Eén maand, één thema, drie boeken    

Van 1 tot en met 30 november 2016 vindt de campagne Nederland Leest plaats. Dit jaar staat niet één boek centraal maar een thema, en wel: democratie.

Bibliotheekleden kunnen na het geven van hun mening over het functioneren van de lokale democratie kiezen uit drie boeken:
- Heer van de vliegen van William Golding
- Liefde en schaduw van Isabel Allende
- Morten van Anna Levander

Niet alleen lezen, maar ook stemmen, meedoen
Leden van de bibliotheek worden verzocht in een stemhokje een stembiljet in te vullen en te deponeren in een stembus. Het stembiljet is bedoeld om inzicht te krijgen hoe in onze regio gedacht wordt over het functioneren van de lokale democratie. De resultaten van de stemming worden als input gebruikt voor het debat over het functioneren van de lokale democratie in de diverse gemeenten. Aan het eind van de campagnemaand wordt per gemeente een overzicht van de stemming bekendgemaakt.

Ons ideaal is dat dit najaar in de regio Noord Oost Brabant als het ware de temperatuur wordt opgenomen: hoe staat onze lokale democratie er voor? En wordt er in verschillende plaatsen over gesproken. En u kan en mag meedoen!

Over de campagne
Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne, zij werd voor het eerst georganiseerd in 2006. Tot en met 2015 stond tijdens de campagne één boek centraal, mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

De rol van de bibliotheek is de laatste jaren veranderd; meer dan ooit is het een centrum van ontmoeting en debat. De campagne Nederland Leest verandert mee, zij draait niet langer om één boek, maar om meningen.
De campagne wil Nederland niet alleen aan het lezen zetten, maar ook aan het debatteren.

Drie debatten
In november organiseren de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken drie debatten over het functioneren van de lokale democratie.
* In Veghel staat het debat in ‘klare taal’ in het teken van de aanstaande verkiezingen in Meijerijstad.
* In Oss en Uden gaat het debat over het functioneren van de lokale democratie én enkele lokale thema’s.

Hoe verkrijgt u een exemplaar van een van de drie boeken?
Tijdens Nederland Leest kunnen volwassen leden van de bibliotheek gratis één exemplaar in hun eigen vestiging afhalen. Uiteraard zolang de voorraad strekt. U kunt kiezen uit een geheide klassieker; een mooi liefdesverhaal of een lekkere thriller. Voor ieder wat wils!

Dit jaar kan het exemplaar alleen afgehaald worden bij de klantenservice. Een bibliotheekmedewerker zal u verzoeken een stembiljet in te vullen. Bedoeld om een beeld te krijgen van hoe in onze regio tegen het functioneren van de lokale democratie wordt aangekeken.

Afhalen van een exemplaar van Nederland leest (vanaf 1 november 2016, zolang de voorraad strekt)

  • Als bibliotheeklid meldt u zich met uw pasje bij de klantenservice van uw bibliotheek
  • U krijgt een (papieren) stembiljet
  • U wordt verzocht dit in het stemhokje in te vullen
  • Vervolgens deponereert u het stembiljet in de stembus
  • U kiest een van de drie boeken
  • In het bibliotheeksysteem wordt vastgelegd dat u een exemplaar heeft opgehaald.

www.nederlandleest.nl


Achtergrondartikel: Dit jaar staat er voor het eerst geen boek centraal, maar een thema: democratie