mvdg2017 fb omslagfoto17 421390043.png9B3B164A0EA77A80ADB3E18235090F64
De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?

Altijd al 50% maar toch ook niet
Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Zij/Hij
Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaan wij op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman: oktober 2019 draagt het thema Zij/Hij.

Heel oktober 2019
De Maand van de Geschiedenis vindt jaarlijks plaats van 1 oktober tot 31 oktober. Het is het grootste historische evenement van Nederland: honderden instellingen organiseren speciale activiteiten rond het thema van de Maand.

Niet schrikken mama
Alma en Marita Mathijsen schrijven het essay ‘Niet schrikken mama’. Tijdens de Maand van de Geschiedenis is het essay voor € 3.50 te koop in de boekwinkel.

Gratis magazine
In de Noord Oost Brabantse Bibliotheken is vanaf 1 oktober het gratis Maand van de Geschiedenis magazine verkrijgbaar met achtergrondinformatie over het thema en een selectie van activiteiten.

Lees meer over Zij/Hij
Bent u op zoek naar mooie boeken met het thema Zij/Hij?
In de bibliotheken staan collectiepresentaties klaar.

www.maandvandegeschiedenis.nl