gelukkig heeft ze twee hele goede vrienden waar ze bijna altijd terecht kan. En haar oma.

Oma Wisse zit in een bejaardenhuis waar Wies en de tweeling Jazz en Zane graag op bezoek komen. Totdat er een nieuwe directeur komt. Deze Bullebak is nogal een zonderling. Hij maakt nieuwe strenge regels voor de  bewoners en hun gasten. Zoals een bezoekersregeling waardoor Wies niet meer bij haar oma op bezoek kan komen. Wies en haar twee vrienden gaan op onzerzoek uit. Waarom is die nieuwe directeur zo vreemd? Waarom is er geen enkele oppas die het langer dan een paar dagen bij haar uithoudt? En wat houdt het undercoverteam eigenlijk in..?

Dit spannende boek is prachtig om zelf te lezen maar het is ook heel geschikt om voor te lezen!

 

Allemaal Oallemaalonzinboeknzin - Paul van Loon

Humoristisch en fantasierijk voorleesverhaal voor het slapengaan van Paul van Loon.

Elke avond als hij in bed ligt, hoort Vladimir geritsel. Pssst, klinkt het en dan komt er een mannetje tevoorschijn, niet groter dan een colaflesje. Hij neemt Vladimir mee naar Het Land Achter Het Behang. Samen beleven ze een gek, grappig avontuur, waarna Vladimir heerlijk in slaap valt.

 

Mag je haaien aaien - Katrijn de Wit

magjehaaienaaienWaarom hebben kippen een kam op hun kop? Bestaan er omaslangen? Op tien vragen over dieren wordt een fantasievol antwoord gegeven, maar ook het echte verhaal wordt verteld. Een verrassend boek vol wijze weetjes over de dierenwereld. Humor, poëzie, wetenschap en een vrolijke tekenstijl gaan kleurrijk hand in hand.

 

 

 

 

De Veger – Jonathan Auxier

Veger leestip POHet is vijf jaar geleden dat de Veger is verdwenen. Sindsdien heeft Nan geen andere keuze dan te werken als schoorsteenveger voor de meedogenloze Wilkie Crudd.

Wanneer Nan vast komt te zitten in een brandende schoorsteen, wordt ze gered door een golem, een wezentje gemaakt van roet en as. Charlie is lief, onschuldig en nieuwsgierig naar de wereld om zich heen. Er ontstaat een onverwachte, hechte vriendschap. Kunnen zij samen ontsnappen aan de wrede Wilkie Crudd? Een heel mooi verhaal, spannend en ontroerend geschreven, vol filosofische wijsheden en in poëtische taal geschreven. Lezers vanaf 10 jaar zullen van dit sprookjesachtige verhaal zeker genieten!

 

 

De boom met het oor - Annet Schaap

de boom met het oorEen kleine jongen komt op een dag van school met een bijzondere ontdekking die hij graag wil delen. Zijn ouders zijn aan het werk en er is niemand die naar hem wil luisteren. Ook de dieren in het park hebben geen tijd voor hem. Dan hoort hij over een grote boom in het park met een bijzondere eigenschap. Deze boom heeft een oor. Een oor dat echt luistert...

Dit boek van Annet Schaap leent zich heel mooi om met kinderen in gesprek te gaan over verhalen, over luisteren en over tijd. De schilderachtige illustraties met veel detail van Philip Hofman maken het boek samen met de tekst tot een prachtig geheel.

 

 

 

Mijn broer en ik - Abdelkader Benali

mijn broer en ikDe schrijver van "Mijn broer en ik" is bij velen bekend van zijn werk voor volwassenen. Dit is het eerste kinderboek dat Benali schreef.

Het boekje is dun, maar bevat ondanks dat diepgang en inhoud zonder moeilijk taalgebruik.

Amira wil samen met haar broer Adam naar het zwembad. Adam verzint allerlei smoesjes zodat hij niet mee hoeft te gaan. Wanneer hij dan toch meegaat, vindt Adam het hartstikke leuk! Maar dan begint Adam zich vreemd te gedragen. Hij slaat wartaal uit en Amira begrijpt niets meer van hem. Wat is er aan de hand? Waarom doet Adam zo raar? Waar gaat Adam heen wanneer hij naar de dokter gaat? Amira ontdekt een schokkend geheim dat ook de lezer aan het denken zet... Is dit echt mogelijk? Wat zou jij doen wanneer je dit zou ontdekken?

​In dit filosofische kinderboek komen verschillende thema's aan de orde waarmee je met kinderen op verschillende niveaus kunt filosoferen. Het boek is erg mooi om zelf te lezen maar leent zich ook goed om in de klas voor te lezen en daarna met kinderen te bespreken. 

 

 

 

Dit boek is bijna echt gebeurd - Elisa van Spronsen & Ann De Bode

bijnaechtgebeurdIn Dit boek is bijna echt gebeurd beleeft Lot een spannend avontuur in de sneeuw. En dat moet ook, want ze wil een spannend boek schrijven. Met prachtige illustraties van Ann De Bode.Lot maakt een boek, een heel spannend boek.Voor Jip, omdat hij op reis is.Ze moet op zoek naar een avontuur.Dat vindt ze vast wel in het bos.Samen met Ot gaat ze op stap.Met al die sneeuw en wind is het best eng.Als dat maar goed afloopt ...

