Sinds januari 2017 wordt in De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel op de eerste vrijdagavond van de maand Luistercafé Noordkade gehouden.

Bibliotheek en de Noordkade organiseren een avond waar eer betoond wordt aan een grote muziekheld: man, vrouw of een groep. Incidenteel staat ook een genre, stijl of onderwerp centraal.

Op vrijdag 8 september 2017 werd een nieuw element aan de formule toegevoegd: A story about a song. Een verhaal over een liedje. Na het voorlezen van de column wordt het bewuste liedje gedraaid en kunnen bezoekers de tekst meelezen.

 

A story about a song
Vaak stellen teksten van liedjes niet zo veel voor (Ob-La-Di, Ob-La-Da, alhoewel, verzin het maar eens!), maar er zijn ook liedjes die enige toelichting of duiding behoeven. Waardoor de waardering voor de grootsheid van zo'n mini-kunstwerkje kan toenemen. Over dat soort liedjes gaan deze columns.

De titel is een parafrase van een bijzonder 'liedje'. Feitelijk is het geen liedje, maar een verhaaltje uit een bijzondere 'documentaire' van Laurie Anderson: Heart of a dog.

Lolabelle
Deze Amerikaanse kunstenares, muzikant én verhalenverteller haalt in deze 75 minuten durende film (uit 2015) herinneringen op aan drie dierbare overledenen: haar moeder, een kunstvriend en ... haar hondje Lolabelle.

Niet aan haar in 2013 gestorven echtgenoot Lou Reed; alhoewel hij tijdens het lopen van de credits wel te horen is (Turning time around) van zijn in 2000 verschenen cd Ecstasy).

De soundtrack duurt even lang als de film en bevat alle muziek en door haar uitgesproken, prachtig vertelde verhalen. Een van de 'songs' van die cd is A story about a story. Een verhaal over een verhaal.

Oppoetsen
Kern van dat verhaal is dat Laurie zich op zeker moment - vele jaren na een vervelend periode uit haar jeugd - realiseert dat iedereen doorlopend verhalen maakt van dingen die in het verleden zijn gebeurd. Dingen oppoetst. Niets mis mee, maar ze realiseert zich dat je zo'n verhaal steeds een beetje aanpast, mooier, sexier maakt maar dat je tegelijkertijd ook dingen weglaat.

Kern van dit verhaal is wat mij betreft dat (a) mensen verhalenvertellers zijn en (b) zichzelf doorlopend voor de gek houden over wat er écht ooit is gebeurd.

Het is kortom maar 'een verhaal',  en heeft weinig tot niets met de realiteit te maken. Ik schreef eerder over deze bijzondere film/soundtrack: He said: So? (mei 2016). 

In die geest moet u deze columns lezen.

Uw verbeelding voeden
Het is maar 'n kijk op een liedje. Het staat u vrij er zelf uw gedachten op los te laten. Anderzijds. Wellicht brengen deze columns bij u gedachten over (wellicht) heel iets anders op gang. Prima. Doe er uw voordeel mee. Kunt u er zelf een (ander) verhaal omheen bouwen.

Een column heeft trouwens meestal geen relatie met de artiest die tijdens een bepaalde editie van Luistercafé Noordkade centraal staat.A story about a song

Vrijdag 8 september 2017 - Nagekomen liedje over Set me free van The Unthanks van de cd Diversions : vol. 4 The songs and poems of Molly Drake (Rabble rouser 2017)

Vrijdag 6 oktober 2017 - Eerste versie over The ballad of Mary Magdalen van Richard Shindell van de cd 13 songs you may, or may not have heard before (Amalgamated balladry 2011)

Vrijdag 3 november 2017 - Hard times over Odessa van Sam Baker van de cd Pretty world (Blue LimeStone 2007)

Vrijdag 5 januari 2018 - Describing a picture of eyes finally closing over Couldn't call it unexpected no. 4 van Elvis Costello van de cd Mighty like a rose (Warner 1991)

Vrijdag 2 februari 2018 - Train a comin' over Hobo's lulaby van Billy Bragg & Joe Henry van de cd Shine a light (Cooking vinyl 2016)

 Vrijdag 2 november 2018 - Rust over Rust van Björn van der Doelen van de cd De cowboy, de outlaw, de sheriff en de hoer (Val allemaal maar kapot, ik doe het zelf records 2017)

Vrijdag 5 april 2019 - A pretentious boy over David Bowie (Joost de Vries en pretentie)

vrijdag 6 december 2019 - Liefde laat ons nooit in de steek over Carole King (een liedje uit de biopic Grace of my heart uit 1996)

(donderdag 7 september 2017- )
Hans van Duijnhoven

Homepage Luistercafé Noordkade