Expositie gedichtenbundel Wakker Vallen

Expositie gedichtenbundel Wakker Vallen
Eindigend op Zo 10 Feb 16:00


Beeldende expositie gedichtenbundel 'Wakker vallen' van Els de Groen in de Bibliotheek Oss tijdens de openingstijden te zien van dinsdag 8 januari tot en met zondag 10 februari 2019.


Wakker vallen…“Prachtig”, zo vat Wim Daniëls het nieuwste boek van Els de Groen samen.

Els de Groen
Auteur Els de Groen debuteert In Wakker vallen als dichter én als schilder, want naast de 84 gedichten bevat het boek meer dan dertig olieverfschilderijen van de auteur zelf, die allen in de bibliotheek van Oss te zien zullen zijn. Op haar dertiende verhuisde Els van Den Haag, waar haar ouders een fietsenwinkel hadden, naar het Brabantse Grave. Daarna woonde, werkte of studeerde ze in Boxtel, Den Bosch, Eindhoven, Waalwijk, Tilburg, Sprang en Oss.

Zoals ze als kind vaak verhuisde, zo zou ze als volwassene ver en veelvuldig reizen. Meestal om informatie voor haar boeken te verzamelen. Els was ooggetuige van de politieke omwentelingen in de Sovjet-Unie en de landen in Oost-Europa, reisde door Joegoslavië tijdens de Balkanoorlog en nam haar intrek in een Bulgaars getto om het dagelijks leven van bewoners te kunnen beschrijven. Vanwege haar kennis van Oost-Europa werd haar gevraagd zich te kandideren voor het Europees Parlement. Ook die wat cynische periode, waarin ze o.a. Gaza en de Westbank bezoekt, vind je terug in gedichten.
Toch is Wakker vallen geen somber boek. Het gaat over dagelijkse en heel herkenbare dingen, ver weg maar ook dichtbij. En het is een uitbundig spel met de taal. Britten en Fransen vallen verliefd (fall in love, tombent amoureux), Nederlanders vallen in slaap. Wakker vallen doet niemand. Waarom eigenlijk niet? Waarom sluiten we vriendschap als we openen bedoelen? En waarom is vogelvrij allerminst vogelveilig? Taal is boeiende materie. Wie de woorden ook maar een tikje kantelt, verandert het perspectief en daarmee zijn kijk op de wereld.

Lezing
Op donderdag 31 januari draagt Els de Groen in de Bibliotheek Oss voor uit de bundel Wakker vallen. Ook aanwezig die avond is Gert-Jan van der Steen, de Osse grafische vormgever met wie Els nauw samenwerkte. Zangeres, liedjesschrijfster en gitarist Dineke de Velde Harsenhorst, verweeft haar liedjes nauw met de teksten van Els.

 

Geef een beoordeling

Deel deze activiteit met anderen