 

 

 

 

 

Lepelsnijder – Marjolijn Hof

lepelsnijderJanis woont samen met de oude Frid boven op een berg, ver van de bewoonde wereld. Contact met andere mensen is verboden, want de wereld is veel te onveilig. Alleen Frid zelf daalt af en toe de berg af om voorraden in te slaan, en om de sierlijke lepels te verkopen die Janis uit hout snijdt.

Maar dan keert Frid niet terug van een van zijn tochten. Het eten raakt op en Janis kan maar één ding doen: hij laadt wat spullen op de ezel Kiezel, roept de hond Luki en daalt de berg af. Langzamerhand komt hij erachter dat hij niet alleen op zoek moet naar Frid, maar ook naar iets nog belangrijkers: de waarheid.

De auteur vertelt haar verhaal in korte, eenvoudige zinnen, en weet in haar taalgebruik de eenvoud en naïviteit van Janis prachtig te vangen. Naarmate het verhaal zich ontvouwt, begint Janis zijn argeloosheid te verliezen en wordt het verhaal bijna meer grimmig dan sfeervol. Een tijdloos avonturenverhaal met dito omslag, voor liefhebbers van 'Alleen op de wereld' en 'Lampje'. Marjolijn Hof schreef eerder onder meer 'Een kleine kans', dat in 2007 werd bekroond met de Gouden Griffel, en 'De regels van drie', waarvoor ze in 2014 de Woutertje Pieterse Prijs ontving. Vanaf ca. 10 jaar.

 

 

Vosje - Edward van de Vendel

Vosje rent door de duinen achter twee vlinders aan, want ze zijn paars. Hij rent alleen te ver, valt hard op de grond en dan begint zijn droom. Over toen hij nog zo klein was als een appelje en alleen dacht aan mama en melk. Maar ook over de avonturen met zijn zusjes en vosbroertje, met een drinkend hert en spelen in het maanlicht. Het spannendste deel van de droom speelt zich af in de tuin van de gevaarlijke mensen. Vosje raakt met zijn kop vast in een glazen pot. Loopt dat goed af? En wordt Vosje nog wakker uit zijn droom?

Vosje is een verrassend verhaal van Edward van de Vendel. Hij schrijft het vanuit de ogen van het dier. Vosje denkt bijvoorbeeld dat de maan de slapende zon is, en een bal de zon op de grond. Het allermooist aan het boek zijn echter de illustraties van Marije Tolman. Zij maakte foto's in de duinen die zijn afgedrukt in fletse tinten, met daar overheen tekeningen van Vosje, de andere dieren en een jongetje. Voor de vos is een fluorescerende kleur oranje gebruikt, die bijna licht geeft in het donker. Om voor te lezen aan kinderen vanaf 6 jaar.

 

Andy Stanton – De verschrikkelijke meneer Gom en de peperkoekmiljonair

De verschrikkelijkemeneerGomDe verschrikkelijke meneer Gom gaat over een man van peperkoek die 15,24 cm groot is en zo rijk is als een champignon. Maar ook over meneer Gom en Willem Wilhelmus, die azen op zijn geld. En over Polly, die de boel weer moet redden. En er is ook nog een kermis en worstenbroodjes… Een ontzettend grappig avonturenboek waar je als lezer meteen middenin valt en van de ene verrassing op de andere stuit.

We volgen meneer Gom en zijn partner-in-crime, Willem Wilhelmus de derde, de meest smerige slager ter wereld. Voor het twaalfde jaar op rij heeft hij de beker gewonnen voor ‘de goorste slager van het land’. Samen met deze onfrisse figuur gaat meneer Gom op jacht naar peperkoekmiljonair Alex Tolman, een miezerig onderkruipseltje dat rondloopt met heel veel geld op zak. Dat kan natuurlijk niet zomaar... Met hilarische illustraties getekend door illustrator Mattias de Leeuw, die heel goed passen bij het verhaal. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

 

 

 

De geheimzinnige verdwijning van Toni Malloni - Harmen van Straaten

Met "De geheimzinnige verdwijning van Toni Malloni" heeft Harmen van Straaten weer een prettig leesbaar boek geschreven vol spanning, verdriet en avontuur.

De opa van Toni Malloni was vroeger een beroemde goochelaar. Hij was zo ontzettend goed! Alles kon hij laten verdwijnen. Tot hij op een dag zelf verdween. Vanaf die dag wordt er niet meer over hem gesproken en is hij nooit meer gezien. Wanneer de oma van Toni overlijdt en Toni met zijn moeder het huis aan het opruimen is, vindt Toni op zolder een ouder goochelhoed van zijn opa.

Wanneer hij deze opzet .... verdwijnt ook hij!

Toni komt terecht in een pretpark waar erg bijzondere mensen en dieren leven: Een reus, drie jonglerende beren, een doorgezaagd meisje... Al deze figuren hebben het idee dat Toni Malloni gekomen is om het pretpark van zijn ondergang te redden. Allemaal zijn ze overtuigd dat Toni dat kan, maar Toni zelf weet dat nog niet zo zeker....

Een mooi geschreven verhaal over een zoektocht, over doorzetten en over zelfvertrouwen.

