Op zondagmiddag 17 maart 2013 verzorgde Rutger Bregman de zesde en laatste lezing in de jaarthemareeks ‘Echte Waarde(n)’.

Rutger Bregman bindt in zijn boek Met de kennis van toen : actuele problemen in het licht van de geschiedenis de strijd aan met politici, columnisten en anderen die het verleden steeds voor hun karretje willen spannen. Bovendien kan men van het verleden wel degelijk iets leren. Bregman gaat op zoek naar de echte eyeopeners die het verleden biedt. Hij houdt zich meest bezig met actuele onderwerpen, die hij in het juiste historische perspectief wil plaatsen. Dit zijn onderwerpen zoals het populisme, het poldermodel, de VOC-mentaliteit en nog vele andere problemen waarmee de huidige Nederlander te maken heeft.
De actualiteit overheerst toch wel enigszins. De soms ironische stukjes zijn af en toe gewaagd en zullen gevestigde historici soms de wenkbrauwen doen fronsen. Bovendien ontkomt ook Bregman, ondanks al zijn pretenties, niet aan het feit dat het gebruik van het verleden altijd enigszins selectief en subjectief is. We zullen nog veel van deze jonge, veelbelovende historicus horen.
Brugman schrijft en spreekt voor allen die zich boven de waan van de dag willen verheffen en actuele vraagstukken in een historisch perspectief willen plaatsen.


Youtube - Rutger Bregman (maart 2013) (10:40)


 

Terug naar thema "Echte waarde(n)"

Terug naar Themareeks op Zondag