Samen, laten we aardig zijn voor elkaar - Axel Scheffler

samenAchtendertig aardige illustratoren schonken ieder een tekening voor dit inspirerende boek. Van Quentin Blake, Britta Teckentrup en Ole Könnecke tot Rotraut Susanne Berner, Ingrid Godon en Gerda Dendooven, omdat ook zij allemaal vinden dat we aardig moeten zijn voor elkaar – want als we aardig voor elkaar zijn, wordt de wereld mooier. Axel Scheffler schrijft in het voorwoord van dit boek: "Op dit moment lijkt de wereld meer verdeeld dan ooit, maar ik ben er met hart en ziel van overtuigd dat we door gewoon aardig te zijn – door ons vrijgevig, open en meelevend te tonen – voor onze kinderen een vredige en welvarende wereld kunnen achterlaten.'
Iedere illustrator heeft een tekening gemaakt bij een manier om aardig voor elkaar te zijn. Dat kan iets kleins zijn: even naar iemand lachen, naar iemand luisteren die het moeilijk heeft, iemand knuffelen die verdrietig is – maar ook iets groots: nieuwe mensen in je buurt verwelkomen en als iedereen zegt dat het land, de stad, de straat te vol is, durven zeggen: jij bent ook welkom.

 

 

 

Zoek! - Saskia Halfmouw

zoek

WAF! Een heerlijk kijk- en zoekboek vol hondengrapjes. Zoveel honden, zoveel baasjes. Lach om hoe ze op elkaar lijken of juist om hoe verschillend ze zijn. Bij elk koppel kun je een klein verhaaltje bedenken. Volg de honden door de winkelstraat, van hondentrimsalon tot slager, door het atelier van de hondenfotograaf, langs de bios waar alleen maar hondenfilms draaien, dwars door de hondenshow, langs de galerie vol hondenkunst, door het hondenhotel, over de brug, naar een speelveldje... Daar is de dief!

 

 

 

 

Een olifant in de bus – Marjet Huiberts & Barbara de Wolf

Een olifant in de busJip zit in de bus als er een olifant instapt. De buschauffeur had hem nog zo gewaarschuwd, maar de olifant blijft steken tussen de deuren, en niemand krijgt hem ertussenuit wat ze ook proberen. Zo kan de bus natuurlijk niet verder rijden. Maar Jip moet wel op tijd op school zijn.... Heel grappig prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Met grote sfeervolle gekleurde illustraties, waar je af en toe goed op moet kijken om te zien wat er te zien is. De illustraties vertellen grotendeels het verhaal. Het boek heeft weinig tekst en is eenvoudig geschreven. De humor in het boek zorgt voor veel lachende gezichten bij zowel ouders als kinderen!

 

 

 

Julian is een zeemeermin - Jessica Love

Julian is dol op zeemeerminnnen en wil er graag zelf eentje zijn. Als zijn oma gaat douchen, verkleedt hij zich. Zij lijkt te schrikken van zijn outfit, maar komt later terug met een parelketting. Ze neemt Julian mee naar een echte zeemeerminnenparade.

Dit bijzondere prentenboek over gender is vrolijk en lief: oma accepteert Julian en stelt geen vragen. Het boek bevat weinig tekst, maar de tekeningen en vooral de gezichtsuitdrukkingen bieden heel veel aanknopingspunten om met elkaar te praten. Vanaf ca. 4 jaar.

 

 

Hoe groot is de baby?- Smriti Prasadam-Halls

hoe groot is de babyMet een baby op komst hebben kinderen die een broertje of zusje krijgen een heleboel vragen. Deze 9-maandengids bespreekt elke maand van de zwangerschap en helpt de toekomstige grote broer of zus, zich betrokken en blij te voelen.  Voor elke maand van de zwangerschap zijn er enkele weetjes en een doe-opdracht. En in elk maand wordt de grootte van de baby vergeleken met bv. een snoepje (2 maanden). Met kleurrijke illustraties van Britta Teckentrup. Vanaf ca. 3 t/m 6 jaar. 

 

 

 

De muur in het midden van het boek - Jon Agee

De muur in het middenEr staat een muur in het midden van het boek. Gelukkig maar. Want aan de andere kant van de muur woont een monster. Deze kant van de muur is veilig. Aan de andere kant van de muur wonen gevaarlijke beesten. Aan deze kant van de muur is het veilig... toch?

Leuk en grappig boek over monsters, spanning en angst voor kinderen én volwassenen..!