 

Portiek Zeezicht - Annejan Mieras

Fenna woonde met haar ouders in de polder, waar haar depressieve vader in het oude huis blijft. Zo’n flat is heel anders. Daar zitten mensen van verschillende afkomst en met heel andere gewoontes op elkaars lip. En sommigen hebben veel tijd om elkaar in de gaten te houden, zoals de bemoeizuchtige zusters Bakker. Fenna weet niet precies wat ze moet denken van nieuwkomer Benedict, met zijn wat hoekige dochter Charlie die af toe langskomt. Op school moet ze opboksen tegen de aanstellerige Tess. Dit boek is een mooi klein portret van een gewoon meisje in wie veel kinderen zich kunnen herkennen. Niet zo’n heel bijzonder kind dat te vaak in kinderboeken wordt opgevoerd maar een meisje dat zich soms verveelt en een beetje rondhangt. Met een drukke moeder, een afwezige vader en vriendschap die niet vanzelfsprekend is. Een mooi debuut van deze schrijver!

 

 

 

 

Groene voeten - Lotte Stegeman
Dit is een doe- en denkboek voor kinderen over duurzaamheid en het milieu. Rijk geïllustreerd door Maartje Kuiper en met een voorwoord van prinses Laurentien van Oranje.

Het gaat niet zo geweldig met de aarde. Dat lijken kinderen vaak nog beter te snappen dan volwassenen. Zij leggen bijna nooit écht goed uit wat woorden als duurzaamheid en broeikaseffect precies betekenen en hoe het ervoor staat met de planeet.

Want hoe zit het nu precies met koeienscheten, benzineslurpers, plastic soep en klimaatverandering? Welke geniale groene ontdekkingen werken echt? En wat kunnen kinderen allemaal zelf doen?

Groene Voeten is een optimistisch en handig boek over duurzaamheid, vol met tips voor een groen-en-toch-nog-steeds-heel-leuk leven. Want dat blijkt eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Lotte Stegeman is freelance journaliste en werkte jarenlang als hoofdredacteur voor Kidsweek en 7Days.

 

Zeb. - Gideon Samson

Zeb. is een heel grappige bundel, met elf absurdistische verhalen verteld door de leerlingen van juf Cato. Een van die leerlingen is Zeb. Ze heet eigenlijk Ariane, maar ze is een zebra, vandaar. Dat dat verder voor het verhaal helemaal niet van belang is, maakt het boek alleen maar fantastischer. In een van de verhalen uit Zeb. wordt het huilen afgeschaft, in een ander blijkt 2 + 2 ineens 5 te zijn en in een nog een ander hebben twee jongens precies hetzelfde gedroomd. De sfeer is een beetje filosfisch soms, vreemd, maar tegelijkertijd ook heel geloofwaardig. Zeb. is een fijn voorleesboek met bijzondere illustraties van graffitikunstenaar Joren Joshua. Vanaf ca. 9 jaar.

 

 

 

 

 

 
 

Naar de rand van de wereld – Dirk Weber

Na de Crisis bestaat de wereld waarin Abe leeft uit kleine boerendorpen waarin kennis en techniek verboden zijn. Jaarlijks wordt de Kering, het moment waarop besloten is het leven compleet anders in te richten, herdacht en gevierd. Op het delen van kennis staan vreselijke straffen. Als twee dorpelingen gestraft worden voor het delen van kennis, slaat Abe met vier andere kinderen op de vlucht. Erg mooi geschreven verhaal, waarin de spanning tot het einde toe wordt opgebouwd en waarin de karakters van de personages heel goed zijn uitgewerkt. Vlot leesbaar. Vanwege het onderwerp wel meer geschikt voor de betere lezers. Vanaf ca. 11 jaar.

 
De Nachtlantaarn - Lisa Thompson
 

Schrijfster Lisa Thompson schreef eerder het veel geprezen boek De Goudvisjongen. Ook nu heeft ze weer een prachtig verhaal geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar dat je aandacht blijft vasthouden tot de laatste bladzijde.

Nathan is elf jaar als hij midden in de nacht samen met zijn moeder op de vlucht gaat voor de vriend van moeder. Ze schuilen samen in een verlaten cottage midden in de bossen. Wanneer moeder weg gaat om boodschappen te doen, komt ze niet meer terug. Nathan is helemaal alleen. Het is donker en koud. Bang en verdrietig doet Nathan zijn best te overleven  met slechts weinig te eten en te drinken. Plotseling krijgt Nathan troost van een verloren gewaande vriend die samen met hem raadsels en angsten uit het verleden wil oplossen. Zou het Nathan lukken om terug bij zijn moeder te geraken...?

Dit prachtige verhaal bevat angst, hoop, eenzaamheid en vriendschap. Een spannend mysterie om heerlijk bij weg te dromen.

 

 

 
Het wonderbaarlijke verhaal van Angelino Brown - David Almond
 
Op een doodgewone dag in het saaie leven van buschauffeur Bert Brown gebeurt er plotseling iets wonderlijks. Een kleine engel duikt op in zijn borstzak. Meteen voelt Bert zich gelukkiger en de passagiers zien zijn chagrijn verdwijnen als sneeuw voor de zon. Samen met zijn vrouw Betty zorgt hij voor het wezentje alsof het hun eigen zoon is.

Op de school waar Betty werkt, zijn de kinderen meteen dol op hem. Maar dat geldt niet voor het waarnemend hoofd en de inspecteur. En dan is er nog de jongen in het zwart met een bijzonder duister plan...
 
De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd - Maja Säfström
 

In De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd brengt Maja Säfström met haar kenmerkende en geliefde stijl 52 bijzondere dieren tot leven. Wezens die ooit op aarde rondliepen of rondzwommen, maar nu uitgestorven zijn. Naast meer bekende dieren als de harige Mammoet en de kale Dodo maken we ook kennis met de rariteiten van minder bekende creaturen zoals de Reuzezeeschorpioen, de Opthalmosaurus (met ogen zo groot als een basketbal) of de Tasmaanse tijger.

