Jongeren en de Bibliotheek
De jongere heeft de bibliotheek vooral (her)ontdekt als plaats om te kunnen verblijven. Of dat nu is om huiswerk te maken, gratis Wifi of gewoon een plek om te mogen zijn. Ze komen in steeds grotere getalen.

Lezen - online en offline
De Bibliotheek heeft een aantrekkelijke collectie young adult boeken. Een collectie die de laatste jaren is uitgebreid en waar ook de online wereld een grote rol bij heeft gespeeld, vooral in de vorm van communities. Als bibliotheek zijn we daar blij mee. Graag willen ook onze diensten aanbieden aan jongeren en voorkomen dat ze moeite krijgen met de benodigde digitale- en informatievaardigheden. Maar we gunnen ze ook het plezier van lezen; in het leven kruipen van een ander bijvoorbeeld, waardoor ook jezelf beter leert kennen, genieten van mooie teksten, fantasie. Even afstand nemen van de dagelijkse werkelijkheid.

Hoofddoelen
Het jongeren- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek Uden kent daarom twee hoofddoelen:
- leesbevordering
- mediawijsheid

Leesbevordering
Leesbevordering is een belangrijke cultuur-politieke opdracht. Plezier in lezen moet met het oog op ontspannend en functioneel lezen gestimuleerd blijven. De “ontlezing” in de samenleving moet worden tegengegaan. Leesbevordering richt zich op de lees- en taalvaardigheid van kinderen en jongeren. De bibliotheek wil op laagdrempelige wijze het leesplezier en de leesvaardigheid van jongeren vergroten. Het gaat daarbij ook om het inlopen van taalachterstanden en het stimuleren van hun taalontwikkeling en woordenschat.

Mediawijsheid
Mediawijsheid duidt op het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee jongeren zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderende en fundamenteel gemedialiseerde wereld.

Voor het onderwijs werkt de bibliotheek ondersteunend en verrijkend. Onder de mediawijze functie van de bibliotheek vallen alle activiteiten die het aanleren van vaardigheden en kennis tot doel hebben, maar vooral ook bewustwording en kritisch leren kijken naar het eigen handelen. Doel is bibliotheekgebruikers en gebruikersgroepen in de gelegenheid te stellen op laagdrempelige wijze zich mediawijsheid eigen te maken, kennis en vaardigheden aan te leren op diverse gebieden, de weg te leren in de dienstverlening van de bibliotheek en (in geval van leerkrachten in het onderwijs) ondersteund te worden bij eigen media-activiteiten.

Samenwerking met onderwijs
Voor alle samenwerkingen met het Voortgezet Onderwijs maakt de Bibliotheek Uden een persoonlijk aanbod op maat. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Evi Savelkouls, Specialist Jongeren en Volwassenen van de Bibliotheek Uden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.