 

 

 

 

Dit is mijn papa! - Mies van Hout

ditismijnpapaIn dit vrolijke kartonboekje van Mies van Hout worden peuters op elke dubbele pagina getest door een jong dier. Ze moeten de vraag "Wie is mijn papa?' beantwoorden en de juiste papa bij het jonge dier aanwijzen. Soms is het een strikvraag: de vier mogelijke vaders zijn allemaal anders, maar hebben ook allemaal iets weg van het jonge dier. De volgende pagina, waarin vader en kind gezellig samen zijn, biedt het verlossende antwoord. Vanaf ca. 2 jaar

 

 

 

Wat eet een miereneter? – Ross Collins

Wat eet een miereneterWat eet een miereneter? vraagt de Miereneter zich af wanneer hij honger krijgt en vergeten is wat hij eigenlijk lekker vindt. Hij gaat langs bij allerlei andere dieren om zijn vraag te stellen. Maar daar wordt hij nog niet veel wijzer van. Als hij bij een mierenhoop komt weet hij het ineens weer....Maar wat vinden de mieren daarvan? Een grappig prentenboek met een verrassend einde. Met sfeervolle illustraties goed passend bij het verhaal doorlopend over een dubbele pagina. Weinig tekst; duidelijk leesbaar. Vanaf ca. 4 jaar.

 

 

 

Het konijn, het donker en de koektrommel – Nicola o’Byrne

het konijn het donker en de koektrommelKonijn is zoals veel kinderen bang voor het donker. Op een avond is konijn nog lekker aan het spelen en wil hij niet naar bed. Met een trucje vangt hij het donker in zijn koektrommel. Dat is fijn! Het donker kan hem niet meer bang maken, konijn hoeft niet te gaan slapen en samen met alle dieren kan hij buiten blijven spelen!

Het donker blijkt heel erg aardig en na een tijdje ontdekt het inmiddels vermoeide konijn dat het donker toch wel belangrijk is.

Nicola o’Byrne heeft al verschillende fantasierijke boeken op haar naam staan. Ook dit boek is weer erg de moeite waard. Naast het mooie verhaal, dat voor alle kinderen herkenbaar is, bevat het prachtige tekeningen en een hele mooie kijkplaat met een grote uitvouwbare sterrenhemel.

 

 

Het Waterschaap - Annelies van Uden

waterschaapOnze collega Annelies van Uden schreef de tekst voor dit prachtige prentenboek en John Rabou maakte de mooie illustraties.

Het schaap Manfred kijkt naar de eendjes in het water. Hij droomt ervan ook te kunnen zwemmen. Niet gewoon pootjebaden, maar echt zwemmen. De andere schapen waarschuwen hem dat dit veel te gevaarlijk is. Maar Manfred kijkt weer naar de eendjes: Zij kunnen het toch ook? Zou Manfred de sprong wagen?

 

 

 

 

 

Paco en de Afrikaanse muziek - Magali Le Huche

pacoEen verhaal waar muziek in zit! Paco gaat met zijn vriend Bakary naar Afrika
en leert prachtige instrumenten kennen.Tijdens hun reis horen ze Afrikaanse muziek, uitgevoerd door muziekinstrumenten als de sanza, djembés, balafon en oed. Een muzikale reis alsof je zelf in Afrika bent geweest. In deze reeks 'Geluidenboekjes' verschenen meerdere delen over Paco en muziek.

Welterusten allemaal – Chris Haugthon

Welterusten allemaal' is een prachtig prentenboek van Chris Haughton, bekend van 'Mama kwijt' (Prentenboek van het Jaar 2012). Deze uitgave is gemaakt van stevig karton.

De zon gaat onder en alle dieren in het bos zijn slaperig: de muizen, de konijnen, de herten en zélfs de grote beer. Eentje is er alleen nog lang niet moe, en dat is de kleine beer. 'Wil je spelen?' vraagt hij aan alle dieren. Maar nee, daar hebben ze echt geen puf meer voor. Is de kleine beer eigenlijk niet stiekem toch wat slaperiger dan hij denkt? Zijn oogjes vallen steeds verder dicht, totdat... de maan hoog aan de hemel staat. En raad eens wie we dan tussen de sterren zien?

 

 

Gestrikt! - Milja Praagman

Toetje wil schoenen met veters, maar van haar vader moet ze dan eerste leren strikken. Dat doet ze met groeiend succes: de veters van haar ouders knoopt ze nog aan elkaar, maar die van de meester op school, de burgemeester en de koning gaan steeds beter! Toetje leert zelfs zo goed strikken dat ze er een boef mee vangt, in de enorme schoen van een reus. Als beloning schenkt de koning haar een schoen met gouden veters.