De aantrekkelijke, met zorg gemaakte zwart-witte pentekeningen nemen kinderen mee naar een onbekende, wondere wereld van heel lang geleden tot (relatief) niet zo lang geleden. De weetjes zijn kernachtig geformuleerd. Een kleine aantekening linksonder op elke dubbele pagina geeft een indicatie van tijd aan. Om te kijken, (voor) te lezen, te verwonderen en te leren, zowel thuis als op school. Vanaf ca. 6 jaar voorlezen, zelf lezen vanaf ongeveer 8 jaar.

 
 De muis en de muur - Britta Teckentrup
 

Het nieuwste prentenboek van Britta Teckentrup lijkt niet in deze leeftijdscategorie te passen, maar is juist erg bruikbaar voor groep 3 en hoger. Het verhaal, met een sterk filosofische inslag, leent zich heel goed om een gesprek aan te gaan met kinderen over angst en jezelf opsluiten. Om de wereld van Kleine Muis staat een rode muur. Niemand vraagt zich af wat daarachter is. Bange Kat denkt dat er gevaar schuilt achter de muur en Vrolijke Vos vindt dat je niet zoveel vragen moet stellen. Gelukkig mag Kleine Muis mee op de rug van Hemelsblauwe Vogel, die hem over de muur naar een wereld vol geuren en kleuren brengt. De vogel legt uit dat bange ogen niets zien omdat ze niet durven kijken. Dat moeten de andere dieren weten!

De veelbekroonde Duitse beeldend kunstenaar Britta Teckentrup maakte een mooi prentenboek in gemengde techniek. Het verhaal heeft een moraal en nodigt uit tot verder praten.


 
Woordnerd – Susin Nielsen
 

De 12-jarige Ambrose heeft een merkwaardig uiterlijk en zijn grootste talent is rare dingen zeggen. Hij groeit op zonder vader en verhuist om de paar jaar met zijn moeder naar een andere Canadese stad. Op elke school is hij al snel een buitenbeentje. Zijn moeder wil niet dat hij nog naar school gaat omdat zijn ‘vrienden’ hem bijna vermoord hebben door een pinda tussen zijn boterham te stoppen. Ambrose vindt dit niet erg: hij is veel liever in het souterrain met zijn Griekse bovenburen. Als hun zoon Cosmo uit de gevangenis weer thuis komt wonen, ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee door hun liefde voor scrabble. Een mooi, intrigerend verhaal, met humoristische elementen, maar ook een gevoelige kant. Vlot leesbaar, mede door de korte hoofdstukken (in scrabble stijl).

 
Zo word jij de nieuwe blogger of vlogger - Shane Birley
 

Bloggen en vloggen is razend populair. Maar hoe maak je nou een goede blog of vlog? In dit boek staat in tien “superskills” uitgelegd hoe je veilig en goed je vlog kunt filmen, hoe je een interessante blog schrijft en wat je wel en wat je niet doet bij het maken van een blog.

Het boek bevat veel illustraties en op elke pagina staan handige tips hoe je kunt zorgen dat je jouw blog leesbaar en eigen maakt. Achterin het boek staat een verklarende woordenlijst waarin moeilijke woorden worden uitgelegd en een bladzijde met handige links die je kunt gebruiken bij het maken van je vlog.

Een erg leuk en bruikbaar boek over bloggen en vloggen waarin bovendien ook aandacht wordt besteed aan veilig internetgebruik.

 

 

 
  Zondag maandag sterrendag - Anna Woltz
 
zondagmaandagsterrendagNora is uitvinder. Boven op zolder verzint ze vleugels voor haar hond. En een draak om haar grote broers bang te maken. Maar dan krijgt Nora een nieuwe buurjongen. Op een nacht hoort Nora haar nieuwe buurjongen Sep zijn spreekbeurt oefenen, daarna volgt een klap. Nora gaat op onderzoek uit en ontdekt een luik naar Seps kamer. Sep blijkt heel veel over de sterren te weten, maar de aarde vindt hij stom. Wat is er met hem aan de hand?Binnenkort moet hij een spreekbeurt houden, maar hij durft niet. Zou Nora iets kunnen uitvinden om Sep te helpen?​
 
Selfie – Susie Brooks 
 

Selfies zie je overal: van Facebook en Twitter tot in kranten en tijdschriften. En iedereen doet het: van de paus tot aan de president van de Verenigde Staten en van soapies tot je beste vrienden.

Maar wist je ook dat selfies al eeuwenoud zijn? De eerste selfies die zijn ontdekt, werden veertigduizend jaar geleden gemaakt! Selfies vertellen heel veel over de tijd waarin mensen leefden en over de manier waarop mensen kunst maakten. Wist jij dat Rembrandt de selfiekoning van zijn tijd was? Waarom Van Gogh een stuk van zijn oor afsneed? Hoe Frida Kahlo zicht voelde toen haar grote liefde het uitmaakte? Welke Russische prinses in 1914 een foto van zichzelf maakte in een spiegel om naar een vriend te sturen? En dat Andy Warhol kunstwerken maakte die de selfie van nu nog steeds beïnvloeden? Je ontdekt het - en nog veel meer - in het boek Selfie van Susie Brooks.

Zin om zelf aan de slag te gaan met selfies? Doe dan mee met de wedstrijd op Leesplein.nl.

