Jan Juffermans is zijn hele werkzame leven al bezig met het thema duurzaamheid. Op zondagmiddag 21 december spreekt hij over dit onderwerp tijdens de derde lezing in de Blikopener Speciaal serie “De latten verleggen”, die georganiseerd wordt door BasisBibliotheek Maasland, in samenwerking met het Brabants Dagblad en Cultuurpodium Groene Engel. Klik hier voor een artikel in Trouw van 11 december: De aarde trekt het niet meer.

De lezing vindt plaats in de Groene Engel, van 14.00 tot 16.00 uur. Aansluitend is er in het café gelegenheid tot napraten.

Kaarten kosten €8,- en zijn verkrijgbaar en te reserveren bij Bibliotheek Oss en de Groene Engel.  Leden van BasisBibliotheek Maasland krijgen, op vertoon van hun bibliotheekpas, €3,- korting en betalen €5,-. Reserveren van kaartjes is ook mogelijk in alle vestigingen van BasisBibliotheek Maasland en bij boekhandel Derijks.

Jan Juffermans (1945) is beleidsmedewerker van de Kleine aarde in Boxtel. Hij zal vooral ingaan op het fenomeen van de mondiale voetafdruk. Juffermans is verantwoordelijk voor het Centrum voor een duurzame levensstijl binnen de Kleine aarde. Hij heeft de laatste veertig jaar alle ups en downs binnen de milieubeweging meegemaakt.

Een belangrijke inspiratiebron voor Juffermans was en is Gandhi, die eens zei dat “de aarde voldoende voortbrengt voor ieders behoeften, maar niet voor ieders hebzucht”. Al in 1948 betoogde Gandhi, dat India, dat toen zelfstandig werd, niet de ontwikkeling ging nastreven van die van Engeland, omdat dat de aarde zou uitputten.
Nu, met de economische opkomst van China, wordt gevreesd dat alle Chinezen  onze – comfortabele - leefstijl zouden willen overnemen. Dat zou een regelrechte ramp zijn voor de aarde en voor iedereen. Jan Juffermans vraagt aandacht voor deze problematiek. In zijn lezing zal hij betogen dat de latten al veel eerder verlegd hadden moeten worden.
Anderzijds lijken we nu aan de vooravond te staan van decennia waarin we écht sommige latten gaan verleggen. Hoe kijkt Juffermans terug en vooruit? Is hij pessimistisch? Optimistisch? Skeptisch? Cynisch?
Tijdens deze middag spreekt hij zich hierover uit.