'Gestrikt!' is een grappig verhaal, met de kleurrijke illustraties die we kennen van Milja Praagman (Nog 100 nachtjes slapen, Pas op!, Ontbillenbijt). Bijzonder is dat het boek aan de voorkant echte veters heeft, waarmee kleuters het strikken ook zelf kunnen oefenen. Erg motiverend.

 

 

Gewoon zoals je bent – Jonny Lambert

Olifantje Kleine Snuf heeft moeite om netjes in de olifantenrij te blijven lopen. Hij ziet zo veel dieren die er anders uitzien en eigenschappen hebben, die hij niet heeft. Hij wil ook wel zulke mooie puntige prikhoorns als een gnoe, lange steltpoten als een giraf, of een gespikkelde vacht als een cheeta. Telkens als hij er om vraagt, krijgt hij te horen 'Nee, blijf in de rij!'. Uiteindelijk ervaart Kleine Snuf dat ook hij unieke eigenschappen heeft, en dat zijn grote flaporen en spetterende slurf ook heel mooi zijn. Leuk verhaal, met sfeervolle illustraties waarop veel te zien is. Meer dan in de tekst genoemd wordt. Het herhalingsaspect nodigt uit tot interactie en tot een gesprek met peuters over welke dieren welke eigenschappen hebben.

 

 

 

Moppereend - Joyce Dunbar en Petr Horáček

Eend is mopperig. Ze kan vandaag niet zwemmen en ze heeft niemand om mee te spelen. Een klein grijs wolkje verschijnt boven haar hoofd en volgt haar overal. Eend gaat naar hond. Maar hond wil een spel doen dat eend niet leuk vindt. Het wolkje boven eend wordt groter. Ook varken wil niet doen wat eend wil. Het wolkje groeit. En ook haan, konijn en de andere dieren zorgen dat de wolk boven het hoofd van eend verandert van een klein wolkje in een grote donkere wolk. Dan gebeurt er iets vreemds...

 

Prachtig getekend prentenboek voor kleuters waarin de thema's emoties, boosheid en vriendschap op een mooie manier belicht worden.

 

Boer Boris en de olifant - Ted van Lieshout

Op een ochtend komt zusje Sam aanlopen met een dier dat Boer Boris nog nooit gezien heeft op zijn boerderij: een olifant. Sam beweert bij hoog en laag dat ze al vriendschap met de goeiige lobbes heeft gesloten - en ze wil hem dus houden. Boer Boris is het daar niet mee eens en stuurt de olifant weg. Een olifant hoort toch niet thuis op een boerderij? Maar daar laat de slimme Sam het niet bij zitten. De olifant is per slot van rekening haar nieuwe beste vriend.

 

 

 

Robot zoekt een vriend – Harmen van Straaten

Robot is verbouwereerd als hij een tekening krijgt van een rood hart met de tekst 'Ik ben op jou' eronder. Hij gaat op onderzoek uit, maar Opwindmuis houdt van Konijn. Ook Piraat is niet de afzender, want die houdt van goud. Hij vraagt aan Pop of zij de afzender is. Als hij van haar hoort dat robots geen hart hebben, zit hij in zak en as. Goudvis heeft een briljant idee: Robot moet zelf een hart maken. Dat lukt, hij heeft nu een hart dat klopt en trilt. Dan komt er een nieuwe brief met een hart erop. Als hij zich omdraait...

Kartonboek in groot, staand formaat. Er zijn in totaal elf spreads. De tekst, in een groot, vet lettertype, is in donkerblauw gedrukt. Emoties, diverse geluiden en dialogen zijn gedrukt in een nog grotere en vettere rode letter. De sfeervolle, kleurrijke aquarellen zijn omgeven door veel wit, wat een mooie, rustige bladspiegel geeft. De humoristische tekeningen dragen duidelijk de handtekening van de bekende illustrator die honderden boeken illustreerde en/of schreef. Een geslaagd kartonprentenboek met een vertederende robot als hoofdpersonage, geschikt om te praten over vriendschap en verliefdheid. Vanaf ca. 3 jaar

 

Johannes de parkiet - Mark Haayema

Johannes is een grasparkiet en hij zit mooi, in zijn eigen vertrouwde kooi. Nog wel. Gijs heeft een volière gebouwd, voor Johannes, maar ook voor een heleboel andere vogels. Zebravinken, die met z'n vijven op zíjn stok zitten en vreemd zaad eten. Ara's die krijsen, diamantduiven, Chinese dwergkwartels en prachtige zijdehoenders, maar Johannes wil ze niet zien: hij is boos. Als Gijs hem dan maar terugzet in zijn vertrouwde kooi, blijkt het daar alleen een beetje saai...