 

Gruwelijk grappige griezelverhalen - Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel

In de Kinderboekenweek kunnen we natuurlijk niet anders dan een griezelig boek bespreken. Alhoewel, griezelig... dit is vooral een boek vol grappige en onsmakelijke verhalen; niks om 's nachts van wakker te liggen. 'Gruwelijk grappige griezelverhalen' is een bundel van schrijversgenootschap De Lachende Zaag, bestaand uit Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel. Zij schreven korte verhalen als Dokter Bottenblij (over de schoolzieke Hendrik die door zijn stiefavader aan z'n blindedarm geopereerd wordt), De wrat (over een opa met een wrat zo groot als een skippybal) en Leven tussen de doden (over een lijk dat nog leeft). De verhalen worden afgewisseld met gedichten.

Toppunt uit de bundel is het fantastische verhaal Een gruwelijk dieet van Tosca Menten, waarin Stefan bij zijn tante Jet logeert. Hij kookt graag en zij eet veel: een ideale combinatie. Wanneer de huisarts haar echter aanraadt om op dieet te gaan ('cholesterol, geen gore snol!'), gaat alles mis. Stefan koopt Mexicaanse lintwormen, zodat tante Jet toch kan blijven eten, maar ze wordt hartstikke ziek. Dan moeten de wormen eruit... Hou er rekening mee: na dit verhaal eet je nooit meer argeloos gehaktballen.

 

 

 

Lampje – Annet Schaap

Lampje woont samen met haar vader die vuurtorenwachter is in de vuurtoren. Elke dag moet Lampje de vuurtoren ontsteken, omdat haar vader moeilijk de trap op kan. Als er op een stormachtige avond geen lucifers meer zijn, trotseert Lampje de storm om nieuwe te halen. Helaas waaien de lucifers in zee met alle gevolgen van dien... Lampje wordt ondergebracht in het huis van de Admiraal waarvan men zegt dat er in huis een ‘monster’ woont. Maar dit ‘monster’ blijkt helemaal geen monster te zijn en Lampje sluit zelfs vriendschap met hem.

Ontzettend mooi en indrukwekkend sprookjesachtig verhaal, beeldend, maar ook vlot geschreven, waarin verschillende verhaallijnen aan het eind van het verhaal samenkomen. Personages komen op natuurlijke wijze tot leven; vooral het personage Lampje is heel goed uitgewerkt. Annet Schaap is bekend als illustratrice. Lampje is haar eerste zelfgeschreven boek. Veelbelovend voor de toekomst! Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, maar ook om voor te lezen leent het verhaal zich prima.

 

 

Stinktrol - Jeanne Willis & Tony Ross


Stinktrol is geschreven door Jeanne Willis en heeft illustraties van Tony Ross, bekend van de boeken van “De kleine prinses”

Bokje Billy vindt een mobiel. Samen met zijn beste vriendje Toto maakt hij foto's, bekijkt de contacten uit de telefoon, belt en stuurt rare berichten naar iedereen. Ze zien dat ook het nummer van Trol in de telefoon staat. Opa Gruff heeft gezegd dat trollen slecht zijn en stinken. Dus besluiten Billy en Toto dat ze Trol gemene berichtjes gaan sturen. Toto en Bily hebben erg veel lol en ze worden steeds brutaler. Ze zetten foto’s van de trol op internet en sturen hem gemene opmerkingen.Dan besluiten ze Trol op de twachjten en een heel gemene foto met tekst op internet te plaatsen...

Toto en Billy laten in dit mooi geïllustreerde prentenboek zien hoeveel leed iemand aangedaan kan worden door verkeerd gebruik van het internet. Dit boek kan zowel thuis als in de klas een erg goede aanleiding zijn om met kinderen te praten over cyberpesten.

Seriewoordenaar - Bavo Dhooge

Saskia (ik-figuur) is bezeten van computerspelletjes met simulatieliquidatie. Wanneer haar klasgenoten op mysterieuze wijze in coma raken, realiseert ze zich dat zij diezelfde klasgenoten een e-mail heeft gestuurd. Wat is er aan de hand met haar computer? Vanaf ca. 10 jaar.

Saskia krijgt een nieuwe computer. Daarmee kan ze naar hartelust spelletjes spelen en chatten met haar vriend Sander. Maar al snel is er iets vreemds aan de hand met de computer.
Saskia moet een boekbespreking schrijven over een bibberboek. Ze krijgt daarbij de hulp van haar computer die een eigen leven begint te leiden. Maar de zaken lopen uit de hand als blijkt dat Saskia een gevaarlijk virus verspreidt, telkens als ze een mail verstuurt. Iedereen die een bepaald woord uit een mail van Saskia leest, valt in een coma. Welk woord is het? Wat moet Saskia doen om geen seriewoordenaar te worden? Vooral als de verliefde Sander alsmaar berichtjes stuurt en zit te wachten op antwoord…

 

 

 

Wie doet dat toch? - Job, Joris en Marieke

Een agent doet met een vergrootglas ernstig onderzoek bij een afgebroken stoplicht.Je zit meteen midden in het verhaal: De heisa begon met een kapotte wip. Hij was helemaal doormidden. Je ziet verschrikte kinderen en ontdane ouders. Maar het blijft niet bij de wip. Een wandelstok is in tweeën, de nieuwe hengel van Bob, Johanna’s blokfluit en de hockeystick van Floris-Jan, allemaal naar de gallemiezen. Ook de basketbal en het stoplicht moeten het ontgelden. Het leven is totaal ontregeld. WIE DOET DAT TOCH?

