Afdrukken

Op maandag 23 februari 2015 spreekt journalist Joris Luyendijk op verzoek van de bibliotheek in zaal De Linck over zijn boek Dit kan niet waar zijn. In dit boek blikt hij terug op de periode dat hij als antropoloog doorbracht in het financiële centrum van Londen. Daar bestudeerde hij de high finance. Juist omdat hij geen kenner was van de bankenwereld, was hij de ideale auteur om te onderzoeken wat er gebeurd is: hoe gesloten de wereld van de high finance ook is, velen wilden met hem praten om uit te leggen hoe mooi hun werk was. Hoe zwaar. Hoe interessant. En hoe gevaarlijk.

In Dit kan niet waar zijn trekt hij een stevige en pijnlijke conclusie. De instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld in de afgrond storten. En dat gebeurt allemaal met de beste bedoelingen.

Joris Luyendijk (1971) werd bij een groot publiek bekend door Het zijn net mensen (over de media in de Arabische wereld, 2006), Je hebt het niet van mij, maar ... (over het Binnenhof, 2010) en zijn optreden als gastheer van Zomergasten (in het seizoen 2006-2007). Onlangs interviewde hij de Franse econoom Thomas Piketty over zijn boek Kapitaal in de eenentwintigste eeuw. Een onderwerp dat nauw aansluit bij zijn onderzoek naar de mores in de financiële wereld.  Ook sluit het thema van zijn boek aan bij het jaarthema van de Openbare Bibliotheek: Oefenen in een andere tijd. Het nieuwe boek van Joris Luyendijk zal ongetwijfeld veel media-aandacht opleveren en bijdragen aan de discussie die gevoerd wordt over de houdbaarheid van ons economische model. En of er wellicht aanpassingen plaats moeten vinden.

De lezing wordt gehouden op maandag 23 februari 2015 in zaal De Linck, Raadhuislaan 14 in Oss en begint om 20.00 uur.

Toegangskaarten voor deze avond zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekoss.nl.

Leden van de bibliotheek betalen 5 euro, niet-leden 7 euro. Tijdens deze avond verkoopt boekhandel Derijks de boeken van Joris Luyendijk. Na afloop zal Joris Luyendijk op verzoek gekochte exemplaren signeren.

Een langer artikel: Dit kan niet waar zijn  
Interview in De Morgen: "Politici zijn marionetten in handen van financiële sector" (10 oktober 2014)

Aanvulling (5 maart 2015)
"De vis gaat rotten bij de kop" (verslag bijeenkomst)
Ook al zeg je er misschien niet zoveel over, door je manier van leven heb je invloed. (over Een @nder soort geld)

Youtube - Joris Luyendijk in Oss 2015  (11:54)