'Johannes de parkiet' is een bijzonder boek over vreemdelingenhaat en vriendschap. Het prentenboek voor kinderen vanaf vijf jaar, met prachtige realistische tekeningen door wetenschappelijk illustrator Medy Oberendorff, heeft een heel duidelijke boodschap, maar doordat die via dieren gebracht wordt, is het toch geen belerend verhaal.

 

 

 Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers

Alle Schapen grazen altijd in de wei. Alle varkentjes rollen altijd in de modder. Maar er is een lammetje dat niet houdt van grazen in een witte wollen jas, maar dat liever door de modder rolt zoals een varkentje. De boer vindt het maar raar en gaat met het lammetje naar de dierenarts. Daar ontdekt hij iets raars: Is het lammetje nou een schaap? Of is het een varken?

In dit mooie prentenboek staat op een eenvoudiuge en humoristicshe manier omschreven hoe het is om anders te zijn en toch jezelf te blijven.

 
Vos en Haas feestboek - Sylvia VandenHeede

Vos en Haas organiseren een feest. Piep en Tok en Iek zijn er ook!  Een feest met eten en drinken. Iedereen lacht en praat en heeft plezier. Maar Iek niet. Iek zit onder een boom met draadjes in zijn oren. Hij kijkt naar een ding dat 'ping' zegt. 'Dat is zijn smartfoon', legt Tok uit. 'Daarmee zit hij op zijn feesboek.' Uil vindt het maar gek. Op een boek zit je niet. Daar heb je stoelen voor!

Iek laat zien wat hij doet met zijn smartfoon. Niet iedereen vind de smartfoon van Iek leuk, maar uiteindelijk wordt er toch feest gevierd. Feest met dans, muziek en lekker eten! 

Dit feestboek is net als de andere Vos en Haas boeken weer een echt pareltje. Dit boek is echter niet ingedeeld op AVI-niveau maar is uitgegegeven als voorleesboek.

 
Ik doe het lekker toch! - Milja Praagman
ikdoehetlekkertochIk doe het lekker toch gaat over Kleine Leeuw, die op een dag besloten heeft om niet meer te doen wat mama zegt. Als mama zegt dat hij zijn kleren aan moet doen, doet hij dat NIET, als mama zegt dat hij buiten zijn jas aan moet doet hij dat NIET. En hij doet buiten in de jungle lekker WEL allemaal dingen die eigenlijk niet mogen, zoals aan lianen hangen en de rivier oversteken. Als hij weer thuis is, zegt mama: je mag je bord niet leeg eten hoor! Maar Kleine Leeuw doet het lekker toch! Vanaf ongeveer 3 jaar.
 
Antonia - Anke de Vries

'Antonia' van Anke de Vries stond in de prentenboeken top tien tijdens de Nationale Voorleesdagen. Terecht, want het is een prachtig, kleurrijk boek over een sympathiek thema: pas weten wat je mist als iets weg is. Antonia zingt elke morgen de dieren in het bos wakker, maar die zijn daar niet zo blij mee. Ze zingt ook wel een beetje vals... Als Antonia genoeg heeft van het geklaag, vertrekt ze, maar dan is ineens wel erg stil. Met veertjes, takjes en bessen vermomt Antonia zich en komt ze terug naar het bos, waar iedereen haar met open armen otvangt. Tenminste, eventjes.

Anke de Vries schreef 'Antonia' ter ere van haar tachtigste verjaardag. Het kleuterprentenboek is een mooie aanleiding om met kinderen te praten over jezelf zijn en anderen accepteren. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken om verschillende vogelsoorten te introduceren.

 
De stad van Ingela

In de stad gebeurt van alles en zie je allerlei soorten mensen. Je kunt er winkelen, naar de bioscoop of naar het museum. Groot formaat prentenboek met kleurenillustraties in grafische retrostijl over het leven in de stad
'De stad van Ingela' is een prachtig prentenboek boordevol mooie design-prenten van de Zweedse ontwerpster Ingela P. Arrhenius. In dit reuzenboek kun je rondneuzen op alle mooie plekjes die de stad te bieden heeft, van het treinstation tot het zwembad. Sommige bewoners wandelen gezellig mee van pagina naar pagina. Met zoekopdrachten. Vanaf ca. 3 jaar.
 