 

 

 

 

 

Over alles - James Brown en Richard Platt

 Zo zit een orkest in elkaar. Alles over schroeven en spijkers. De structuur van atomen. Penselen en kwasten. De fasen van de maan. Papierformaten. Rivieren. Het menselijk skelet. Wolkensoorten. Ver - schillende knopen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het in dit boek.
Door de schitterende vormgeving zie je in één oogopslag de inhoud van ieder onderwerp. Heldere teksten die variëren van verbazingwekkende feiten tot vrolijke anekdotes loodsen je moeiteloos door de meest ingewikkelde onderwerpen.

 

De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen - Andy Griffiths en Terry Denton

Andy en Terry hebben er weer dertien verdiepingen bijgebouwd in hun waanzinnige boomhut. Ze hebben nu onder andere een carwash waar je met open ramen en het dak naar beneden doorheen kunt rijden, een verdieping met 78 draaiende bordjes en een openluchtbioscoop met een superreuzenscherm. In het zesde deel van de knotsgekke serie nemen Andy en Terry een film op met de bekende regisseur Meneer Megaberoemd. Ook in deze aflevering vormen de illustraties weer het belangrijkste deel van het boek. Ze dagen de lezer bijvoorbeeld uit om op elke bladzijde een koe te vinden. De waanzinnige boomhut - vertaald door Edward van de Vendel - is een hilarische serie voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

 

 

Kate DiCamillo – Neem mijn hand


De tienjarige Raymie Clarke bedenkt een ambitieus plan: ze wil deelnemen aan de wedstrijd ‘Mini Miss Midden-Florida Autobanden’ en is ervan overtuigd dat ze deze wedstrijd gaat winnen. Raymie’s vader is er vandoor gegaan met een andere vrouw.  Als ze wint en haar vader ziet vervolgens Raymies foto in de krant, zal hij aan haar denken, en hopelijk weer thuiskomen. Maar als je wilt winnen moet je wel kunnen twirlen. Dus ze gaat op twirlles en ontmoet daar twee andere meiden die ook meedoen aan de wedstrijd: Louise Olifante, die beweert uit een showbizzfamilie te komen en Billie, die vastbesloten is de verkiezing te saboteren. Drie totaal verschillende karakters, komend uit drie verschillende milieus. Er ontstaat een vriendschap tussen de drie meiden. Goed geschreven, humoristisch verhaal, dat je raakt en tegelijkertijd een glimlach op je gezicht tovert. Voor kinderen vanaf 10 jaar zeker de moeite waard

 

 

Alaska - Anna Woltz

“Alaska” gaat over Parker, Sven en de hulphond Alaska.
Sven is dertien, heeft epilepsie en wil vooral laten zien dat hij meer is dan een zielige jongen met epilepsie. Parker is twaalf en heeft een verschrikkelijke zomer achter de rug.  Op de eerste dag van de middelbare school is Parker meteen de dupe van de grappen van Sven. Direct kan Parker hem wel schieten.

De hond Alaska heeft bij Parker gewoond, totdat de ouders van Parker erachter kwamen dat het broertje van Parker allergisch is voor honden. Dan ontdekt Parker wie het nieuwe baasje van Alaska is. Alaska blijkt niet zo maar een hond en er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen Parker en Sven met Alaska als hoofdrolspeelster...

Opnieuw schrijft gouden griffel winnares Anna Woltz een prachtig boek dat je niet weg kunt leggen voordat het uit is.

 

 

Het grote niet opruimboek - Dirk Nielandt

Klaartje is een professioneel rommelmaker. Ze haat opruimen en heeft jarenlange ervaring in het niet-opruimen. Hoeft ze niet op te ruimen van haar ouders? Jawel! Maar ze kent veel trucs om opruimen te voorkomen. Ze deelt ze in dit boek met jou. Je begint met het indelen van je ouders in types. Is jouw pap of mam een Opruimkraaier, een Ordehandhaver of een Sloddervos?
Zodra je weet met wat voor type ouders jij te maken hebt, kun je een techniek kiezen om onder het opruimen uit te komen. Speel toneel, wees verbluffend eerlijk of zaai verwarring.

 

 

 

Het grote Cornelia Funke verhalenboek - Cornelia Funke

Dit boek staat vol grappige, spannende en griezelig goede verhalen vol ridders, monsters en vuurspuwende draken. Maar ook over lettervreters, duinzwijntjes, honden en katten. Lees over de uitvinder die goud wil maken, maar per ongeluk een puddingmonster schept. Of over de schoolmeester die bij slecht weer verandert in een enorm groen beest – tot groot plezier van zijn leerlingen. En over de gruwelijke Gargobatz, die zomaar een bus met schoolkinderen opslokt. Dat loopt (gelukkig!) heel anders af dan hij had verwacht… Een heerlijk boek van meesterschrijver Cornelia Funke, om voor te lezen of zelf te lezen.


 

 

Rond vierkant vierkant rond: de beeldsonnetten - Ted van Lieshout

Poëzie is spelen met taal. Maar soms is het maken van een gedicht een lastig spel. Een sonnet, bijvoorbeeld, moet voldoen aan veel regels. In 'Rond vierkant vierkant rond' laat Ted van Lieshout zien dat het ook gemakkelijker kan: in beeld. Hij schrijf sonnetten met vierkantjes en cirkels, maar ook met cashewnoten, bloemen, wattenstaafjes en spruitjes. Tussendoor legt hij uit hoe hij gedichten bedenkt en laat hij voorbeelden zien. Dit boek is een cursus dichten in woorden en heel veel beelden. Het staat vol informatie en tips en is prima te gebruiken in lessen over poëzie vanaf groep 5.