Ha... een wipwap! – Susanne Strasser
 
Olifant stapt op de wipwap, maar in je eentje kun je niet wippen. Pinguin wil wel mee wippen en springt op de andere kant van de wipwap. Maar hij is veel te licht; de wipwap wipt niet. Aap komt erbij, Struisvogel, Giraf, Nijlpaard.... maar Olifant is heel erg zwaar, dus de wipwap wipt nog steeds niet. Wat nu? Leuk peuterboek met een stapelverhaal waarin peuters op speelse wijze kennismaken met begrippen als ‘licht’ en ‘zwaar’. Elke kleine verandering zoals een bewegende slurf kan van invloed zijn op de wipwap. Het verhaal, de taal, de geluiden en de emoties zijn keer op keer een belevenis voor peuters.
 
De Boom - Amandine Laprun
 
In dit prachtige, tekstloze prentenboek staat een grote kersenboom die het verloop van de seizoenen op een geweldige manier laat zien.

Wanneer je het boek openvouwt heeft het boek de vorm van een grote boom die rechtop kan worden neergezet. Van alle kanten kun je de boom bekijken en zo de seizoenen van het jaar bewonderen: de boom is wit in de winter, draagt bloesem in de lente, vruchten in de zomer en krijgt vervolgens prachtige herfstkleuren.
 
Sint met Fien en Milo - Pauline Oud
 
Fien en Milo staan met vlaggetjes te zwaaien in het park: Sinterklaas is in het land! Fien en Milo bereiden alles voor; ze maken een mooie tekening, en zoeken naar het juiste schoentje voor bij de schouw. Wanneer ze iets lekkers klaarleggen voor het paard, gaat het bijna mis. Zou de Sint vannacht wel komen?
 
 Natuur - Alain Gree
 
Welke dieren leven er op een boerderij en welke gewassen verbouwt een boer? Wie en wat leeft er allemaal in het bos? Wie en wat tref je aan in je eigen tuin? Hoe is het leven aan zee? Wat gebeurt er in een wei? Dit alles is te zien en te lezen in deze praktisch vierkante uitgave. Behalve weetjes zijn er zoekelementen, aanwijsopdrachten en open vragen opgenomen. De natuur is mooi en verdient aandacht en dit boek geeft alvast een nuttige aanzet daartoe. Om samen te bekijken, over te praten en de woordenschat te vergroten. Vanaf ca. 3 t/m 5 jaar. 


De grote gevaarlijke Grompel - Claire Freedman & Kate Hindley

Een typisch gevalletje onbekend maakt onbemind, dat is De grote gevaarlijke Grompel. Dit prentenboek van Claire Freedman en Kate Hindley gaat over Muis, die met zijn vrienden op zoek gaat naar de Grompel. Nog nooit heeft iemand er een gezien, maar Muis heeft een Grote Grompel Gids. Gewapend met een lamp, een touw en een cupcakeje (!) gaan ze op pad naar het griezelige huis op de heuvel. Na een spannend avontuur vinden ze de Grompel, snurkend in zijn bed. Als de dieren vluchten en van schrik uit de regenpijp vallen, blijkt de Grompel een grote zachte lieverd, die hen opvangt en mee thee gaat drinken.

De grote gevaarlijke Grompel is een spannend, grappig en lief boek, met prachtige tekeningen die een beetje aan de jaren zeventig doen denken. Het verhaal kan een aanleiding zijn om met kinderen te praten over vooroordelen, of het thema van de Kinderboekenweek 'Griezelen'. Verder heeft de Grompel een heerlijk tussenrijm: Het is nacht als ze gaan - Er is bijna geen maan - Zou de grompel al hebben gegeten? - Pak je lamp, pak je touw - Pak een cupcakeje, gauw - Want de Grompel heeft trek, zeker weten!

Kek iz tak? - Carson Ellis

Dit is het grappigste prentenboek van het afgelopen jaar, met prachtige tekeningen waarvoor Carson Ellis een Zilveren Pallet kreeg. Kek iz tak? gaat over kleine diertjes, insecten, die een plant ontdekken. In de lente is het nog een sprietje, maar al gauw wordt het een enorme plant en ontstaat er zelfs een bloem. In het najaar verdort de plant. In prachtige prenten met natuurlijke kleuren zie je zo de seizoenen voorbij gaan; niet alleen aan de plant, maar ook aan de rups die zich verpopt en de spin die zijn web bouwt.

Bijzonder aan het verhaal is dat de dieren een eigen fantasietaal spreken. Ze hebben een ladder nodig om in de plant te klimmen en roepen hun vriend Ikki: 'Ikki! We zoeknu trabladdurr!' Imme Dros, die de oorspronkelijke tekst vertaalde, zorgt ervoor dat je het verhaal moeiteloos kunt volgen, ook al versta je de dieren niet. Maar hardop snap je prima wat de dieren zich afvragen, toch? 'Kek iz tak? - Zomzun pland? - Weedk nietoor.'