 

 

 

Opa vlucht – David Walliams

De opa van Jack, voormalig gevechtspiloot bij de Royal Air Force in de Tweede Wereldoorlog, verdedigde zijn vaderland vliegend in een razendsnelle Spitfire. Nu lijdt opa aan een vergaande vorm van dementie, waarbij hij zijn oorlogstijd weer opnieuw beleeft. De ouders van Jack sturen opa naar een bejaardentehuis: Huize Schemerlicht. Jack en zijn opa plannen meteen een originele ontsnappingsstunt, maar de gemene directrice juffrouw Knor doet alles om die te verhinderen.

Humoristisch, maar tegelijkertijd emotioneel geschreven verhaal dat een glimlach op ieders gezicht tovert en de lachspieren niet ongemoeid laat. De zwart-wit afbeeldingen maken het verhaal helemaal af in hilariteit.
David Walliams is onder meer bekend door zijn boeken ‘Tante Troela’ en ‘De waanzinnige tandarts’ en is wat schrijfstijl te vergelijken met Roald Dahl. Voor kinderen vanaf 9 jaar is het weer genieten, om zelf ze lezen, maar zeker ook om voor te lezen!

 

Yuna’s maan – Hans Hagen

Oma wil dat Yuna (12) haar plaats inneemt als verhalenverteller, maar Yuna weet niet of ze dat wel kan. Op een nacht komt er een vreemdeling naar het eiland. Zal hij Yuna kunnen helpen?

Poëtische vertelling over een meisje dat haar eigen stem vindt.
Op het eiland waar Yuna woont verzamelt iedereen zich om de zwarte steen bij volle maan. Yuna’s oma vertelt verhalen en de bewoners luisteren ademloos toe.
Maar deze maan wachten ze tevergeefs. Het schip met Yuna’s opa wordt vermist. Oma dwaalt over het eiland, ze wil dat Yuna haar plaats inneemt als verhalenverteller. Maar Yuna weet niet wat ze moet vertellen. Ze kan het niet, ze wil het niet, ze durft niet. Ze is pas twaalf. In het holst van de nacht komt er een geheimzinnige vreemdeling naar het eiland, hij helpt Yuna haar eigen stem te vinden.
Voor alle liefhebbers van De dans van de drummers.
Het is een lofzang op de vertelkunst en wie de bijgevoegde cd beluister, waarop Floor Minnaert de vele liedjes uit het boek sfeervol vertolkt, wordt in vervoering gebracht en meegesleept. Hans Hagen zelf leest het verhaal voor.
Met prachtige illustraties in kleur van Martijn van der Linden.

Dit boek leent zich bij uitstek om voor te lezen in de klas, groep 5-6. Het is verdeeld in korte hoofdstukken. Net als de Dans van de drummers is Yuna’s maan een raamvertelling, waarin magische, poëtische verhalen worden verteld.
Zelf lezen vanaf ongeveer 10 jaar.

Keverjongen – M G Leonard

De vader van Darkus (13) is spoorloos verdwenen. Darkus vermoedt dat zijn vader ontvoerd is en gaat op onderzoek uit. Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek: Baxter, een grote zwarte neushoornkever, blijkt meer te weten. Een spannend boek vol humor en echte vriendschap. Vanaf ca. 10 jaar.
Stel, je vader is op een dag spoorloos verdwenen uit het museum waar hij werkte. Dat gebeurde Darkus. Hij ging op zoek naar vijand van zijn vader en kreeg daarbij hulp van... kevers.
Doctor Bartholomew Cuttle was geen man die op mysterieuze wijze verdween. Hij was een man die aan de eettafel dikke oude boeken las en gebakken ei in zijn baard morste. Hij was een man die altijd zijn sleutels kwijtraakte en nooit een paraplu bij zich had als het regende. Hij was het soort vader dat je vaak vijf minuten te laat van school ophaalde, maar wel altijd kwam. Maar boven alles, wist Darkus, was hij het soort vader dat zijn dertienjarige zoon nooit in de steek zou laten.

En toch is dat precies wat er gebeurde. Doctor Cuttle bracht zijn zoon Darkus naar school, reed naar zijn werk in het Londense Natuurhistorisch Museum en verdween. De deur van de zaal waarin Dr. Cuttle aan het werk was, was van binnenuit op slot. Maar toen de politie hem openbrak, was er niemand binnen.

Het raadsel van de verdwenen geleerde haalde al snel alle kranten. Oom Max kwam hals over kop uit Egypte naar Londen om zich over zijn neefje te ontfermen. En de politie? Die wist zich geen raad. Darkus ging daarom maar zelf op onderzoek uit. en ontdekt dat zijn vader een gevaarlijke tegenstander had. Een vijand waar Darkus in z’n eentje nooit tegen op kan. Maar onverwacht krijgt hij hulp, eerst van een enorme kever, en dan van honderden andere insecten die vliegend, kruipend, prikkend en bijtend op spectaculaire manier de strijd aangaan.
Keverjongen is het eerste deel van een spannende serie vol humor, echte vriendschap en superslimme insecten. Voor de fans van Roald Dahl en heel veel andere lezers.