 
Corderoy, Tracey - NU!

Neushoorntje Julius vindt wachten erg moeilijk. Mooi en grappig prentenboek over wachten en voorbereiding op vakantie. De kleurige illustraties nodigen uit om voor te lezen en erover te praten met peuters en jonge kleuters.

De kleine Julius heeft geen geduld. Het lukt hem niet iets uit te stellen of ergens op te wachten. Hij wil alles NU meteen. Als hij van zijn vader en moeder te horen krijgt, dat ze over enige tijd op vakantie zullen gaan, wil hij eigenlijk al meteen op reis. Gelukkig hebben zijn ouders allerlei trucjes om hem af te leiden. Dit schattige prentenboek draait om het neushoorntje Julius en zijn ouders. Niets menselijks is hun vreemd. Julius is een peuter met herkenbaar gedrag en zijn ouders weten daar goed op in te spelen. De paginagrote illustraties zijn grappig en de tekst vormt er een prachtig geheel mee. Over Julius en zijn typische peuterpubergedrag verschenen al diverse prentenboeken, onder meer 'Nee!' (over emoties en dwarsheid) , 'Waarom? (nieuwsgierigheid, de hele dag vragen stellen) en meest recent 'Meer!' (gedrag, enthousiasme)

 
 
 
 
De leeuw in de muis - Rachel Bright en Jim Field
 

Een klein muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leerte gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bedtijd voor Boo - Mandy Sutcliffe
 
Slaap lekker, Belle en Boo! Belle en Boo maken zich klaar om hun droomwereld binnen te gaan; de tanden zijn gepoetst en het nachtlampje is aan. Net als in heel veel andere kinderkamers, want het is niet alleen bedtijd voor Boo, maar ook voor alle ballerina’s, cowboys en piraten! Prachtig op rijm vertaald door Erik van Os en Elle van Lieshout. Met spotvernis op de gele maan en sterren
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kom je nog eens langs? - Philip Waechter

 

Een varkentje nodigt per flessenpost zijn vriendje uit om langs te komen. Als de fles eindelijk aan de andere kant van de baai aankomt, stapt Varkentjes vriend meteen op de fiets! 'Kom je nog eens langs?' is een sfeervol prentenboekje in zachte kleuren van de bekroonde Duitse illustrator Philip Waechter. Zijn stijl doet denken aan die van Gitte Spee of Thé Tjong-Khing. Hij vertelt het verhaal via de tekeningen en de flessenpostbrief. Door de vele details kunnen kinderen naar de illustraties blijven kijken. Een lief verhaal!

 

 

Wat een ondeugend vogeltje! – Sean Taylor


Een ondeugend vogeltje vliegt de wereld rond en elk dier dat hij tegenkomt poept hij onder: een olifant, een stier, een konijn... Maar mensen onderpoepen vindt hij het leukst om te doen! Alleen bij de beer denkt het ondeugende vogeltje niet goed na...

Grappig prentenboek met vrolijke illustraties en herhaling. Dit maakt het leuk om samen met jonge kinderen te lezen. Het onderwerp spreekt kinderen sowieso aan!

 

 
 
 
 
Suzie Ruzie in het diepe - Jaap Robben en Benjamin Leroy

Dit is alweer het derde boek over Suzie Ruzie van schrijver Jaap Robben en illustrator Benjamin Leroy.

Suzie Ruzie mag vandaag voor de eerste keer in het diepe gaan zwemmen. Maar badmeester Dikbuik heeft strenge regels en dat vindt Suzie maar lastig. Door de bameester wordt ze uit het grote zwembad gevist en in het peuterbadje gedropt. Daar is Suzie het natuurlijk niet mee eens en ondeugend als Suzie is bedenkt ze een manier om toch in het diepe bad te kunnen zwemmen...

 

 
Luuk en Lotje: Het is herfst!

 

Het is herfst! De tweeling Luuk en Lotje gaan in de tuin spelen. Tussen de blaadjes op de grond vinden ze een egeltje. Die maakt zich klaar voor zijn winterslaap, vertelt papa. Luuk en Lotje willen de egel graag helpen! Ze gaan een nestje bouwen. Zal dat lukken, denk je? Een vrolijk en eenvoudig verhaal over de herfst. Voor peuters vanaf 2.5 jaar, met de wereld rondom het kind als thema.