De laatste reis van de Ballerinus - Ariënne Bolt

Ravi woont met zijn vriend IJs, een zwerfhond, in een caravan aan het water. Op zijn verjaardag krijgt hij een abonnement voor de nieuwe dierentuin én ontmoet hij Sep, de oude kapitein van de Ballerinus. Ravi komt erachter dat de directeur van de dierentuin de dieren wil verkopen aan een slager. Samen met Sep ontvoert hij grizzly Mia, lama Carmen, leeuw Hans en de andere dieren. Met de boot gaan ze op reis om de dieren thuis te brengen. Ze overleven gevaren, proberen uit handen van de slager te blijven en beleven avonturen die bij een lange reis horen.
De laatste reis van de Ballerinus van Ariënne Bolt is een spannend, fantasievol en grappig verhaal. Het doet denken aan Pluk van de Petteflet en is prachtig geïllustreerd. Een heerlijk boek om voor te lezen vanaf groep 4 of zelf te lezen vanaf groep 5.

 

 


De zomer van Jazz - Leny van Grootel

Jazz is 13 jaar en leidt een onbezorgd en luxe leventje. Deze zomer gaat ze samen met haar ouders naar Ibiza! Ze heeft er veel zin in! Maar dan gebeurt er iets onverwachts: De vader van Jazz doet opeens raar en is vaak weg zonder te vertellen waar hij naartoe is. Als haar vader dan opeens besluit ergens anders te gaan wonen, gaat Jazz op onderzoek uit. Ze ontdekt beetje bij beetje de nieuwe wereld van haar vader. En dat is het begin van een lange zomer - niet op Ibiza, maar in een simpele tipi aan de rand van de stad zonder voorzieningen en… zelfs zonder internet.

 


Koken voor de keizer - Marloes Morshuis

De elfjarige Mick moet koken voor zijn leven. Zeven dagen lang moet hij iets maken wat keizer Linus I van het eiland Minelotte lekker vindt, maar het probleem is dat de keizer niets lust. Sinds de oude koning dood is, regeren de keizer en zijn raadsheer Minelotte met harde hand. Protesteren is gevaarlijk, maar als je iets kookt dat de keizer niet lekker vindt, wordt je verbannen naar op de Witte Rots, een kaal eilandje voor de kust.
Mick gaat een weddenschap aan met de keizer...gelukkig heeft hij een kookboek waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, nu de ingrediënten nog...

Origineel verhaal, dat vlot leest en de nodige humor bevat. En zelfs alle recepten zijn terug te vinden in het boek!

 
De keukenprins van Mocano: Het geheim achter het fornuis - Mathilda Masters & Georgien Overwater

De vader van Max is koning van Mocano, maar deze kent hij eigenlijk niet. Zijn moeder is wereldreiziger, dus deze is er ook nooit. Daarom woont Max in de gevangeniskeuken bij Kokkie. Kokkie is de kok van de gevangeniskeuken en zij is wel twee meter groot en twee meter breed. Voluit heet Max: Maximiliaan Leeuwenhart de Prins, maar zo wordt hij alleen genoemd door Kokkie als zij echt heel erg boos is.

In de gevangeniskeuken zijn de vriezers zo groot dat je er doorhen kunt wandelen en het fornuis zo groot dat je erin kunt liggen. Op een dag gaat Max in het fornuis liggen om op te warmen. Hij ontdekt achter in de oven een deurtje met een slot. Wat is dat voor deurtje? Waar gaat dit deurtje naartoe? Wat is het geheim van het fornuis?

Samen met zijn beste vriendin Trixie gaat Max op ontdekkingstocht....

Dit grappige, fantasierijke boek bevat veel strips en tekeningen. Het is deel 1 van een nieuwe serie, dus dat belooft weer veel leesplezier!

Groter dan de lucht, erger dan de zon - Daan Remmerts de Vries

Groter dan de lucht, erger dan de zon van Daan Remmerts de Vries is een bijzonder boek. Het verhaal gaat over de 11-jarige Elmer die, na een ongelukje tijdens een vreselijk vakantiekamp op Vlieland, een stem hoort in zijn hoofd. Deze Lomax vertelt Elmer dat hij een slapjanus is en een sukkel en dat hij wraak moeten nemen op de kinderen die hem pesten. In het tweede deel vertelt Elmer in dagboekvorm over zijn nieuwe school en de reden waarom hij verhuisde. Steeds meer wordt duidelijk dat hij een einzelgänger is, die moeilijk functioneert in een groep. Elmer vertelt hierover in mooie zinnen: 'Voor mij is de wereld vaak iets wat me stoort'. Langzaam maar zeker loopt alles uit de hand. In het laatste deel van het boek gaat Elmer terug naar Vlieland, waar hij de vreemde strandjutter Arri ontmoet, die een positieve wending geeft aan het verhaal. 'Groter dan de lucht, erger dan de zon' is een indrukwekkend boek, voor kinderen vanaf 10 jaar.

 

Bosch - Thé Tjong-Khing

Een groot formaat prentenboek zonder woorden, waarin de magische wereld van Jeroen Bosch toegankelijk wordt gemaakt voor kinderen. Dit spannende avontuur in meesterlijke illustraties is bij uitstek geschikt om het Jeroen Boschjaar te introduceren.
Verkijk je niet op het prentenboek, voor gevoelige kinderen of kinderen jonger dan 6 jaar is het waarschijnlijk te eng.