 

 

Boer Boris gaat naar oma - Ted van Lieshout

Boer Boris gaat naar oma is het achtste prentenboek in de succesvolle reeks van Ted van Lieshout en Philip Hopman. In dit deel gaat Boris met zijn broertje en zusje naar oma in Den Haag om wat vers fruit te bregen.

Boer Boris heeft met zijn zusje Sam en broertje Berend een hele hoop appels, peren en pruimen geplukt. Lekker hoor, maar wat moeten ze met zoveel fruit? ‘We gaan ermee,’ zegt Boris Boer, ‘naar Oma in Den Haag Die bakt van appels taarten en van peren maakt ze sap, en van pruimen maakt ze jam voor op beschuit en in de pap.’ En dus gaan ze op pad, met de trein naar Den Haag. Als ze eenmaal aangekomen zijn, blijkt Oma niet het lieve oude vrouwtje dat de lezer had verwacht!

 

Speuren naar patronen: welk patroon hoort niet thuis in het plaatje? - Hvass&Hannibal

Dingen en dieren met stippen, met strepen, met stekels, spiraalvormig, gespikkeld, kronkelig en wuivend: in 'Speuren naar patronen' worden peuters aangezet om goed te kijken. Behalve het benoemen van wat er allemaal te zien is, moet ook iets worden aangewezen wat er niet bij past. Een gestreepte kikker tussen alle gevlekte plaatjes bijvoorbeeld. Daarbij leert het kind aardig wat nieuwe begrippen. ‘Spiraalvormig’ zou je niet direct aan een peuter leren, maar door het zien van de verschillende varianten ontstaat er wel begrip.
Dit stevige, langwerpige boek heeft rechts tabbladen om het gezochte begrip snel te vinden. Het is mooi vormgegeven met natuurgetrouwe afbeeldingen in frisse, heldere kleuren. Achterin staat nog een extra uitdaging in de vorm van een plaat met al bekende figuren uit het boek met één nieuwe ertussen: zoeken maar! Een uitdagend boek voor twee jaar en ouder.

 


Hennie de Heks' spookhuis - Paul Korky

Tijdens haar middagdutje schrikt Hennie de Heks wakker van een harde knal. Ze springt op en verliest haar bril. De bloemenvaas ligt aan diggelen en even later vallen de gordijnen en de kroonluchter op de grond. Het spookt! Hennie zoekt in haar toverboek naar een spreuk om het huis spookvrij te maken. Maar zal dat wel goed gaan zonder haar bril? Hennie de heks' spookhuis is een grappig 'spookverhaal' vol chaos en misverstanden. Het boek is royaal geïllustreerd met fantasievolle, bonte kleurenillustraties en verschillende lettertypen. De serie over Hennie en haar zwarte kat Helmer valt vooral bij kleuters in de smaak.

 

 

 

Adila waar ben je – KEES / Marjolein Witte en Maaike Kramer


Adila moet plotseling vluchten uit haar land. Haar vader is kwijt, maar samen met haar moeder, broer en zus vlucht Adila naar Nederland. Daar gaat ze wonen in een asielzoekerscentrum en droomt ze van een huis. Een veilige plek voor haar en haar familie. Het boek is drietalig, Nederlands, Engels en Arabisch.

In dit drietalige prentenboek wordt op zeer toegankelijke wijze verteld over het leven van vluchtelingenkinderen. Het is samengesteld door kunstcollectief KEES in samenwerking met de kinderen en ouders van asielzoekerscentrum Zeist. De tekeningen, gemaakt door de kinderen, zijn geïntegreerd in de illustraties. In het prentenboek wordt het verhaal verteld van Adila die moet vluchten, en die in Nederland in een azc komt te wonen waarna zij en haar gezin lang op een huis moeten wachten. Het verhaal van Adila beschrijft op voor kinderen aansprekende wijze hoe het is om te vluchten en om zo ontworteld en in onzekerheid te moeten leven. De speelse tekeningen in zwarte lijnen zijn losjes met waterverf ingekleurd. Er is gebruikgemaakt van een verschillende lettertypen en -groottes in wisselende kleuren. Het terugkerende zinnetje 'Adila waar ben je?' stimuleert het interactief voorlezen. De tekst in dit boekje is zowel in het Nederlands, Engels als Arabisch. Een zeer bruikbaar prentenboek om thuis en op school te gebruiken bij lessen en gesprekken over vluchtelingen, vanaf ca 4 t/m 6 jaar.

Suzie Ruzie en de stinkvinger - Jaap Robben en Benjamin Leroy

Suzie Ruzie en Hond spelen een spelletje. Het heet 'Raad eens wat je ruikt'. Suzie moet een blinddoek om, maar ruikt zonder moeite die gele bloem met die gekke naam, mama's dure crème of een taart. Dan is Hond aan de beurt en houdt Suzie een stinkvinger onder zijn snuffelneus. En die ruikt niet naar die vieze kaas in de koelkast of een schimmelperzik, maar naar...
Suzie Ruzie en de stinkvinger is een heerlijk vies, stout en grappig boek voor peuters en kleuters. Die zullen griezelen en giechelen om de ontknoping. Op de vrolijke tekeningen van Suzies rommelige huis is van alles te ontdekken. Gelukkig maakten Jaap Robben en Benjamin Leroy meteen ook al Suzie Ruzie en het schaartje.

 

Orion en het donker – Emma Yarlett


Dit boek gaat over Orion. Orion is voor heel erg veel dingen bang. Hij is bang voor spinnen, monsters, honden, schuurtjes, wespen en meisjes. Maar het aller bangste is Orion voor het donker. Orion heeft van alles geprobeerd om over zijn angsten heen te komen, maar niets heeft geholpen...

Tot op een dag het donker bij Orion naar binnen valt. Het donker gaat met Orion op avontuur en hij ontdekt hoe vriendelijk hij is!

Dit mooi vormgegeven prentenboek is geschikt voor alle kinderen die wel eens ooit bang zijn (geweest) vanaf 4 jaar.

Ik heet geen Scheetebeetje! – Sean Taylor / Kate Hindley

 Hoe zou jij je voelen als je als volwaardige hond door je baasje 'braaf gotenschijtertje' wordt genoemd? Als je hartvormige Mini Puppy Koekjes te eten krijgt en tot overmaat van ramp in een handtas wordt gestopt na het boodschappen doen?

‘Ik mag dan klein zijn, maar ik ben niet een van die stomme hondjes.

Ik ben niet kroezelig... of poezelig... of gestoord.

Dus ik begrijp niet waarom mijn baasje me niet als een gewone hond behandelt.’

 
De beer en de piano – David Litchfield

Op een dag vindt een beer een piano in het woud. Na een tijdje speelt hij de mooiste muziek. De beer gaat naar de stad en wordt wereldberoemd. Toch knaagt er iets: hij mist zijn vrienden in het woud en zou dolgraag weer voor hen spelen. Zouden ze wel blij zijn als hij terugkeert?
Een prachtig, sfeervol prentenboek met ontroerende illustraties in warme kleuren. Vanaf 4 jaar. Ook goed te gebruiken in hogere groepen bij de thema’s: Talenten, Vriendschap, Muziek.

Als beer de piano vindt in het woud is hij nog te klein om er op te spelen. Er komt een lelijk geluid uit. Hij gaat steeds terug naar het instrument en op de tekeningen zie je hem groeien, tot hij groot genoeg is om prachtige muziek uit de piano te toveren. Zijn soortgenoten komen luisteren naar zijn concerten en ook toevallige wandelaars horen hem spelen. Zij halen hem over om mee te gaan naar de grote stad.
Beer weet dat zijn vrienden hem zullen missen, maar hij is nieuwsgierig naar het stadsleven. En hij wordt niet teleurgesteld. Beer leidt algauw het leven van een heuse superster, met concerten in uitverkochte zalen, ‘platen die iedereen wil hebben’ en een heuse wereldtournee. Toch knaagt het gemis, wat sterk verbeeld wordt in prenten van een eenzame beer, starend naar de nachtelijke hemel. Het zijn opvallend sobere prenten, die melancholie en eenzaamheid voelbaar maken.
Beer keert terug naar het woud waar hij ontdekt dat zijn vrienden niet boos op hem zijn, maar juist trots. 'De beer snapt dat het niet uitmaakt hoe ver hij gaat of hoelang hij wegblijft. Zijn vrienden zullen er altijd voor hem zijn en hem vanuit de verte volgen.'

De bijzondere prenten maken het boek zeer de moeite waard. De illustrator heeft duidelijk oog voor details en weet de sfeer buitengewoon goed te treffen. Dit prachtige prentenboek nodigt uit om veel vaker dan één keer te lezen en te bekijken.

Hier woon ik - Fiep Westendorp

Zal ik je mijn huis laten zien? In het huis woont Fiep met haar broertje. Fiep neemt je mee door haar hele huis en laat je alle kamers zien van de keuken tot de zolder. Een erg leuk en mooi kijkboek. De illustraties in de bekende Fiep Westendorp stijl zijn warm van kleur en er valt veel op te zien voor de peuters waar dit boek voor is bedoeld. Een boek om steeds opnieuw te pakken en te bekijken.